Singlereizen

Vrouw vakantie
Slechts een kwart van de singles die op vakantie gaat, gaat alleen. De meerderheid van de alleenstaanden wil niet alleen op vakantie. De laatste jaren wordt steeds vaker gekozen voor een georganiseerde singlereis. Met de populariteit blijft ook het aanbod van de singlereizen stijgen.


Is een singlereis iets voor jou? Welke reis kies je? En wat zijn de meest populaire singlereis bestemmingen? Wij zochten alles over de singlereis voor je uit en zetten het op een rij.

 

Verschil tussen singlereis en groepsreis

Groepsreis wandelen

Er zijn veel overeenkomsten tussen een singlereis en een groepsreis. Bij allebei de reizen maak je met een groep mensen een (rond)reis door een land of regio. De meeste aspecten van de reis, zoals vervoer, accommodatie, maaltijden en excursies, staan van tevoren al vast. Eén of meer aanwezige reisleider(s) begeleidt en regelt de reis. Vóór vertrek kent het reisgezelschap elkaar niet.
Het verschil met een groepsreis is dat met een singlereis mensen alleen op reis gaan. “Single” betekent hier dus alleengaand en niet per se alleenstaand. Al komt dat laatste wel vaak voor.

 

Met gelijkgestemden solo-reizigers een leuke vakantie beleven

De mensen die kiezen voor een singlereis willen allemaal hetzelfde: samen een leuke vakantie beleven. 80% van de deelnemers van groepsreizen, zijn stellen. Veel singles vinden het prettig om op reis te gaan met andere solo-reizigers. Dit betekent niet dat je met een hele groep onbekenden een kamer moet delen. Gelukkig, want 90% van de singles prefereert een eigen kamer.
Om te voorkomen dat jouw reisgezelschap alleen kan praten over schoolcijfers en hotte filmsterren, terwijl jij het liefst de kinderen en Plato bespreekt, worden singlereizen vaak ingedeeld in leeftijdscategorieën. Zo ga je op vakantie met mensen uit dezelfde levensfase en generatie.

 

Niet alleen voor de seks

Een aantal jaar geleden durfden mensen er niet openlijk voor uit te komen dat ze op singlereis gingen. Er werd gedacht dat het alleen draaide om daten en seks. Of iets voor geitenwollensokkentypes. Het is een ouderwets beeld dat een singlereis niet is geslaagd als je geen romantische partner hebt gevonden.

Het taboe is eraf; de nadruk ligt op saamhorigheid.

De nadruk ligt op saamhorigheid: samen met anderen vakantie-ervaringen delen. Het is een gangbare vorm van vakantievieren geworden. Het taboe is eraf: de singlereis is nu juist hip!

 

Een fotoboek én levenspartner als souvenir: het kán wel

Koppel zee

Toch is het natuurlijk een fantastische bonus als je naast het beleven van een leuke vakantie, de liefde van je leven ontmoet. En met een groep singles van dezelfde leeftijd met dezelfde (reis)interesses, is dat niet helemaal ondenkbaar. Sommige reisorganisaties richten zich dan ook wel nog steeds vooral op het vinden van een partner. Maar om teleurstellingen te voorkomen, is het verstandig om je in te stellen op een leuke vakantie en het ontmoeten van nieuwe mensen. Misschien wel vrienden. En héél misschien wel meer dan dat.

 

Verhouding mannen en vrouwen

De kans op het vinden van een partner via een singlereis is vaak niet zo heel hoog. Eén van de redenen? De verhouding mannen en vrouwen die meegaan. Over het algemeen zijn er meer vrouwen dan mannen op een single zomer- of rondreis. Bij een wintersportreis is de verhouding mannen en vrouwen vaak wel gelijk. Afhankelijk van de insteek – en seksuele oriëntatie van de deelnemers – van een reis, zijn er reisorganisaties die streven naar een gezelschap met evenveel mannen als vrouwen.

 

Soorten reizen

We zeiden het al: de singlereis is hip. Daarom zijn er ook steeds meer verschillende soorten reizen om uit te kiezen. Als je kiest voor een reis met een bepaald “thema”, weet je meteen dat jij en je reisgenoten al één gemeenschappelijke interesse hebben.

Fotoreis

Foto

Doe je niets liever dan fotograferen? Kies dan voor een fotoreis. De begeleiding van de reis bestaat uit fotografen die tips en tricks geven. Het tempo ligt wat lager dan normaal, zodat er genoeg tijd is om te fotograferen. Reisorganisatie Sawadee organiseert verschillende fotoreizen, o.a. naar fotogenieke bestemmingen als IJsland, Marokko en Jordanië.

Zeilreis

Zeilboot

Als je van zeilen houdt, zijn er verschillende singlereizen waarbij je een weekendje of week mee kan varen. Zeilervaring is hierbij niet vereist. Vaak word je betrokken bij het varen, sturen en navigeren. Bijvoorbeeld bij Bontekoe Reizen zijn er zeilreizen speciaal voor 50-plussers, of voor singles tussen de 30 en 40 jaar.

Surf reis

Sutfboards

Een actieve, fijne activiteit voor een singlereis is (leren) surfen. Je hoeft het nog niet te kunnen. Maar ook als je al wel die 4-meter-golven kunt pakken, mag je mee (en kun je die leuke medereiziger wat extra helpen). Bij een surfreis ga je in de ochtend of middag onder begeleiding surfen, en is er in de namiddag en avond genoeg tijd voor ontspanning met gezellige muziek, feestjes en lekker eten. Kijk bijvoorbeeld eens naar de single surfreizen van Villa Vibes.

Vrijwilligerswerk reis

Vrijwilliger school Afrika

Houd je van reizen maar wil je ook iets goeds doen? Dan is een vrijwilligerswerk reis misschien iets voor jou. Reisorganisatie Commundo organiseert speciale reizen waarbij je met een kleine groep mensen twee weken aan een vrijwilligersproject in bijvoorbeeld Brazilië, Oeganda, Sri Lanka of Roemenië werkt. Daarna is er een éénweekse rondreis door het land, waarbij er vaak bij gastgezinnen wordt geslapen. Voor de avontuurlijke en sociale singles onder ons!

Wandelreis

Wandeltocht natuur

Er zijn heel veel mogelijkheden voor een single-wandelreis. Of je nu beginnend of gevorderd bent; er is altijd wel een reis op jouw niveau. Kies bijvoorbeeld voor een hike- en biketocht, berghuttentocht, wandeltrektocht of Pelgrimstocht naar Santiago de Compostella. Al wandelend ontdek je – naast je wandelgezelschap – de prachtige landschappen van landen als Oostenrijk, Zweden, Noorwegen, Italië, Spanje, of Portugal.

Culinaire reis

Eten koken

Voor alle single fijnproevers en kookliefhebbers: een singlereis met de nadruk op eten! Er zijn veel bestemmingen (en daarmee keukens) te kiezen. Reisorganisatie Tui organiseert bijvoorbeeld een Proef & Beleef reis naar Griekenland. Je wordt meegenomen naar lokale markten, krijgt kooklessen en -demonstraties en gaat natuurlijk op bezoek bij de beste wijnboer. Onderzoek wijst uit dat mensen die samen eten sneller een band vormen. Een prima thema voor een singlereis dus!

Cruise singlereis

Cruiseschip

Ontspannen met de wind in je haren aan boord van een (luxe) cruiseschip andere singles ontmoeten? Dat is een cruise singlereis. Kies voor een reis langs de landen aan de Middellandse Zee, of ontdek de haventjes aan de Turkse kust.

 

Meest populaire singlereis bestemmingen in Europa

Is er geen singlereis thema dat helemaal bij jou past? Je kunt ook kiezen voor een algemene singlereis, naar een bestemming die je aanspreekt. Single Reizen Online onderzocht wat de meest populaire singlereis bestemmingen van dit moment zijn.

Top 5 meest populaire singlereis bestemmingen in Europa

1. Spanje
Op nummer één staat Spanje: de meest bezochte bestemming door singles. Populair zijn Andalusië, Mallorca, Ibiza en de Canarische Eilanden.

2. Griekenland
Met meest populaire bestemmingen Rhodos, Kreta en Zakynthos.

3. IJsland
Veel singles lijken te worden aangetrokken door het mysterieuze romantische landschap van IJsland.

4. Turkije
Op nummer 4 staan de singlereizen naar Turkije. Over het algemeen zijn deze reizen wat goedkoper. En er is natuurlijk een grote kans op mooi weer!

5. Italië
La Dolce Vita in Italië wordt door singles gewaardeerd. Al jaren lang is dit een populaire bestemming voor singlereizen. Met de Italiaanse keuken, cultuur en kusten is dit dan ook niet vreemd.

 

Top 3 meest populaire singlereizen in Nederland

Voor een (single)reis hoef je niet ver te gaan. Ook in eigen land zijn fantastische plekken te ontdekken. En het is goedkoper dan een reis naar het buitenland. Uit het onderzoek blijkt Nederland dan ook een populaire bestemming te zijn. De top 3 meest populaire bestemmingen:
1. Single wandelweekend Valkenburg
2. Single wandelweekend Brabantse Kempen
3. Yogaweekend Domburg

 

Voor de single wereldreiziger: populaire verre single reisbestemmingen

Wil jij juist graag op avontuur in een ver land? Dan zijn er ook genoeg singlesreizen naar bestemmingen buiten Europa. Dit zijn de meest populaire bestemmingen buiten Europa.

Top 5 singlereis bestemmingen buiten Europa

  • 1. Peru
  • 2. Cuba
  • 3. Amerika en Alaska
  • 4. Vietnam
  • 5. Afrika

Zit er niks bij waarvan je hart sneller gaat kloppen? Dan kun je ook nog gaan voor een bijzondere singlereis. Zo is er een singlereis met de Trans Siberië Express, kun je met andere singles de zijderoute volgen of kun je afreizen naar Papoea-Nieuw-Guinea.

 

Tips voor als je alleen op reis gaat

Kies een nieuwe bestemming
Veel weduwen of weduwnaars zijn geneigd om voor een bestemming te kiezen die ze ook met hun overleden partner hebben bezocht. Vaak valt het tegen omdat de plek is geromantiseerd. Ook kan een bestemming uit het verleden veel emoties oproepen. Beter is het om de herinneringen te koesteren en te kiezen voor een nieuwe bestemming.

Vermijd de singletoeslag
Bij veel reisorganisaties kun je ervoor kiezen om tegen een singletoeslag alleen op een kamer te slapen. Als je vroeg boekt, compenseert de vroegboekkorting soms de singletoeslag. Ook kun je letten op acties: in bepaalde periodes laten veel reisorganisaties als promotie de singletoeslag vervallen.

Neem een reisdagboek
Ook als je samen met een groep singles reist, kun je niet altijd meteen je verhaal kwijt. Zeker niet als je elkaar nog niet goed kent. Het kan erg prettig zijn om ervaringen en gevoelens op te schrijven in een reisdagboek. Ook leuk om thuis terug te lezen!

Plan iets leuks voor als je terugkomt
Veel singles die met een singlereis weg zijn geweest, ervaren een grote leegte als ze weer – alleen – thuiskomen. Daarom is het verstandig om de dag na terugkomst iets gepland te hebben. Een tip voor vrienden: stuur een ‘Welkom Thuis’ appje als een single vriend of vriendin terugkomt van vakantie.

 

Liever met een partner op reis?

Is een singlereis niks voor jou? Of wil je dolgraag jouw vakantie delen met een leuke partner, maar lukt het maar niet om de juiste persoon te vinden? Neem dan vrijblijvend contact met ons op. Of bekijk met de slagingskanstest hoe groot de kans is dat jij jouw liefde vindt bij PartnerSelect. Meteen inschrijven kan natuurlijk ook.
Wil je niet meteen op reis, maar word je wel enthousiast van een leuke (dag)activiteit met gelijkgestemde singles? We organiseren, voor leden en niet-leden, door heel Nederland leuke single activiteiten. Van wandelingen en citytrips tot dinerdates en borrels. Voor ieder wat wils. Meld je aan om op de hoogte te blijven van nieuwe single events!

Singlereizen camping

 

Bronnen

Scroll naar boven
Cartoon verliefd jongen en meisje

Jouw slagingskans?

Benieuwd naar jouw kans om een partner te vinden? Doe de test en ontvang de uitslag gratis en vrijblijvend in je mailbox.