Duurzaam daten: hoe doe je dat?

Duurzaam daten bos

Wil jij dat jouw partner net zo duurzaam leeft als jij? Of weet je juist niet goed hoe je moet reageren als iemand het (op de eerste date) over duurzaamheid heeft?


hart gras bloemen

Natuur, klimaat, dierenwelzijn, eerlijke handel of gewoon langdurend… Duurzaamheid is een breed begrip. Met de groeiende klimaatzorgen zijn milieukwesties steeds meer onderwerp van gesprek. Voor velen wordt het een belangrijker deel van hun leven. Het is dan ook niet gek dat het een zwaarder wegende factor wordt bij de zoektocht naar een partner.


“Green dating” is een wereldwijde nieuwe trend. Duurzaam daten wint terrein: daten met iemand die duurzaam ( milieubewust ) leeft, een duurzame ( groene ) date kiezen en met als ultieme doel natuurlijk een duurzame ( langdurige ) relatie. Duurzaam daten is zo gek nog niet!


Wat als jullie meningen hierover verschillen? Of je niet weet hoe je dat doet, duurzaam daten? Dan lees je deze blog! Daarna weet je ook hoe jij zelf duurzamer kunt leven, hoe je erachter komt of iemand er hetzelfde over denkt als jij en heb je 7 originele ideeën voor een duurzame date.

Wat is duurzaamheid?

Je hoort het steeds vaker in alledaagse gesprekken. Te pas en te onpas gebruikt er wel iemand het begrip duurzaamheid. Wat betekent het nou eigenlijk?


De Van Dale geeft drie definities van ‘duurzaam’ :

 • 1: Lang durend
 • 2: Weinig aan slijtage of bederf onderhevig
 • 3: Het milieu weinig belastend

“Een ontwikkeling die voorziet in de behoeften van de huidige generatie, zonder de behoeften van toekomstige generaties, zowel hier als in andere delen van de wereld, in gevaar te brengen”, is te lezen in het Brundtland-rapport ‘Our common Future’ (1987).


Als we uitzoomen op duurzaamheid, gaat het om een ideaal evenwicht tussen ecologische, economische en sociale belangen, nu en in de toekomst. Biodiversiteit, een niet-vervuild milieu, een opgeleide en gezonde bevolking en vertrouwen in de maatschappij, zijn allemaal voorbeelden van duurzame ontwikkeling.

Hoe leef je duurzamer?

Duurzaam voetafdruk strand

Je kunt zelf nagaan hoe duurzaam jij nu leeft door stil te staan bij je eet- en koopgedrag, woningisolatie, brandstoffen- en elektriciteitsgebruik, afvalscheiding, vervoersmiddelen en vakantie(bestemmingen). Met de voetafdruktest van het WWF kom je erachter wat jouw duurzaamheidscore is.

Je kunt op veel manieren duurzamer leven. Bijvoorbeeld door water te besparen met korter douchen of de aardappelen en groenten samen in één pan te koken. Of door energie te besparen met het lager zetten van de verwarming, het plaatsen van radiatorfolie en het dichthouden van deuren.
Omdat ons voedselsysteem wereldwijd nummer één oorzaak van natuurverlies is, kun je je steentje ook bijdragen door duurzamer te eten. Dit doe je door vaker met plantaardige- en minder met dierlijke producten te koken en te kiezen voor vers en lokaal in plaats van bewerkt en van ver.

Duurzaam eten

Duurzamer eten appels

Voor veel mensen gaat duurzaamheid vooral over eten. Met duurzame productie en consumptie wordt niet alleen rekening gehouden met milieu en klimaat, maar ook met andere voedselkwaliteitsaspecten zoals dierenwelzijn en eerlijke handel (Fair Trade).


Wil je zelf duurzamer eten of het met je date over duurzaam eten kunnen hebben?
Kijk dan eens naar onderstaande tips.

Tips om duurzamer te eten

 • Tip 1: Minder verspillen

Koop niet meer eten dan je nodig hebt. Zo hoef je geen producten weg te gooien.

 • Tip 2: Vaker vegetarisch of plantaardig
 • Dierlijke producten, zoals vlees en kaas, belasten het milieu veel meer dan vegetarische of plantaardige producten. Vind je het moeilijk om vlees te missen? Er is steeds meer variatie aan vleesvervangers!

 • Tip 3: Duurzaam verpakkingsmateriaal
 • Er zijn steeds meer producten met duurzame verpakkingsmaterialen, zoals suikerriet of een verpakking gemaakt van gerecycled materiaal.

 • Tip 4: Lokale seizoensproducten
 • Lokale en seizoensgebonden groente en fruitsoorten zijn minder milieubelastend dan geïmporteerde en gekweekte soorten. Appels en peren zijn van alle fruitsoorten het minst belastend voor het milieu.

 • Tip 5: Bijna tegen de houdbaarheidsdatum
 • Vaak liggen producten die nog goed zijn, maar tegen de houdbaarheidsdatum aanlopen, met korting in de winkel. Pak de korting en voorkom verspilling!

  Verschillende eters

  Tegenwoordig wordt vegetarisch eten niet meer geassocieerd met geiten-wollen-sokken-types. De vegetariër is hip! Maar wist je dat er nog veel meer vormen van eet-leefstijlen zijn? Wat als je date vertelt dat hij/zij/hen een Pescotariër is? Om te weten wat je aan de haak hebt geslagen, leggen we ze hier uit:

  Wat als je date een Pescotariër is?
  Om te weten wat je aan de haak hebt geslagen,
  leggen we het hier uit.

  Vegetariër

  Een vegetariër eet geen producten waar iets in zit van een dier. Geen vlees, gevogelte, vis, schaaldieren of insecten. Maar ook geen gelatine, dierlijke kleurstoffen en kaas, omdat dit dierlijke producten bevat.

  Pescotariër

  Een pescotariër eet geen dieren, maar wél vis. Vaak heeft dat te maken met de belangrijke Omega-3 vetzuren welke vis en schaaldieren bevatten.

  Pollotariër

  Ook een pollotariër eet geen dieren, maar maakt juist een uitzondering voor gevogelte, eieren en zuivelproducten.

  Flexitariër

  Een flexitariër eet bewust minstens 1 dag per week vegetarisch. Het aantal flexitariërs is de afgelopen jaren flink toegenomen. Steeds meer mensen eten doelbewust wat minder vlees.

  Veganist

  Veganisme is een leefstijl waarin wordt gestreefd naar het volledig vermijden van het gebruik van dieren. Een veganist eet dus geen vlees, vis, schaaldieren of gevogelte. Daarnaast betekent veganistisch eten ook geen zuivel, eieren of andere dierlijke producten. Een veganist wil leven zonder dierlijke benodigdheden en draagt daarom ook geen dierlijke (kleding)materialen.

  Duurzaam daten

  Tijd om in te zoomen. Nu we duidelijk hebben wat het brede begrip duurzaamheid inhoudt, gaan we het hebben over duurzaamheid op liefdesgebied: Duurzaam Daten (ook wel Green Dating).

  Green dating

  Green dating meisje jongen gras

  Green dating draait vooral om elkaar ontmoeten op plekken of manieren waarmee je zo min mogelijk impact hebt op het milieu. Je voetafdruk zo klein mogelijk houden , wordt ook wel gezegd. Uit gegevens van datingsapps over de hele wereld blijkt dat ‘milieubewustzijn’ een zoekterm is die de laatste jaren steeds populairder wordt. Ook in datingprofielen zelf wordt het meer benoemd.

  Green Dating: daten met zo min mogelijk impact op het milieu.

  Uit een onderzoek van datingapp Bumble, blijkt dat in India meer dan een kwart (28%) van de gebruikers “milieubewustzijn” als één van de belangrijkste waarden aan hun profiel heeft toegevoegd. Uit dit onderzoek bleek ook dat er voor dates die ná de corona-lockdown plaatsvonden, opvallend vaak gekozen werd voor actieve dates in de natuur, zoals wandelen of picknicken.

  De nieuwe trend Green Dating is ontstaan vanuit de pandemie.

  ‘Green Dating’ is een nieuwe dating trend, ontstaan vanuit de pandemie. Meer dan ooit zijn mensen zich bewust van hun plek in een groter geheel, stellen onderzoekers. Ze beseffen dat de waarden die ze belangrijk vinden in hun leven, ook van belang zijn in de zoektocht naar een partner. En de waarde ‘duurzaamheid’ wordt dus voor steeds meer mensen steeds belangrijker.

  Trashdating

  Trashdaten opruimen

  Een date waarmee je het milieu zo min mogelijk belast, dat is het nieuwe “trashdating” zeker. Het is hip én duurzaam. Bij trashdating gaan mensen samen zwerfafval verzamelen. Zo ontmoet je nieuwe mensen terwijl je de wereld wat schoner maakt. Oprichtster Rosa Leijdekkers startte met het opruimen van de omgeving tijdens het wandelen. Er wilden zoveel mensen meedoen, dat er inmiddels een eigen website is.


  Nog een voorbeeld van trashdating is SUPclean-up; het schoonmaken van grachten tijdens het suppen.

  Daten met iemand die meer / minder duurzaam is

  Een standpunt of leefstijl moet nooit opgedrongen worden; een relatie draait om autonomie en acceptatie.

  Voor sommige mensen is duurzaamheid een belangrijk onderdeel van hun leven. Dus ook in de zoektocht naar een partner en tijdens het daten. Soms kan dit lastig zijn.


  Als jij veel met duurzaamheid bezig bent, kan een potentiële partner al snel worden afgeschreven als deze niet altijd zoveel aan het milieu denkt als jij. Bedenk dan dat de ander jou ook kunt horen, steunen en accepteren, zónder precies op dezelfde manier te leven. In een relatie is er tijd nodig om wat meer naar elkaar toe te groeien.


  Andersom geldt het net zo goed. Als jij niet veel met duurzaamheid doet, maar dit voor de ander belangrijk is, moet je niet proberen de ander te overtuigen dat het zinloos is. Een standpunt, mening of leefstijl moet nooit opgedrongen worden; een relatie draait om autonomie en de ander accepteren zoals die is. Luister naar elkaar. Probeer motieven, gevoelens en gedachten altijd te begrijpen.


  Het kan zo zijn dat de twee leefstijlen te ver van elkaar af liggen. Onderwerpen rondom duurzaamheid gaan vaak om belangrijke persoonlijke waarden. Het vormt een onderdeel van een identiteit. In dat geval is het beter om iemand te zoeken die er meer hetzelfde over denkt als jij.

  Vooroordelen over daten met een duurzaamheidsstrijder

  Vooroordelen wollen sok

  Wanneer iemand veel met duurzaamheid bezig is, wordt dit vaak al snel duidelijk bij een eerste date. Zo kan de keuze voor de activiteit, het soort café of de onderwerpen al snel duidelijk maken hoe belangrijk het voor iemand is.
  Door voorbeelden van (extremere) activisten in de media, bestaan er veel vooroordelen over de “duurzaamheidsstrijders”.
  Maar bezig zijn met duurzaamheid, kan in vele gradaties. Laat je dus niet leiden door onjuiste vooroordelen. Misschien hebben jullie wel meer dezelfde ideeën dan jullie denken?

  Vooroordeel nr. 1:
  “Iemand die duurzaam leeft, legt anderen deze leefstijl op”

  Het meest hardnekkige vooroordeel, voortkomend uit beeldvorming door de media. Milieu activisten met extremere acties komen in het nieuws. Dit zijn de uitzonderingen. De meeste mensen die duurzaamheid belangrijk vinden, gaan graag over bewustwording in gesprek. Maar het is niet hun missie om hun leefstijl op te leggen.

  Vooroordeel nr. 2:
  “Als iemand heel milieubewust leeft, moet de ander dat ook doen”

  In een relatie staan luisteren, steunen en accepteren centraal. Dat betekent niet dat je precies hetzelfde hoeft te leven als de ander. Je hoeft niet in exact dezelfde mate bezig te zijn met duurzaamheid. Je hoeft je ook niet bij elke milieugerelateerde kwestie te verdedigen. Maar duurzaamheid gaat vaak over persoonlijke waarden. Als de ideeën en leefstijlen te ver van elkaar afliggen, kan het soms beter zijn om iemand te zoeken waarvan de ideeën dichter bij die van jou liggen.

  Vooroordeel nr. 3:
  “Milieubewuste mensen zijn vaak saai en onverzorgd”

  Het tegenovergestelde is waar: bezig zijn met duurzaamheid is hip! Duurzaamheid is niet meer alleen iets voor de excentrieke kluizenaar in het bos, maar juist ook voor de bewuste jonge generatie in de stad.

  Duurzame datingapps

  Vrouw blad

  Duurzaamheid wordt voor veel mensen een steeds belangrijker aspect in de liefde. Dat is ook te zien in datingapps. Steeds vaker geven mensen in hun datingprofiel aan of ze vegetarisch eten of duurzaam leven. Vind jij het belangrijk dat iemand net zoveel met duurzaamheid bezig is als jij? Dan zijn er speciale datingapps gericht op duurzaam daten.

  Ben jij vegan of vegetariër? Dan is de app Veganific misschien iets voor jou. Speciaal voor mensen die (bijna) geen dierlijke producten eten of gebruiken. Bij het swipen verschijnt er een groene appel in de vorm van een hartje. Het datingprofiel van een vegetariër is te herkennen aan één blaadje, dat van een veganist heeft er twee.
  Ook via de website Vegadates kunnen vegetariërs en veganisten daten met gelijkgestemden. Respect staat voorop. Voor elke mening, én voor elk leven.


  “De allergroenste datingsite”, zo noemt datingsite Vegalove zichzelf. Niet alleen voor het vinden van de liefde, maar ook voor vriendschappen. Of je nu veggie, flexi, vegan, eco, plantpased of belangstellend bent. Bij een lidmaatschap van 4 maanden of langer doneren ze een fruitboom aan Haïti.
  Duurzaamheid en milieubewustzijn, zijn de twee belangrijkste criteria bij het vinden van een partner via Eco-dating.nl. De balans tussen mens en omgeving staat centraal.

  Bij PartnerSelect kijken we naar
  jouw persoonlijkheid en leefstijl als geheel.
  Is duurzaamheid belangrijk?
  Dan ook in jouw toekomstige relatie.

  Bij PartnerSelect kijken we naar jouw persoonlijkheid, leefstijl en levensinstelling als geheel. Is duurzaamheid een belangrijk aspect in jouw leven? Dan is dit natuurlijk ook van belang in jouw toekomstige relatie.
  Zo stellen onze ervaren matchmakers altijd iemand aan je voor die bij jou past.
  Wil je weten wat de kans is dat jij bij ons slaagt? Doe dan gratis en vrijblijvend de slagingskanstest.

  Tips voor duurzame dates

  Ga jij op date met iemand die duurzaamheid belangrijk vindt? Of wil jij zelf je ecologische voetafdruk zo klein mogelijk houden met de dingen die je doet?
  Dan zijn er genoeg ideeën voor een groene date.
  Zo let je een beetje op het milieu én heb jij een originele date.

  Tips voor een duurzame date

  • Tip 1: Opgeruimd daten met trashdating

  Trashdating prullenbak hart

  We hebben het hierboven al genoemd: daten en de omgeving opruimen kun je goed combineren! Ga daarom niet zomaar wandelen, fietsen of suppen, maar probeer daarbij samen zoveel mogelijk afval te verzamelen. Buiten bewegen is goed voor je lichamelijke en geestelijke gezondheid, je kunt je date in een ongedwongen setting rustig leren kennen én je maakt de wereld wat mooier en schoner. Alleen maar voordelen dus!

 • Tip 2: Theeleuten in een theetuin
 • Theetuin

  Omringd door fluitende vogeltjes, kleurrijke bloemen en machtige bomen: niks zo ontspannend als een kopje thee in een theetuin. Daarom is dit dé plek voor een – altijd spannende – eerste date. Vaak zijn er producten uit eigen tuin om te proeven. Kijk eens naar de theetuinen in de buurt van jouw woonplaats.

 • Tip 3: Beestjes kijken bij een biologische boerderij
 • Koeien boerderij

  Zelfs in de randstad zijn er verschillende biologische boerderijen te vinden. Veel daarvan kun je bezoeken en hebben een boerderijwinkel. Wek de Boer-zoekt-vrouw-romantiek dus eens op met een eerste date op een biologische boerderij!

 • Tip 4: Romantisch restjes koken
 • Ingrediënten koken

  Wist jij dat 1/3de van al het voedsel wereldwijd wordt verspild? Kook daarom samen met jouw date eens een volledige maaltijd van alleen de restjes die jullie allebei in huis hebben. Samen moeten jullie al jullie creativiteit inzetten om er een diner van te maken. Succes (en vooral plezier!) gegarandeerd.

 • Tip 5: Bezoek een duurzaam initiatief
 • Duurzaam sla

  Weten jij en je date al dat duurzaamheid voor jullie allebei belangrijk is? Dan is het bezoeken van een duurzaam initiatief een perfect groen uitje voor jullie eerste date. Zo maak je bijvoorbeeld bij Blue City in Rotterdam kennis met interessante duurzame ondernemingen uit de buurt.

 • Tip 6: Verantwoord eten in een vegan restaurant
 • Vegan restaurant bord

  Vind jij het nog steeds moeilijk om iets lekkers te maken met enkel plantaardige producten? Ga dan eten in een vegan restaurant en ontdek samen hoe lekker en bijzonder plantaardige maaltijden kunnen zijn. Zin in iets kleins? Er zijn ook steeds meer vegan ijszaken te vinden.

 • Tip 7: Eco-friendly Cadeau
 • Eco cadeau

  Wil je jouw date verrassen met een duurzaam cadeautje? Denk dan eens aan een product van gerecycled materiaal of een zakje zaadjes voor in de tuin. Zo maak je je date én de aarde blij.

  Duurzaamheid bij PartnerSelect

  Bij PartnerSelect kijken we naar jouw persoonlijkheid, leefstijl en levensinstelling als geheel. Is duurzaamheid, in welke vorm dan ook, een belangrijk aspect in jouw leven? Dan is dit natuurlijk ook van belang in jouw toekomstige relatie. Zo stellen onze ervaren matchmakers altijd iemand aan je voor die bij jou past.

  Het tot stand brengen van duurzame [langdurige] relaties;
  dat staat bij ons altijd voorop.

  Lees de succesverhalen van mensen die zich inschreven bij PartnerSelect en zo een duurzame relatie hebben gevonden.

  Wil je weten wat de kans is dat jij ook bij ons slaagt? Doe dan de slagingskanstest of maakt een gratis en vrijblijvende belafspraak om de mogelijkheden te bespreken.

  Wereld Duurzaam

  Bronnenlijst

  • https://www.ah.nl/inspiratie/duurzaamheid/duurzaam-eten#:~:text=Wat%20is%20duurzaam%20eten%3F,zo%20laag%20mogelijk%20te%20houden
  • https://www.bedrock.nl/app-vegans-veganific/
  • https://www.bedrock.nl/duurzame-dates-inspiratie/
  • https://www.cbs.nl/nl-nl/economie/landbouw/monitor-duurzame-agro-grondstoffen-2016/toelichtingen-homepage-agro-grondstoffen/duurzaamheid#:~:text=Alle%20ontwikkelingen%20die%20op%20technologisch,goed
   %20functionerende%20ecosystemen%2C%20zijn%20duurzaam
  • http://www.un-documents.net/our-common-future.pdf
  • https://www.vandale.nl/gratis-woordenboek/nederlands/betekenis/duurzaam#.Y1_Hh3bMJPY
  • https://vleesvervangers-vergelijken.nl/wat-is-een-vegetarier-pescotarier-veganist-flexitarier-of-pollotarier/
  • https://www.voedingscentrum.nl/Assets/Uploads/voedingscentrum/Documents/Professionals/Pers/Factsheets/
   Factsheet%20duurzaam%20eten%20versie%202017.pdf /li>
  • https://www.voedingscentrum.nl/encyclopedie/duurzamereten.aspx
  • https://nl.wikipedia.org/wiki/Duurzaamheid
  Scroll naar boven
  Cartoon verliefd jongen en meisje

  Jouw slagingskans?

  Benieuwd naar jouw kans om een partner te vinden? Doe de test en ontvang de uitslag gratis en vrijblijvend in je mailbox.