Internationale Singles Dag

Illustratie van vijf diverse, lachende cartoonmensen met verschillende kapsels en outfits op een blauwe achtergrond. "Singles Day, 11 November" staat bovenaan in zwarte cursieve en normale lettertypen. Gele starbursts zijn verspreid over het beeld, ter ere van de duurzame relatie.

Heb je soms het gevoel dat je minder waard bent zonder partner? Schaam je je wel eens omdat je (nog) single bent? Op Singles Dag zet je deze gevoelens aan de kant. Dit is een dag ter ere van de single. Een dag waarop je extra trots mag zijn op jezelf (als single). Waar komt deze opkomende feestdag vandaan? En wat doe je op Singles Dag? Hier vind je het antwoord op deze vragen en geven we je 3 tips om alles uit deze speciale gelegenheid te halen…

Wat is Singles Dag?

Singles Dag (of ‘Singles Day’) is een speciale dag waarop gelukkig zijn als single centraal staat. Je viert op deze dag dat je een trotse vrijgezel bent. Het is een periode van 24 uur waarin het oké is om alleen bezig te zijn met “me, myself and I.” Omdat je werkt aan iets belangrijks: het finetunen van wie je weet dat je bent, wie je dacht dat je was, en wat jouw plek is in het grote geheel.

Love yourself first, because that’s who you will spend the rest of your life with.

Waar komt Singles Dag vandaan?

Het begon allemaal met vier single mannen in China. Het verhaal gaat dat zij in 1993 met elkaar bedachten hoe ze aan de eentonigheid van het single leven konden ontsnappen. Ze besloten dat er een dag moest komen vol evenementen en vieringen ter ere van het single-zijn. Als tegenhanger van Valentijnsdag, noemden ze deze dag ‘Bachelor’s Day’.

Wanneer is het Singles Dag? De symboliek van 11-11

De vier mannen kozen voor 11 november als feestdag voor singles. En niet zomaar. De datum, 11/11, bestaat uit vier enen. Vier ‘singles’ die samen staan en er voor elkaar zijn. De naam ‘Singles Day’ is de Engelse vertaling van het Chinese ‘Guanggun Jie’. Letterlijk vertaald: ‘single sticks day’.

Singles Dag Cadeautjes Dag

sale

Vanuit deze nederige romantische oorsprong is Singles Day nu uitgegroeid tot meest succesvolle online winkeldag ter wereld. Na Zuidoost-Azië wordt Singles Dag steeds populairder in Europa. In Groot-Brittannië, Duitsland en België is het al een bekende feestdag. Het wordt voornamelijk gezien als een commerciële feestdag waarop je jezelf of een andere single mag verwennen met een cadeau. Met een omzet tot wel 25 miljard dollar in 2017, waarmee Black Friday en Cyber Monday bij elkaar makkelijk werden overtroffen, is het de meest winstgevende (feest)dag.

Wat doe je op Singles Dag?

Bioscoop

De anti-valentijnsdag viering van Singles Day verspreidde zich snel door heel China. Het werd gekarakteriseerd door ludieke acties. Zo reserveerde een student om de beurt één stoel bij een romantische film, zodat koppels niet naast elkaar konden zitten.

De eerste jaren was de dag vooral gericht op het bij elkaar brengen van vrijgezellen, bijvoorbeeld door feestjes en blind dates. Nu worden de festiviteiten steeds verder uitgebreid; er worden nog verscheidene andere sociale evenementen georganiseerd, maar het is ook een populaire trouwdatum geworden. Verder wordt er door Chinese media van alles besproken rondom het onderwerp liefde.

Een ander belangrijk onderdeel van de feestelijkheden is de koopjesjacht. In China is het uitgegroeid tot één van de belangrijkste winkeldagen van het jaar. Er wordt in China op Singles Dag zelfs meer verkocht dan in Nederland in een heel jaar!
Toch is Singles Dag meer dan alleen online aankopen doen…

Waarom wij Singles Dag belangrijk vinden

De wereld is van jou

Wereld

Bij het overgrote deel van sociale evenementen, familie-uitjes en zelfs bij het belastingstelsel worden koppels voorgetrokken. Wie herkent het niet om het vijfde wiel aan de wagen te zijn bij een roadtrip of spontaan uitje… Op Singles Dag laten we dit alles even achter ons. Dit is jouw dag.

Singles winnen terrein

Eten

Met zoveel alleenstaanden móet de maatschappij zich wel steeds meer gaan richten op de single. En dat doen ze dan ook. Langzaam krijgen singles ook voordelen. Sommige cruisemaatschappijen hebben nu bijvoorbeeld solocabines, waarvoor je niet extra hoeft te betalen. Ook in je eentje uit eten is niet meer ongewoon. En onze eigen Efteling heeft de ‘Single Riders’ wachtrij in het leven geroepen. Ons advies is daarom ook: ontdek het single leven optimaal en ga erop uit in je eentje om meer van dit soort veranderingen te ontdekken.

Meer mogelijkheden om alleenstaande ouder te worden

Moeder kind

Singles voelen vaak de druk om een partner te vinden om een gezin mee te stichten. Niet gek, gezien het biologische voortplantingsimpuls van de mens (en de constante reminders van ouders die staan te popelen hun nieuwe rol aan te nemen). Echter, steeds meer vrijgezellen kijken naar adoptie en andere manieren om zelf een kind op te voeden. Hierin is in veel gevallen ook steeds meer mogelijk. Een partner is geen vereiste meer voor het vervullen van een kinderwens.

Je mag voor jezelf shoppen (!)

Cadeau

Tuurlijk, het is super lief als je voor je verjaardag, kerst of sinterklaas cadeaus krijgt, maar hoe kunnen andere mensen weten wat je écht wilt? Op deze dag mag jij voor jezelf shoppen. Niet alleen bloemen of een lekkere maaltijd. Nee, Singles Dag is de dag waarop jij jezelf liefde en waardering laat zien… Dus koop die nieuwe dure jas, of het abonnement op fancy wijn of goed bier – je verdient het.

Je ziet dat je echt niet de enige bent

Groep

In de media – series, films, kranten en magazines – lijkt het alsof iedereen een relatie heeft… Maar niets is minder waar. Sinds 2014 zijn er in de Verenigde Staten meer single- dan getrouwde volwassenen. En dit verschil wordt alleen maar groter. Dit is de dag om even stil te staan bij het feit dat jij, vrijgezel, deel uitmaakt van de meerderheid.

Je kunt doen wat je wilt, wanneer je wilt

Popcorn

Wat wil je vanavond eten? Welke film wil je kijken? Waar wil je heen op vakantie? Als je single bent kun je alles doen wat jou gelukkig maakt. Het is niet nodig om compromissen te sluiten met een partner. Super fijn!

Tips voor jouw Singles Dag (en daarna)

Juist op deze dag heb je een excuus om jezelf ongegeneerd te verwennen. Ben extra lief voor jezelf door een cadeautje voor jezelf te kopen, jezelf te trakteren op iets lekkers of iets fijns te doen. Je kunt er natuurlijk ook voor kiezen om één van je vrijgezelle vrienden in het zonnetje te zetten.
Speciaal voor jou geven wij 3 tips voor deze dag. (En deze zijn ook in te zetten op alle dagen die daarop volgen… ;-))

Tip 1: Ga erop uit, jij Sexy Single!

Singles Dag startte dus als ‘Bachelor’s Day’; een dag ter ere van de vrijgezel. Maar het liefst ontmoet je uiteindelijk een leuke partner. En die loopt ergens rond. Ga er dus op uit! Dit is dé dag voor gekke spontane ideeën. Organiseer met alle singles die je kent bijvoorbeeld een blind date evenement. Ga om de beurt met iemand op date. Wie weet wat er kan gebeuren?

Tip 2: Geef (eindelijk) dat geld uit aan datgene wat je al zo lang wilde

Singles Dag

Over de hele wereld worden op deze dag unieke aanbiedingen geïntroduceerd, al dan niet gericht op singles. Op deze dag mag jij jezelf verwennen. Alleen al om het feit dat je een sterke single bent. Profiteer dus van deze speciale acties. Ticket voor 1 persoon naar Bali? Ja, graag.

Tip 3: Schrijf een waarderingslijst voor jezelf

Neem een momentje om 10 dingen van jezelf op te noemen waar je trots op bent. Je hebt vandaag gesport, je betaalt je eigen rekeningen en je doet het goed op je werk; daar mag je best eens bij stil staan. Want hoe meer je van jezelf houdt, hoe sterker je bent als single. Sommige mensen denken dat je alleen met een partner gelukkig kunt zijn. Maar jij weet dat dat niet zo hoeft te zijn.

Uitgekeken op het leven als single?

Ben jij toch niet zo tevreden als vrijgezel of wil je gewoonweg je leven verrijken met de liefde? Wij koppelen singles uit heel Nederland aan elkaar. Professionele matchmakers doen er alles aan om jou te helpen bij het vinden van die leuke partner!

Lees de succesverhalen van je voorgangers en laat de liefde niet op zich wachten.

Wil je weten hoe jij als single in de markt ligt? Doe dan de slagingskanstest en ontdek hoe groot de kans is dat wij een partner voor jou vinden.
Wil jij volgend jaar Singles Dag samen met een leuke partner vieren? Gun jezelf dan (juist vandaag!) een grote kans op relatiegeluk!

Scroll naar boven
Cartoon verliefd jongen en meisje

Jouw slagingskans?

Benieuwd naar jouw kans om een partner te vinden? Doe de test en ontvang de uitslag gratis en vrijblijvend in je mailbox.