Nepgezicht

Nepprofielen op datingsites

Contact met een nepprofiel

"Terwijl ze denken dat ze contact hebben met een leuke mevrouw of meneer, zit aan de andere kant een persoon die betaald wordt om het contact zo lang mogelijk vol te houden. En vaak moeten klanten van die sites per bericht betalen. Het kan in de duizenden euro's lopen" [1]. Jeroen Nugteren houdt zich bezig met onderzoek naar datingssites die gebruik maken van nepprofielen. Bij de Autoriteit Consument en Markt (ACM) doet hij onderzoek naar zulke bedrijven. Daarbij doen ze soms zelfs invallen. "Het lijkt erop dat veel mensen die dergelijke datingsites bezoeken, contact leggen met een nepprofiel”.

700 misleidende sites in Nederland

John Meuffels van Stichting Keurmerk Veilig Daten is blij met het onderzoek van de ACM. Hij vertelt dat er vaak wordt gezegd dat consumenten maar beter moeten opletten, maar dat mensen hier toch zorgwekkend vaak slachtoffer van worden. Dat blijkt ook uit een cijfers van de Fraudehelpdesk: ruim 7% van de bevolkingsgroep 50+ krijgt te maken met datingfraude. Dat is één op de veertien mensen van middelbare leeftijd die een partner zoeken. Bijna de helft van de ondervraagden in het onderzoek (48%) noemde de slachtoffers naïef. Maar op de vraag of zij zelf ooit slachtoffer zouden kunnen worden, gaf toch 41% het antwoord “ja, misschien” [2].

Op sommige sites wordt in de algemene voorwaarden vermeld dat er gebruik wordt gemaakt van een chatoperator. Dit is iemand die betaald wordt voor het contact. De vraag is of dat voldoende duidelijk is, of dat het alsnog om misleiding gaat. In Nederland zijn er ongeveer 700 misleidende sites actief.


Hoe herken je een nep-datingsite?

 • Lees de algemene voorwaarden. Vaak hebben datingsites die werken met nepprofielen in hun voorwaarden staan dat ze werken met "fictieve profielen".
 • Kijk of er duidelijke informatie over de kosten wordt gegeven vóórdat je je inschrijft.
 • Als je op een site moet betalen per bericht, kan dat een signaal zijn dat er iets mis is. Vaak is het dan ook het doel om je zo lang mogelijk aan het lijntje te houden, zodat er zoveel mogelijk berichten over en weer gaan. Belangrijk is wel dat betalen per bericht een teken kán zijn dat er iets mis is, maar dat hoeft niet per se zo te zijn.
 • Na aanmelding op de site ontvang je in korte tijd veel reacties van "kandidaten".
 • De reacties zijn te mooi om waar te zijn. En de profielen vaak ook.
 • In het eerste contact wil de ander snel met je afspreken. Maar in de reacties daarna stelt hij of zij een ontmoeting steeds uit.
 • De ander stelt jou bijna altijd een vraag in zijn of haar bericht. Zo lokt hij of zij uit dat jij weer terug schrijft en dus betaalt.
 • Als je vraagt om via een ander kanaal contact te hebben (bijvoorbeeld via WhatsApp, telefoon of e-mail), gaat de ander daar niet op in.
 • Verder zijn er algemene zaken waar je op kunt letten. Kijk of de site is aangesloten bij Thuiswinkel.org, of nog beter: het Keurmerk Veilig Daten. Dit keurmerk houdt in dat de datingsite de goedkeuring hebben van de Consumentenbond op het gebied van veiligheid, transparantie en klantenservice. Ook is het een goed idee om de site te googelen. Er zijn verschillende sites die recensies schrijven over datingsites, daar kun je ook vaak al heel wat informatie uit halen [3].

Wees dus altijd alert op datingsites. Lees de algemene voorwaarden, let op het Keurmerk Veilig Daten en gebruik je gezond verstand. Omdat we bij PartnerSelect persoonlijk werken en voorafgaand aan de bemiddeling met iedereen een uitgebreid intakegesprek voeren, hoef je je over datingfraude geen zorgen te maken. Zo kun je je volledig richten op het vinden van de juiste partner. Want dat is al inspannend genoeg!

Bronnen:

 • [1] https://nos.nl/artikel/2228223-invallen-bij-datingsites-in-onderzoek-nepprofielen.html
 • [2] https://www.fraudehelpdesk.nl/nieuws/datingfraude-overkomt-7-procent-ouderen/?zoekopdracht=datingfraude
 • [3] ACM - https://www.acm.nl/nl

Geschreven door Annabel Molleman

Annabel Molleman

Psycholoog Annabel duikt voor PartnerSelect de liefdesliteratuur in. Al tijdens haar studie geboeid door relaties, won ze met haar scriptie over werkstress in romantische relaties de David van Lennep scriptieprijs. Nu schrijft ze in deze blogs over de liefde. Van wetenschap tot geschiedenis, van actualiteit tot communicatietips en grappige weetjes. Voor singles van nut in de zoektocht naar de liefde. Maar ook mensen met een relatie kunnen de kennis gebruiken om hun relatie gezond te houden. Blijf op de hoogte en doe er je voordeel mee!

Waarom kiezen voor PartnerSelect?

 • Geen algoritmes, maar echt mensenwerk
 • Iedereen is persoonlijk gescreend
 • Groot in Nederland en jouw regio
 • Erkend door het SinglesKeurmerk
 • Sinds 1997 actief