Trouwen onder de Italiaanse zon

Bruiloft Italie

Op 25 april 2019 vloog ik naar Arezzo, een romantisch dorpje midden in Italië. Ik ging werken voor een bedrijf dat bloemwerk voor bruiloften verzorgt. De fijne villa’s, grote bloemstukken en indrukwekkende locaties stonden op mij te wachten! Benieuwd naar hoe dit avontuur eruit zag? Hieronder een ’tipje van de sluier’ van de mooiste locaties.

Zes bruiloften op één dag

Vaak hadden we op één dag wel zes Toscaanse bruiloften. Zo was je van ’s ochtends tot ’s avonds aan het werk. Zelfs ’s nachts. Als alle bruiloftsgasten waren uitgedanst, bouwden wij alle bloemwerken, kaarsen en decoratie weer af.
Gelukkig hadden we af en toe wel pauze. Bij één van mijn eerste bruiloften zag ik hoe er een chique tafel werd gedekt met uitgebreid servies en dure wijnen. Ik dacht dat dit vast niet voor mij zou zijn. Toen er een bordje STAFF op werd gezet, ging ik twijfelen.. Wat werd ik gelukkig toen de fotografen plaatsnamen en ons wenkten om erbij te komen zitten!
Ik was vaak kapot, maar het eten, de wijn en het uitzicht over de feestelijke, door mij aangeklede bruidstafel maakte zo’n dag ongelooflijk mooi.

Een kasteel voor beroemdheden

Eén van de grootste en beroemdste locaties was het kasteel aan het Bracciano meer. Ik geloof dat dit ook de bruiloft was met het meeste bloemwerk. Het bruidspaar wilde zo veel mogelijk bloemen, zowel bij de ceremonie als bij het diner. Nou snap ik ook dat je bij zo’n groot kasteel ook grote bloemstukken móet hebben. Anders vallen ze gewoon niet op!

Kasteel Bracciano Kasteel Bracciano. Foto: M. Molleman

Een Toscaanse villa

‘Villa Mangiacane’ was ook één van mijn favorieten. Hoewel de betekenis van de naam het niet zo aantrekkelijk maakt (Villa Eethond..). Een mooie laan met cipressen, een olijfgaard en een zwembad met uitzicht op nóg meer olijfgaarden en druivenranken; oftewel het ‘bekende’ Toscaanse landschap.

Villa Italië Villa Mangiacane. Foto: M. Molleman

Een kleurrijke Indiase bruiloft

Bloemen India

Wat ook een erg indrukwekkende bruiloft was, was die van een Indiaas stel. De locatie, ‘Borgo Corsignano’, was iets kleiner dan de villa’s. De stijl was duidelijk anders. Er was geen bruidsboeket nodig, maar twee grote bloemenkettingen, gemaakt van verschillende kleuren anjers. De twee bloemstukken moesten compact en vooral heel erg kleurrijk zijn. Het bruidspaar zat op een groot kleed met om hen heen allerlei attributen uit India. Kleuren, geuren en geluiden waren bijzonder. Zo werd er getrommeld toen de ceremonie startte.

Een bruiloft op de berg

Een omhooglopend zandweggetje tussen de olijfgaarden, net iets te stijl, dat je na een spannende tocht bij de poorten van ‘Villa le Fontanelle’ brengt. Van hier heb je een geweldig uitzicht op de stad Florence. Klinkt als de perfecte locatie toch!?
Voor alle leveranciers, en zeker ook ons, was het een uitdaging om deze locatie te bereiken, maar het was de moeite waard!

Bruiloft uitzicht Uitzicht op Florence. Foto: M. Molleman

Italiaans met een Nederland tintje

Geen zandweggetje, maar wel een schattig ‘olijfgaardenweggetje’ leidde ons naar ‘Villa Medicea di Lilliano’. De eigenaar is een Nederlandse man, die de plek heeft omgetoverd tot een fijne Italiaanse trouwlocatie. De Villa heeft een binnentuin, een terras met een rustgevend uitzicht, een ruime tuin en een zaal waar je kunt dineren of tot in de late uurtjes kunt dansen.

Bruiloft tafel Bruiloftstafel bij de villa. Foto: M. Molleman

Trouwen tussen de Chianti

‘Castello di Meleto’ ligt tussen de beroemde Chianti- wijngaarden. Bij deze kasteelbruiloft was de opdracht om een ’Arco tondo’ (ronde boog) te maken. Het diner was net een sprookje: ronde tafels, gouden stoelen en servies en een grote lange tafel voor het bruidspaar en de familie. Ik was vereerd dat ik in mijn eentje de lange tafel mocht aankleden met bloemen en trots dat dit ook meteen zo goed was gelukt.

Bruiloft lichtjes Kasteelbruiloft. Foto: M. Molleman

Terras van de oneindigheid

Wat verder naar het zuiden, net na Napels aan de Amalfi kust, ligt het mooie romantische stadje Ravello. Alleen te voet kon je de locatie bereiken. ‘Villa Cimbrone’ heeft historische tuinen waarin je kunt verdwalen, zo groot! Aan het einde van de tuin is het beroemde ‘Terrazzo dell’Infinito’ (Terras van de oneindigheid). Tussen de Romeinse beelden op het terras kijk je uit over de horizon. Misschien wel de meest symbolische locatie om elkaar het ja-woord te geven.

Bruiloft zee uitzicht Terras van de oneindigheid. Foto: M. Molleman.

Altijd een sprookje!

En zo kan ik nog wel even doorgaan. Elke keer weer denk ik, wat ben ik toch een bofkont dat ik op al deze mooie plekken heb mogen werken. En ook grappig; een Nederlandse bloemist in een Italiaans team vol sterke mannen. Ik heb veel geleerd van deze ervaring en zou het graag over doen!
Trouwen onder de Italiaanse zon is dus meer dan de moeite waard. Maar wat is het moeilijk om te kiezen tussen al deze mooie locaties. Eigenlijk maakt het ook helemaal niks uit welke je kiest, het wordt hoe dan ook een sprookje en één groot feest!!

Tekst en beeld door Maartje Molleman.

Maartje
Maartje rondde in 2017 de opleiding Bloem en Vormgeving af en werkt nu als freelance bloemist. In 2019 woonde en werkte ze voor een half jaar in Italië, waar ze bij Flowers Living bruiloften aankleedde.

Zin gekregen in jouw eigen bruiloft in Italië, maar moet je de prins(es) op het witte paard nog vinden? Misschien kan PartnerSelect jou helpen! Kijk eens naar de mogelijkheden of neem vrijblijvend contact op.

Ravello Bruiloftszaal aan de Amalfi kust. Foto: M. Molleman

Scroll naar boven
Cartoon verliefd jongen en meisje

Jouw slagingskans?

Benieuwd naar jouw kans om een partner te vinden? Doe de test en ontvang de uitslag gratis en vrijblijvend in je mailbox.