Heb je ook zo’n last van FODA (Fear of dating again)? Dating na Corona: Jeej! / Brrr!

Twee mensen rammelen keramische mokken tegen elkaar boven een houten tafel. In de ene mok zit zwarte koffie, in de andere een schuimige cappuccino met daarop latte art. De handen zijn dichtbij elkaar, wat een moment van warmte en verbondenheid benadrukt, wat doet denken aan de vonken die vaak te zien zijn bij succesvolle matchmaking-ontmoetingen.

Hoera, de ouderwetse date is terug! De coronamaatregelen zijn versoepeld (voor nu dan in ieder geval…), dus het kan eindelijk weer: offline daten, met echt contact, in 3D. Sommigen spreken al van een Summer of Love: het mag weer! Anderen komen aanzetten met FODA, de Fear of Dating Again.
Wat FODA is? ‘Oei, hoe ging dat ook alweer, een Echte Date? En ik vond het eigenlijk ook wel lekker veilig en makkelijk, het online contact van tijdens de coronacrisis. Ik weet niet of ik wel weer op echte date durf hoor.’

Daten tijdens corona: zo deden we dat

Met z’n 4 miljoenen (!) zaten we tijdens de coronapandemie op Tinder, Bumble, Hinge… Tinder vermeldt swiperecords: wereldwijd is de activiteit op Tinder met maar liefst 15% gestegen tijdens de coronapandemie. Datingapps in het algemeen spreken van een groter aantal gesprekken tussen matches in de afgelopen periode. Ook waren de gesprekken die we over de apps voerden langer.

Tinder1

We konden ook niet anders: ouderwets daten zat er niet in. Op anderhalve meter afstand van elkaar een rondje door het park lopen, dat was toegestaan, maar daar hield het zo’n beetje op. Om nog maar te zwijgen van spontane ontmoetingen in uitgaansgelegenheden, tijdens activiteiten, bij vrienden thuis of in de sportschool: dat was verleden tijd.

Uit onderzoek van het Belgische vrouwenplatform Flair blijkt dat Belgische vrouwen tijdens de coronacrisis fysieke dates om verschillende redenen pauzeerden. 28% deed dat om de maatregelen netjes na te leven, en ook 28% noemde het risico op besmetting als reden om niet fysiek te daten.

Keuze maakt ons kritisch

Grappig inzicht uit het onderzoek van Flair: 36% van de ondervraagde vrouwen had geen dates tijdens de coronacrisis om een andere reden. Namelijk: er kwamen volgens hen gewoon geen geschikte kandidaten voorbij op Tinder of andere datingapps. Da’s best knap, want als je een paar minuten swipet, zie je toch tientallen potentiële matches voorbijkomen. Hoe komt het dan dat daar niks leuks bij zit?
Onderzoek toont aan: hoe meer opties, hoe kieskeuriger we zijn. Dus langer swipen maakt ons alleen maar kritischer!

Langer swipen maakt ons alleen maar kritischer!

De Universiteit van Tilburg deed er ook al onderzoek naar in 2019, en wat blijkt: hoe meer je gebruikmaakt van datingapps, hoe kleiner de kans is dat er een match ontstaat. Onderzoeker Jaap Denissen stelt dan ook: ‘Tinder met mate en tinder bewust’. En trouwens: ‘tindermoeheid’ is een bestaand fenomeen…
Fijn dan dus, dat we nu weer gewoon de deur uit kunnen voor een offline date. Gewoon 1 iemand tegelijk, niet nog 85 andere kandidaten na die ene swipe. Of wacht… Worden we er wel écht blij van, van die offline dates, in het echt, realtime?

Errug spannend, weer op date? Misschien heb je FODA!

Als wij zeggen: ‘Hoera, de Summer of Love breekt aan!’, sta jij dan te springen? Of moet je een beetje fronsen en wil je, diep in je hartje, eigenlijk liever weer terug naar je veilige, comfortabele bank, je joggingbroek en je datingappschermpje?
Afgelopen januari dook de term ineens op, de wereld in geholpen door datingapp Hinge: FODA. Uitgeschreven: Fear of Dating Again. Hadden we eerst FOMO (Fear of Missing Out) en wilden we steeds de deur uit om maar niks te missen, nu vinden we de deur uitgaan voor een date soms gewoon héél erg spannend. Want:

  • Geef je elkaar een elleboog? Of gewoon een ‘hoi’? En bij het weggaan? Kan je echt geen knuffel geven als je allebei gevaccineerd bent? En wat anders, als een knuffel niet kan?
  • Hoe staat die ander erin wat betreft corona? Wil ik met iemand daten die misschien niet gevaccineerd is? Wil ik die discussie aangaan?
  • En, los van ‘al die corona’: hoe gíng dat ook alweer, een praatje houden met iemand die je helemaal niet kent? Wat vraag je op een eerste date? Hoe voorkom je dat er stiltes vallen?

Fijn om te weten: je bent niet in je eentje als daten na corona je echt nerveus maakt.

5 FODA tips: zo ga je om met je Fear Of Dating Again

Voel jij de FODA ook opkomen nu je weer de deur uit mag om leuke singles te ontmoeten? We zetten 5 tips tegen FODA op een rijtje om je een hart onder de riem te steken.

Vraag je af wat je wilt en wat voor jou belangrijk is

Misschien heb jij het ook wel ervaren tijdens de coronacrisis: je voelt je stilgezet en je realiseert je daardoor wat écht belangrijk voor je is in het leven. Je weet nu dat je beter naar je lichaam wilt luisteren, minder wilt werken en meer wilt leven, vaker met de hond naar het bos wilt.
Ook op datinggebied heb je misschien scherper waarnaar je echt op zoek bent: in the end zoek je geen spannende tijd, maar een stabiele relatie. Of je wilt iemand met wie je samen je boswandelingen met de hond kunt maken.

Wees niet bang om tegenover je date duidelijk te zijn in wat je zoekt

Schrijf gerust op tot welke inzichten je gekomen bent over wat je wilt en zoekt. Dat helpt je om de focus te houden op wat jij echt belangrijk vindt. Door voor jezelf duidelijk te hebben wie je bent en wat je wilt, geef je je date ook een eerlijk beeld van je wensen.
Wees niet bang om tegenover je date duidelijk te zijn in wat je zoekt. Natuurlijk, misschien spreekt jouw ideaalbeeld je date juist niet aan. Maar dan weet je ook: dit is blijkbaar niet wat ik zoek.

Bepaal je eigen tempo

Bedenk je steeds: je hóeft niets. Je hoeft niet patsboem weer voor de volle 100% de datingmarkt te bestormen, je hoeft niet als een gek op zoek naar De Ene Ware. Sommigen zullen zich misschien volop in de Summer of Love storten omdat ze het idee hebben dat ze iets in te halen hebben na anderhalf jaar corona, anderen voelen daar juist weerstand tegen. Het is allebei ok.
Groot voordeel van rustig aan doen en je eigen tempo bepalen is dat je niet het risico loopt om straks FOMO te hebben in plaats van FODA.

Bedenk je dat je zeker niet de enige bent met FODA

FODA is niet voor niets een begrip dat sinds zijn lancering in januari breed aangehaald wordt: blijkbaar herkennen veel singles zich in het fenomeen.
Zit jij FODA-ig thuis achter een kop koffie en een beeldscherm, al twijfelend of je nu wel of niet die leuke man of spontane vrouw in het echt durft te ontmoeten? eten 1Bedenk je dan: er is best een grote kans dat die leuke man of spontane vrouw dezelfde koudwatervrees heeft als jij.
Heb je wel gelijk een goed gespreksonderwerp: hoe heb jij de afgelopen tijd ervaren? Hoe is je leven veranderd? Hoe vind je het om weer uit eten te kunnen, activiteiten te kunnen doen, op date te gaan?

Maak het niet te ‘zwaar’

Je hoeft het leven niet altijd bloedserieus te nemen, en soms mag je best een beetje om jezelf lachen. Zelfspot is zelfs een eigenschap die veel vrouwen aantrekkelijk vinden in mannen, zo blijkt uit onderzoek.
Die FODA, die kan dus ook best even leuk op de hak genomen worden áls je dan uiteindelijk met je date op een terrasje zit: ‘Weet je, ik ben zo ongeveer net zo zenuwachtig voor deze date als ik was op de dag dat ik m’n rijbewijs haalde… En daarvoor was ik vijf keer gezakt’.

Daten met iemand die echt bij je past? Zo doe je dat

Ben jij er, na een eenzame coronacrisis, helemaal klaar voor om een écht leuke date te ontmoeten, FODA of geen FODA? PartnerSelect is het tegenovergestelde van een datingapp: hier gaat het om wie jij echt bent en wat je zoekt in een relatie.
Onze professionele relatiebemiddelaars leren alle ingeschreven singles persoonlijk kennen en maken op basis daarvan handmatige matches. Die stellen zij vervolgens aan elkaar voor. Eén match tegelijk dus, en eentje die zorgvuldig geselecteerd is op de criteria die voor jou belangrijk zijn.
Benieuwd naar jouw matchingskansen? Doe dan direct de slagingskanstest. Wil je meer weten over de manier waarop wij werken en de kosten van inschrijven? Laat dan je mailadres achter op de pagina Inschrijven en je hebt direct alle info in je mailbox.

Bronnen

  • https://www.gezondheidsnet.nl/uiterlijk/zelfspot-maakt-man-aantrekkelijk
  • https://www.trouw.nl/nieuws/hoe-meer-je-tindert-hoe-minder-de-kans-op-liefde~b9448f8d/
  • https://mashable.com/article/foda-fear-of-dating-again-post-pandemic-covid-dating
  • https://www.flair.be/nl/lifestyle/daten-moe-single-corona/
  • https://www.famme.nl/daten-na-corona/
Scroll naar boven
Cartoon verliefd jongen en meisje

Jouw slagingskans?

Benieuwd naar jouw kans om een partner te vinden? Doe de test en ontvang de uitslag gratis en vrijblijvend in je mailbox.