De kunst van het flirten

Flirten man vrouw bloemen

flirt (de; m)
1 niet serieus bedoelde versierpoging
flir·ten (flirtte, heeft geflirt)
1 zich versierderig gedragen zonder serieuze bedoelingen: met iem. Flirten

Sommige mensen doen het zonder erbij na te denken, anderen hebben geen idee hoe het moet. Flirten. Volgens de definitie van de Van Dale is het nooit serieus. Toch ontstaan er ook veel serieuze romantische relaties na wat (onschuldig) flirten in het café. Een belangrijk communicatiemiddel, blijkt ook uit onderzoek.

Waar komt flirtgedrag vandaan? Hoe herken je het en – misschien wel het belangrijkste als je op zoek bent naar een partner – hoe doe je het?
Lees hier alles over de kunst van het flirten.

Wat is flirten?

Psychologen zijn het erover eens dat er meerdere redenen zijn om te flirten. Sociaal-antropoloog Kate Fox onderscheidde twee type flirtgedrag: flirten voor het plezier en flirten met een achterliggende bedoeling. Flirten kan worden omschreven als:

‘Een sociale en seksuele gedraging, bestaande uit gesproken en/of geschreven communicatie en lichaamstaal, door één persoon naar een ander, ofwel om interesse in een hechtere relatie met de ander te laten blijken, ofwel speels, alleen voor amusement.’

Communicatiewetenschapper David Henningsen maakte het nog concreter. Hij identificeerde zes belangrijke motivaties om te flirten: seks (iemand in bed krijgen), relationeel (je relatie intiemer maken), ontdekken (verkennen hoe het zou kunnen zijn met iemand), plezier (voor de lol), zelfvertrouwen (om jezelf beter te voelen) en als middel (om iets te bereiken of krijgen).

Waar komt het flirten vandaan?

Op veel plekken was het in het verleden – en soms nog steeds – verboden om in het openbaar toenaderingspogingen te doen. Om toch interesse te tonen, werd dit vaak indirect en onopvallend gedaan.
De eerste onofficiële les in flirten vond plaats tijdens de tweede wereldoorlog. Antropoloog Margaret Mead zag veel subtiel vleiend en seksueel gedrag tussen Amerikaanse soldaten en Britse vrouwen. Ze zag een patroon van misverstanden over wie nou welk initiatief hoorde te nemen en wat er met het gedrag bedoeld werd. Ze schreef erover en probeerde zo de intenties van beide partijen voor elkaar duidelijk te maken.

Flora – Fleurette – Flirt

Flirten bloem

Waar het woord ‘flirt’ vandaan komt, is onduidelijk. Net als de Van Dale stelt ook de Oxford English Dictionary dat flirten niet serieus is door het te associëren met woorden als ‘flit’ en ‘flick’ (‘scharrel’).
Tegelijkertijd wordt er beweerd dat het woord is afgeleid van het oud-frans; ‘conter fleurette’, wat staat voor: ‘(proberen te) verleiden door het laten vallen van bloemblaadjes’. Het Franse woord fleurette (bloempje) komt dan weer van het Latijnse ‘flora’ (bloem).
Al in oude culturen, zoals bij de Grieken en Romeinen, werden bloemen, lente, jeugdigheid en vrouwen met elkaar geassocieerd. Waarschijnlijk komt hier ons ‘flirten’ vandaan!

Flirten in verschillende landen

Flirtgedrag ziet er over de hele wereld anders uit en is afhankelijk van de sociale etiketten van een land en cultuur. Zo verschilt het hoe dichtbij mensen bij elkaar staan, hoe lang er oogcontact kan worden gemaakt en hoeveel aanraking gepast is. Maar er is ook gedrag dat meer universeel lijkt te zijn. Zo vond etholoog Eibl-Eibesfeldt dat zowel in Afrika als Noord-Amerika vrouwen flirtten door iemand even aan te kijken, waarna ze wegkeken door glimlachend het hoofd een beetje op te tillen. Het is geen toeval dat dit hét klassieke flirtgedrag in Hollywood films is.

In veel westerse culturen is het maken van oogcontact een bekende eerste flirt-strategie. Maar in sommige Aziatische landen kunnen vrouwen in de problemen komen als zij een blik van een man beantwoorden door terug te kijken.
Flirten waaierVoor Chinese en Japanse vrouwen wordt het vaak als onbeschoft en respectloos beschouwd wanneer zij het oogcontact initiëren.
In Engeland en Spanje werd vanaf de 16e eeuw veel geflirt met de waaier. Er werd zelfs een complete gebarentaal met de waaier ontwikkeld. De waaier vlakbij je hart houden, betekende bijvoorbeeld ‘ik hou van jou’. Door een waaier volledig te openen zei je ‘wacht op mij’. In Spanje is het gebruik van deze waaiers (‘abanicos’) nog steeds populair.

Waarom flirten we?

In de praktijk is de belangrijkste reden om te flirten hofmakerij. Het doel is een romantische en/of seksuele relatie met de ander. Flirten speelt op deze manier een grote rol bij de zoektocht naar een partner. Door te flirten zend je signalen van interesse en beschikbaarheid naar iemand, in de hoop dat de interesse beantwoord wordt.
Veel mensen denken dat alleen singles flirten. Maar niks is minder waar! Flirten in een relatie is juist gezond, zeggen onderzoekers. Hierbij is het doel om de relatie met je partner te behouden, verdiepen en versterken.

Waarom is flirten altijd subtiel?

Eigenlijk is het vreemd dat het flirten vaak zo subtiel wordt uitgevoerd. Het doel is immers het tonen van interesse. Onderzoek toont zelfs aan dat mensen flirtgedrag vaak verkeerd interpreteren. Waarom is flirten niet duidelijker en meer expliciet?
Een mogelijke verklaring zoeken onderzoekers in de ‘kosten’ die geassocieerd zijn met het zenden van signalen van interesse. Flirten kan sociale, emotionele of zelfs financiële risico’s met zich meebrengen. Door te flirten, loop je bijvoorbeeld het risico om een vriendschappelijke relatie te verstoren. Of een baan kwijt te raken.
Over het algemeen proberen mensen afwijzing te vermijden. Het risico om publiekelijk afgewezen te worden, wordt zo klein mogelijk gemaakt door subtiel te flirten. Niet zo gek als je bedenkt dat er ook veel wordt geflirt om zelfvertrouwen te vergroten. Mensen voelen zich sterk gewaardeerd als iemand met hen flirt. Om dit gevoel te ervaren, kun je ook alleen hierom flirten.

Vijf flirt-stijlen

Volgens Jeffrey Hall zijn er vijf flirt-stijlen: traditioneel, fysiek, oprecht, beleefd en speels. Bij iedere stijl hoort specifiek gedrag. Weet je niet zeker of iemand met je aan het flirten is? Probeer zijn of haar stijl te achterhalen. Ook is het handig om te weten welke stijl het beste bij jouw persoonlijkheid past.

 • Traditioneel

  In deze categorie flirten, nemen mannen vaak het initiatief en vinden vrouwen dat dit eigenlijk ook zo hoort. In het online daten komt deze flirt-stijl vaak voor.

 • Fysiek

  Dit is flirten zonder praten. Alle non-verbale signalen worden hierbij uit de kast getrokken. Een betoverende glimlach, lang oogcontact en korte aanrakingen; dit is de taal van de liefde.

 • Oprecht

  Het meest voorkomende type flirtgedrag. Wanneer je oprecht geïnteresseerd bent in iemand en zijn of haar aandacht wil trekken. Met een compliment over iemands kleding of muzieksmaak, probeer je iets gemeenschappelijks te vinden wat kan leiden tot een emotionele band.

 • Speels

  Flirten voor de lol is de meest controversiële stijl. Ook flirten als middel om iets te bereiken, valt onder deze categorie. Vaak gaat het hier om eigenbelang; het vergroten van het zelfvertrouwen of het scoren van gratis drankjes. Speels flirten kan leuk en onschuldig zijn, maar waak ervoor dat de ander niet teleurgesteld of gekwetst raakt.

 • Beleefd

  De beleefde flirt-stijl wordt vaak gezien bij introverte personen. Het is de minst duidelijke van allemaal. Hierbij wordt er ingetogen geflirt, met kleine en onopvallende signalen. Het is één van de meest oprechte flirtmethodes. Maar het risico hierbij is dat het zó onopvallend is, dat het niet wordt opgemerkt.

Weet je niet zeker welke stijl van flirten het beste bij jou past? Of ben je benieuwd wat de test uitwijst? Doe de Flirting Style Inventory en ontvang je eigen flirt-rapport.

Flirten vrouw terras

Leren flirten

Vind je het flirten lastig en weet je niet hoe je moet beginnen? Lees dan onze tips en doe de oefening. Hier leer je flirtgedrag herkennen, wat flirtsignalen zijn en hoe je ze moet verzenden. Met de oefening leer je te flirten in de praktijk. Kortom: leer flirten!

She learned to say things with her eyes that others waste time putting into words – Corey Ford

Flirten man vrouw lachen

Wil je jouw flirt-technieken graag gebruiken maar heb je nog geen date? Misschien kan PartnerSelect jou helpen! Kijk eens naar de mogelijkheden of neem vrijblijvend contact op.

Bronnen

 • https://www.psychologiemagazine.nl/artikel/flirten-kun-je-leren/?utm_source=nieuwsbrief&utm_medium=email&utm_term=&utm_content=&utm_campaign=Nieuwsbrief20190711_Flirten
 • https://www.psychologiemagazine.nl/artikel/zo-herkent-u-flirtgedrag/
 • https://www.scienceofpeople.com/how-to-flirt/
 • https://www.vandale.nl/gratis-woordenboek/nederlands/betekenis/flirten#.X2iHp2gzY2w
 • https://en.wikipedia.org/wiki/Flirting
 • https://www.businessinsider.nl/13-feiten-over-flirten-die-singles-en-getrouwde-mensen-zouden-moeten-kennen/
 • https://www.wiseoldsayings.com/flirty-quotes/
Scroll naar boven
Cartoon verliefd jongen en meisje

Jouw slagingskans?

Benieuwd naar jouw kans om een partner te vinden? Doe de test en ontvang de uitslag gratis en vrijblijvend in je mailbox.