Zenuwachtig voor je date? Met deze 5 tips ben je…nog steeds zenuwachtig, maar wél ready for it

zenuwachtig eerste date

De zenuwen gieren door je lichaam. De deur gaat open… Zou dat ‘m zijn? Heb ik trouwens net nog in de spiegel gekeken, zit m’n haar niet raar? En heb ik wel een frisse adem? Wat als hij helemaal niet op zijn profielfoto lijkt? Zenuwachtig voor een date: we herkennen het allemaal.
En is er ook iets aan te doen? Nou, ja en nee. Er zijn tips tegen de zenuwen voor een date, zeker, en de 5 beste vind je hier. Maar die zenuwen mogen er wat ons betreft ook gewoon zijn.

Zenuwachtig voor je date: Dit is waarom

Nerveus zijn is een natuurlijke reactie van het lichaam die ontstaat als je iets doet wat buiten je comfort zone ligt. Het is dus niets om je zorgen over te maken: zenuwachtig zijn voor een date, een presentatie of een sollicitatiegesprek hoort er gewoon bij. Het gevoel van stress is maar tijdelijk. Vaak zul je op een date merken dat het heel snel over is als je date je goed ligt.

Zenuwachtig zijn voor een date, een presentatie of sollicitatiegesprek hoort er gewoon bij

Nervositeit is een stressreactie. Het is een hormonale en fysiologische reactie van je lichaam die ervoor zorgt dat je ‘op scherp staat’, zodat je direct klaar bent om te handelen als er daadwerkelijk gevaar dreigt. Je adrenalineproductie gaat omhoog en je lichaam bereidt zich voor om te vechten of te vluchten. Je hartslag wordt hoger en je bloeddruk ook. Je ademhaling versnelt, je bent superalert en barst van de energie, die je voelt als spanning.

Slappe knietjes voor je date? Super!

ls je zenuwachtig bent, is dat een manier van je lichaam om zich voor te bereiden op wat komt. Zenuwachtig zijn is dus heel normaal in nieuwe situaties zoals een date.
En natuurlijk: het voelt niet al te fijn, die slappe knietjes. En die zweetplekken die je langzaam voelt ontstaan onder je oksels, daar ben je ook niet erg gecharmeerd van… Maar: zenuwen voor je date zijn juist positief. Doordat je lichaam zichzelf op scherp zet en superalert is, ben je heel helder. Je kunt goed nadenken en je lichaam is dus bereid om alles op alles te zetten om een goede eerste indruk te maken.

Trouwens: denk je eens in dat je absoluut níet zenuwachtig was voor je date. Dat je je hetzelfde zou voelen voor je date als wanneer je ‘s avonds je tanden flost. Oftewel: vlak, weinig speciaal, alsof je op de automatische piloot draait. Dat zou ook niks zijn, toch?

Probeer te genieten van een spannende date

Probeer te genieten van het spannende van een date. Dat maak je jezelf makkelijker door iets in de date in te bouwen waar je sowieso blij van wordt, los van de date. Dat kan van alles zijn: de locatie kan een plek zijn waar jij van geniet bijvoorbeeld. Of je weet ‘toevallig’ dat het appelgebak van het restaurantje waar jullie zijn sowieso steengoed is, onafhankelijk van of je date dat ook is.

Zenuwachtig voor je date? Met deze 5 tips ben jij er klaar voor

Eerst kun je je zenuwen voor je date nog redelijk in toom houden met gedachten als ‘het is pas volgende week’. Maar dan nadert ‘ie toch, de datum waarop je hebt afgesproken.
Hoe je ervoor zorgt dat je niet in blinde paniek raakt? Met deze 5 tips is zenuwachtig zijn voor je date… geen verleden tijd (want denk aan de positieve kanten van je zenuwen!), maar in ieder geval een heel stuk beter uit te houden 😉

Tip #1: Wacht niet te lang met een eerste date

Eerst 3 maanden chatten, iedere dag. Dan elke dag bellen. En dán, na dik 4 maanden, eindelijk de stoute schoenen aantrekken en op date gaan. Je zou denken: ideaal, want je kent elkaar praktisch al, dus dat kan niet meer misgaan toch? Nou, ja en nee.
Door elkaar al zo lang en zo intensief online te spreken, heb je enorm specifieke en sky high verwachtingen van je date. Je kunt daardoor juist enórm zenuwachtig voor je date zijn, én, als het tegenzit, heel erg teleurgesteld.

Er is onderzoek gedaan om ons en onze verwachtingen van een date eens onder de loep te leggen, en wat bleek: het beste idee is om binnen 2 weken op date te gaan met iemand die je hebt leren kennen. Want: dan heb je minder verwachtingen. Door al snel met iemand te daten, bescherm je jezelf dus tegen overmatig zenuwachtig zijn voor je date en ook tegen grote teleurstelling.

Tip #2: Kies voor een activiteit

Elkaar diep in de ogen kijken bij kaarslicht in een kneuterig restaurantje: klinkt enorm romantisch. En dat kan het ook zeker zijn. Maar: als het niet klikt, is het tenenkrommend om in ongemakkelijke stilte alle drie de gangen te moeten afwachten. En zo’n situatie is natuurlijk ook niet erg bevorderend voor de zenuwen.
Hoe je dit euvel voorkomt? Kies voor een activiteit! En dan bedoelen we echt niet direct dat je moet gaan wildwaterkanoën. Doe iets wat je leuk vindt en wat je iets geeft om over te praten. Je kunt dus ook naar de dierentuin bijvoorbeeld, want hoe leuk is het om samen te lachen om een luie buikschuifpinguïn of een leeuw met de hik?
Mocht je wel voor een spannende activiteit als wildwaterkanoën gaan: zeker een goed idee! In onze blog over eerste date ideeën lees je waarom.

Tip #3: Houd wat gespreksonderwerpen achter de hand

Oké, je moet natuurlijk geen frommelig lijstje met gespreksvragen uit je binnenzak halen en die één voor één afgaan… Maar een goed stel vragen paraat hebben tijdens je date kan zeker geen kwaad. Je hebt zo altijd wat gespreksstof achter de hand voor op momenten dat het gesprek misschien even stilvalt en je je ongemakkelijk voelt.
Natuurlijk kun je zelf leuke en interessante vragen bedenken, maar dat hoeft niet. We hebben er namelijk een hele leuke blog over geschreven: deze vragen stel je op een eerste date om te zorgen voor écht contact met je date.

Tip #4: Je zelfverzekerd voelen: zo doe je dat

Als je zelfverzekerd bent, straal je dat ook uit. Hoe je ervoor zorgt dat je de zenuwen voor je date in bedwang houdt en je zelfverzekerd opstelt? Deze simpele tips helpen je om met zelfvertrouwen je date tegemoet te zien:

  • Neem de tijd om je voor te bereiden op je date. Maak er geen haastkwestie van en ga niet gelijk vanuit je werk door, maar neem echt even de tijd om je rustig voor te bereiden.
  • Spreek af op een plek die je kent en waar je je fijn voelt. Je weet waar je heen gaat en wat je kunt verwachten. Het ontmoeten van een vreemde is dan wel buiten je comfort zone, maar je bevindt je fysiek in ieder geval in je comfort zone 😉
  • Trek een outfit aan waarin je er niet alleen leuk uitziet, maar waarin je je ook comfortabel voelt. Een stel hoge hakken is prachtig, maar als jij je erg voelt lopen in die pumps, kun je ze beter inwisselen voor iets comfortabelers.
  • Let op je houding. Als je zenuwachtig voor een date bent, heb je misschien de neiging een krampachtige houding aan te nemen. Je trekt je schouders op en krimpt wat in elkaar. Niet doen! Haal diep adem en laat je schouders zakken als je uitademt. Borst vooruit, kin omhoog. Veel beter!
  • Vertel jezelf waarom je leuk bent. Ga gerust voor de spiegel staan en vertel jezelf wat jouw positieve punten zijn. Ben je supermuzikaal, kan je goed luisteren of bak je de allerbeste red velvet cake van het noordelijk halfrond? Vertel het jezelf! Zo ga je met een positieve vibe je eerste date in, hoe spannend het ook is.

Nerveus voor je date? Hij/zij ook voor jou!

Zenuwachtig zijn voor je date: wedden dat het wederzijds is? Dat scheelt: jij bent niet de enige die straks een verhoogde hartslag heeft en heel hard z’n best doet om een goede eerste indruk achter te laten. Jullie zitten in hetzelfde schuitje!
Bedenk je eens hoe grappig het eigenlijk is dat hij of zij ‘bang voor jou’ is. Belachelijk toch eigenlijk? Maar jij bent zelf net zo ‘bang’ voor je date! Plaats je nerveuze gevoelens voor je date eens in dit perspectief, en je zult zien dat je best wel om jezelf kunt glimlachen.

Als afsluiter: 2 tips voor stilvalmomenten

Goed, en dan breekt het moment supreme aan: hij of zij stapt binnen, maakt oogcontact en komt naar je toe lopen. Er gaat van alles door je heen: je wilt wel kijken maar niet staren, je vraagt je ineens af of je je overhemd wel dichtgeknoopt hebt en je constateert dat je je tekst kwijt bent.
Op zo’n moment dat je echt ‘met je mond vol tanden’ dreigt te staan, zijn er twee charmante redmiddelen die we je graag op de valreep nog meegeven:

  1. Benoem de zenuwen: je date zal het charmant vinden en zich gevleid voelen als jij óp bent van de zenuwen vanwege een date met hem of haar.
  2. Geef een compliment: met een compliment kan het bijna niet misgaan. Een ‘wat zie je er mooi/leuk/chic uit’ is volgens ons in human history nog nooit in verkeerde aarde gevallen 😉

Bronnen

  • https://www.healthline.com/health/anxiety/nervousness
  • https://www.flair.be/nl/lifestyle/daten-moe-single-corona/
Scroll naar boven
Cartoon verliefd jongen en meisje

Jouw slagingskans?

Benieuwd naar jouw kans om een partner te vinden? Doe de test en ontvang de uitslag gratis en vrijblijvend in je mailbox.