Hoe zorg je voor diepgang in een oppervlakkig gesprek?

Twee mensen zitten 's nachts op een zandstrand tegenover elkaar, met een kampvuur tussen hen in. Eén persoon houdt een fles vast. De oceaan en de verre heuvels zijn zichtbaar op de achtergrond onder een donkere hemel, waardoor de perfecte setting ontstaat voor een matchmaking-succesverhaal.

Soms blijft een gesprek oppervlakkig en lukt het maar niet het echt ergens over te hebben. Vaak een gemiste kans, want élk gesprek is een kans op diepgang.

Of het nu gaat om een eerste datetweede date, diner met de (schoon)familie of avondje met vrienden: dit is wat jij kunt doen om meer diepgang te krijgen in de gesprekken die je voert met anderen.

Cliché-vragen leiden tot een oppervlakkig gesprek

Hoi! Hoe gaat het? Misschien denk je dat dit een goede vraag is om mee te starten, maar niets is minder waar. Deze vraag is zonder twijfel dé cliché-vraag, vooral om een gesprek mee te beginnen. Waarom? Het antwoord kan net zo kort zijn als de vraag en dan valt het gesprek weer stil. Het lijkt misschien voor de hand liggend, maar als je er bij nadenkt, is het geen goede vraag. Zeker niet als opening.

Filosoof Elke Wiss adviseert om het concreet te maken. Bijvoorbeeld door te vragen naar de afgelopen week of ochtend. In haar boek ‘Socrates op sneakers’ legt ze uit hoe we fijnere gesprekken kunnen voeren door betere vragen te stellen en in welke vraagvalkuilen we allemaal wel eens stappen. Volgens haar draait het om het ontwikkelen van nieuwsgierigheid en verwondering.

Maak de openingsvraag concreet, klein en persoonlijk.

Organisatiecoach Wicher Schols benadrukt dat het goed is om een gesprek te beginnen met ‘koetjes en kalfjes’. Je moet tenslotte even de tijd nemen om op gang te komen. Maar ook hij geeft het advies om de openingsvraag klein en persoonlijk te maken. Door bijvoorbeeld de woonplaats van de ander toe te voegen wordt de openingsvraag al een stuk minder oppervlakkig.

Open vragen leiden tot meer diepgang

Heel veel vragen zijn sturend zonder dat je dat zelf door hebt, zegt conversatie-analist Tessa van CharldorpWanneer je de vraag Ben je heel verdrietig? stelt aan iemand die net uit een scheiding komt, stuur je diegene al in een bepaalde richting. Hoe ga je met de situatie om? is een meer neutrale, open vraag. Hiermee geef je de verteller de keuze welke richting het gesprek op gaat. Daarom werken open vragen ook goed op een date. 

Luister om door te vragen

“Mensen vragen vaak wat ze moeten doen om een leuk gesprek te voeren,” zegt Elke Wiss. “Maar je moet vooral dingen laten.” Zo legt ze uit dat we de neiging hebben om veel over onszelf te willen vertellen. Wanneer we hier te veel mee bezig zijn, zijn we minder goed in staat naar de ander te luisteren. Het zou jammer zijn als je na een eerste date bijna niets over de ander weet omdat jij vooral over jezelf hebt verteld.

Probeer daarom echt te luisteren naar wat de ander zegt. Luister om door te vragen. Let bijvoorbeeld op bijzinnen, zinnen die iemand ‘erbij’ vertelt die extra informatie bevatten. Het is vaak juist informatie uit een bijzin waar je op door kunt vragen.

Diepgang in gesprek - oor cactus luisteren

Voor een goed gesprek moet je vooral dingen laten.

Stiltes zorgen voor diepgang in een gesprek

Uit onderzoek blijkt dat het laten van stiltes prettig is voor beide gesprekspartners. Stiltes bevorderen de diepgang van een gesprek. Dat voelt vaak niet zo. Een stilte in een gesprek ongemakkelijk aanvoelen. Dat komt omdat we niet gewend zijn aan stiltes. We zijn gewend om op elkaar te reageren door voortdurend na elkaar te praten. Vaak zit er slechts een seconde tussen. Maar juist een stilte biedt de mogelijkheid om na te denken over wat de ander heeft gezegd. Onthoud dat stiltes tot rust, ruimte en diepgang kunnen leiden in een gesprek.

Wees kritisch voor meer diepgang

Het voelt natuurlijk fijn om lekker met iemand mee te praten of om de gevoelens van de ander te bevestigen. Maar het staat de verdieping soms wel in de weg. In eerste instantie is er niets mis mee. Toch wordt een gesprek een stuk minder oppervlakkig zodra je af en toe een kritische vraag stelt aan de ander. Juist omdat jij je hiermee kwetsbaarder opstelt en de ander dieper laat nadenken creëer je meer diepgang en verbinding.

Meer diepgang in gesprek - jongen meisje date

Sta stil bij wat de ander zegt, geef daarna pas advies

We hebben de neiging om direct met advies of een eigen ervaring te reageren wanneer iemand iets vertelt. Goed bedoeld, maar het kan ervoor zorgen dat iemand het gevoel heeft dat er niet echt naar hem/haar verhaal geluisterd wordt. Mensen willen zich gehoord en begrepen voelen. Reageer dus eerst op de ervaring van de ander voordat je een advies geeft.

Probeer elkaar te begrijpen

Soms is het moeilijk om iemand te begrijpen, vooral als jij een heel andere mening hebt. Toch is het altijd goed om je in te leven in de ander en proberen te begrijpen waarom iemand iets vindt of zegt. Onderdruk de neiging om direct een oordeel te vormen en de ander te willen overtuigen, maar probeer iemand écht te begrijpen. Alleen zo raken we elkaar niet kwijt en werpen we een oppervlakkig gesprek van tafel.

Ben jij klaar voor een diepgaand gesprek?

Partnerselect poppetjes man vrouwZou jij deze tips graag willen inzetten tijdens een eerste date? Zou je dolgraag (weer) een partner vinden waarmee je eindeloze gesprekken kunt voeren?

Laat ons je dan helpen!
Wij selecteren matches die in de basis écht bij jou passen en, net als jij, klaar zijn voor een duurzame relatie.
Als jullie elkaar willen ontmoeten, ontvangen jullie elkaars gegevens en kunnen jullie rustig de tijd nemen om elkaar te leren kennen.

Zo krijg je de kans om op een fijne manier die speciale persoon te vinden waarmee jij samen een toekomst kunt opbouwen.
Doe de slagingskanstest, neem contact met ons op om de mogelijkheden te bespreken of schrijf je meteen in.

Handen hart diepgang

Bronnenlijst

  • Schols, W. (n.d.). https://www.wicherschols.com/
  • Van Charldorp, T. (n.d.). https://www.uu.nl/medewerkers/TCvanCharldorp
  • Van den Berg, A. (2023). Zo voer je een gesprek dat dieper gaan dan oppervlakkig gebabbel. Volkskrant 12-12-2023.
  • Wiss, E. (n.d.). https://www.elkewiss.nl/
Scroll naar boven
Cartoon verliefd jongen en meisje

Jouw slagingskans?

Benieuwd naar jouw kans om een partner te vinden? Doe de test en ontvang de uitslag gratis en vrijblijvend in je mailbox.