Zo zorg je voor de beste profielfoto op datingsites

Profielfoto datingsite

De profielfoto. Het is het eerste waar naar wordt gekeken. Op datingsites besteden mensen gemiddeld een halve seconde aandacht aan de foto. Hierna is het oordeel al gevormd. Bij het beoordelen van een potentiële partner wordt er gelet op alles wat er te zien is binnen het fotokader. Van houding, kleding en achtergrond tot micro-expressies op het gezicht. Het razendsnel beoordelen van een gezicht is een aangeboren neiging. Deze beoordeling weegt (helaas) nog altijd zwaarder dan de profieltekst.

Op een succesvolle profielfoto ben je aantrekkelijk, betrouwbaar én competent.

De functie van een profielfoto is jezelf weergeven zoals je bent, maar wel van je beste kant. Een geslaagde foto is een positieve weergave van de werkelijkheid én bevat een persoonlijk element. Uit onderzoek blijkt dat je datingprofielfoto het meest succesvol is als je wordt beoordeeld als aantrekkelijk, betrouwbaar én competent. De foto moet mensen nieuwsgierig maken en een positief gevoel geven.

Maar hoe doe je dat?

Kom jij op een foto nooit goed over? Sta je er altijd belabberd op? Heb je dus geen idee hoe je de beste profielfoto voor je datingprofiel maakt? Met deze tips lukt het zeker! We zetten hier de tips en trucs – ondersteund door de wetenschap – onder elkaar. Mannen en vrouwen blijken vaak verschillende criteria te hanteren op basis waarvan ze profielfoto’s beoordelen. Bij alle punten wordt daarom eventueel een apart advies gegeven. Zo zorg je voor de beste profielfoto!

 

Bij een profielfoto moet je letten op 4 punten:

 • Hoe kijk je
 • Wat heb je aan
 • Wat staat er nog meer op de foto
 • Is het technisch een goede foto

 

Relax

Neem de tijd om de foto voor te bereiden. Hoe verzorgder je bent, hoe zelfverzekerder je je voelt en hoe beter dat overkomt op de foto. Zorg dus voor een ontspannen sfeer. Probeer een spontane lach blik op de foto te vangen; een geforceerde uitdrukking wordt geassocieerd met zenuwen en negatieve eigenschappen. Laat het maken van de foto dus niet eindeloos duren. Het doel is een frisse, beeldende foto waarin jouw persoonlijkheid naar voren komt.

 

Portretfoto van 2 meter afstand

Profielfoto mobiel

Voor een profielfoto op de datingmarkt werkt een portretfoto met als kader volledig hoofd, nek en schouders het best. Zorg ervoor dat schouders niet zijn opgetrokken. Adem van tevoren even diep in en uit, rol je hoofd en ontspan je schouders. Dit zorgt voor een natuurlijke, ontspannen houding.
Neem de foto van dichtbij, maar niet té dichtbij. Uit onderzoek blijkt dat je aantrekkelijker en betrouwbaarder overkomt op een foto die is gemaakt van 2 meter afstand dan op een foto die is gemaakt van 0,5 meter afstand.

 

Gebruik meerdere foto’s

Mensen laten zich leiden door de minst aantrekkelijke foto.

Over het algemeen geldt dat mensen positiever en geloofwaardiger worden ingeschat als zij meerdere profielfoto’s hebben. Het is daarbij wel belangrijk om verschillende soorten foto’s en settings te gebruiken: alleen, samen, met huisdier en/of kinderen, buiten en binnen. Ben er wel van bewust dat mensen zich laten leiden door de minst aantrekkelijke foto. Als er één foto tussen zit die negatief wordt beoordeeld, kan dit doorslaggevend zijn voor een negatieve reactie.

 

Blikvanger

Profielfoto man ogen

Als je recht in de camera kijkt, heeft de kijker het gevoel dat je hem/haar aankijkt. In combinatie met een glimlach, leidt dit tot een gevoel van verbondenheid en daarmee een positievere beoordeling.
Belangrijk: laat je ogen zien! De ogen worden gezien als indicatie voor iemands betrouwbaarheid. Wanneer je ogen worden bedekt door een zonnebril of haren, word je beoordeeld als minder betrouwbaar. Want als je je ogen al verbergt, wat verberg je dan nog meer?
Als je een bril draagt, is het belangrijk om ervoor te zorgen dat er geen reflecties in de glazen te zien zijn. Let ook op schaduwen van het montuur op je gezicht en maak de glazen van tevoren schoon.

Ogen zijn een indicatie voor betrouwbaarheid.

Vrouwen: Vrouwen hebben altijd het meest succes als ze recht in de camera kijken.
Mannen: Uit onderzoek blijkt dat foto’s van mannen die van de camera wegkijken ook positief worden beoordeeld. Het wordt door vrouwen als aantrekkelijk mysterieus gezien.

 

Smile!

Profielfoto lachen man

Ook op een profielfoto is lachen altijd goed. Als je lacht op je profielfoto, word je positiever beoordeeld. Een vrolijke gezichtsuitdrukking schijnt zelfs onaantrekkelijkheid te kunnen compenseren. Een lach straalt vreugde en toegankelijkheid uit.
Personen met een lach waarbij de tanden zichtbaar zijn, worden meer competent, aardig en invloedrijk ingeschat dan mensen die lachen met de lippen gesloten. Maar mensen met een (te) overdreven lach met wijd open mond, worden juist als minder competent gezien.
Het is belangrijk dat de ogen ‘meelachen’. Mensen zijn sterk gericht op oogopslag. Emotie – met name in de ogen – valt op.
Uit het gebit wordt informatie afgeleid over hygiëne, gezondheid en verzorging. Witte rechte tanden worden het best beoordeeld. Let er in ieder geval op dat er geen etensresten tussen je tanden zitten.
Vrouwen: Vrouwen die breed lachen met ontblote tanden worden gezien als meer open en vriendelijk. Een vrolijke ontspannen lach is de uitdrukking die mannen het meest aantrekkelijk vinden op een profielfoto.
Mannen: Mannen die glimlachen worden vaker beoordeeld als charmant. Maar bij mannen geldt dat ook een neutrale blik vaak positief wordt beoordeeld.

 

Vernauw je ogen (een beetje)

Profielfoto vrouw

De meeste mensen hebben de neiging hun ogen extra wijd open te houden op foto’s. Een blik met wijd open ogen komt onnatuurlijk over en wordt geassocieerd met angst en onzekerheid. Geen goede eigenschappen in de dating wereld. Portretfotograaf Peter Hurley beschrijft dat je aantrekkelijker op een foto overkomt wanneer je je onderste oogleden een klein beetje optilt. ‘Squinching’, noemt hij het. Met deze blik schatten mensen je leuker en zelfverzekerder in. Belangrijk is om je ogen niet té nauw dicht te knijpen, dat heeft namelijk een negatief effect.
Leer hier de blik waarmee je aantrekkelijker overkomt op een portretfoto.

 

Toon je linkerkant

Profielfoto linkerkant

Onderzoek toont aan dat mensen een sterke voorkeur hebben voor portretfoto’s waarop de linkerkant van een gezicht te zien is. Een mogelijke verklaring is dat de rechterhelft van je hersenen meer betrokken is bij emotieregulatie en de spieren aan de linkerkant van je gezicht aanstuurt. Hierdoor zou je linkerwang meer expressief zijn.

Mensen hebben een sterke voorkeur voor de linkerkant van een gezicht.

Deze voorkeur voor links wordt al lange tijd gebruikt. Kijk bijvoorbeeld maar eens naar beroemde portretten als Het meisje met de parel, de Mona Lisa en het Portret van een man met rode tulband. Welke kant van het gezicht wordt getoond? Allemaal links.

 

Een goede kaaklijn zonder onderkin

Een goede kaaklijn op de foto heeft voor zowel mannen als vrouwen een groot positief effect. Door je voorhoofd iets naar voren te richten en je nek wat uit te steken, wordt je huid onder je kin een klein beetje strakgetrokken. Zo vermijd je de oncharmante onderkin. Hierdoor word je gezien als fitter, jonger en aantrekkelijker.
Als mensen lachen, gaat het hoofd automatisch wat naar achter en de kin wat naar beneden. Probeer er dus met name bij een lach op te letten dat je geen “dubbele kinnen” accentueert.
Bekijk hier hoe je een onderkin kunt vermijden door je voorhoofd wat naar voren te richten.

 

Niet teveel make-up

Profielfoto rode lippen

Vrouwen: Voor de beoordeling van aantrekkelijkheid maakt het niet zoveel uit of je wel of geen make-up draagt op een profielfoto. Uit een onderzoek blijkt dat simpelweg het gezicht van de persoon op de foto voor 69% bepaalde hoe aantrekkelijk iemand degene op de foto vond.
Rode lippenstift lijkt wel een grote positieve invloed op de beoordeling van een foto te hebben. De gemiddelde man richt zijn aandacht bij een profielfoto eerst (onbewust) op de lippen. Door rode lippenstift wordt die aandacht langer vastgehouden. Over het algemeen geldt wel dat mannen vrouwen met (te) veel make-up vaker wantrouwen.

 

Losse haren en stoppelbaard

Profielfoto man baard

Vrouwen: Bij haren van schouderlengte of langer vinden mannen het vrouwelijker en aantrekkelijker als het haar op de foto los wordt gedragen in plaats van in een staart of knot.
Mannen: uit meerdere onderzoeken blijkt dat een grof stoppelbaardje over het algemeen als meest aantrekkelijk wordt beschouwd op een profielfoto. Een stoppelbaard wordt als aantrekkelijker, mannelijker en stoerder beoordeeld dan een kaal geschoren kin of een langere baard. Wel is het belangrijk dat de baard symmetrisch is en geen ‘gaten’ heeft. In dat geval werkt een gladgeschoren gezicht beter.

 

Verzorgde (rode) kleding

Kledingstijl geeft informatie over iemands persoonlijkheid. Het is met name van belang dat je er verzorgd uitziet: kleding zit juist, schoon zonder vlekken, niet gekreukeld of voor het gezicht. Uit de kleding op de foto leidt de kijker af hoe jij je in het dagelijks leven kleedt. Kleed je je casual of juist chic, heb je een gedurfde eigen stijl en hoe belangrijk is kleding voor jou?
In verschillende onderzoeken komt naar voren dat het dragen van rood voor zowel mannen als vrouwen een gunstig effect heeft. Het zorgt ervoor dat een foto opvalt tussen talloze profielfoto’s en wordt als aantrekkelijker beschouwd dan neutrale kleding.
Profielfoto rode kleding
Vrouwen: Uit onderzoek blijkt dat soort kleding (jurk, trui, vest, broek, rok) geen significante invloed heeft op de beoordeling van de foto. Een jurk en hakken wordt wel gezien als vrouwelijker. De kleur rood in de foto (kledingstuk, lippenstift of voorwerp) trekt de aandacht en zorgt gemiddeld voor 25% meer positieve reacties.
Mannen: Profieloto’s van mannen in pak of nette kleding worden het best beoordeeld. Een pak wordt geassocieerd met status, macht en succes. Een donker pak op een lichte blouse heeft het meeste effect.

 

Bloot: decolleté en sixpack

Op online datingsites geldt over het algemeen: (beperkt) bloot heeft een gunstig effect wanneer je er het lichaam voor hebt. Maar leeftijd en intentie van de ander spelen hierbij wel een rol.
Vrouwen: Een smaakvolle inkijk op de borsten leidt gemiddeld tot 50% meer positieve reacties. Maar in het betreffende onderzoek waren de conversaties na een positieve reactie wel korter. De intentie van een reactie is dus twijfelachtig, stellen onderzoekers. Het positieve effect zou vooral aanwezig kunnen zijn als mannen op zoek zijn naar lust.
Mannen: Tot een leeftijd van 30 jaar leidt het tonen van een sixpack en/of spierballen tot meer positieve reacties. Na deze leeftijd kan dit juist negatief worden beoordeeld. Het positieve effect van spierballen is vooral aanwezig bij vrouwen die een kortstondige relatie zoeken. Vrouwen die op zoek zijn naar een langdurige relatie voelen zich over het algemeen meer aangetrokken tot minder gespierde mannen.

 

Rustige achtergrond of buiten

Zorg voor een rustige neutrale achtergrond. De focus van de foto moet op persoon liggen. Een egale muur is een goede keuze. Staat (een deel van) de kamer op foto? Zorg dan dat het opgeruimd is.

Vrouwen letten evenveel op de achtergrond als op de persoon zelf.

Vrouwen: Omdat mannen over het algemeen minder aandacht besteden aan de achtergrond, is deze voor vrouwen minder van belang.
Mannen: Vrouwen letten evenveel op de achtergrond als op de persoon zelf. Een foto in de buitenlucht wordt over het algemeen goed beoordeeld. Buiten zijn wordt geassocieerd met actieve en gezonde personen. Deze worden beschouwd als positieve eigenschappen van een potentiële partner.

 

Neem letterlijk ruimte in

Profielfoto man open armen

Zorg ervoor dat er niet teveel achtergrond is. Wanneer een persoon meer fysieke ruimte in het fotoframe inneemt, wordt hij/zij als aantrekkelijker beoordeeld. Daarbij kan er het beste gekozen worden voor een open houding in plaats van een gesloten houding met armen of benen over elkaar. Mensen met een open houding, waarbij bijvoorbeeld de armen in de lucht worden gestoken, worden geassocieerd met dominantie en een open karakter. Deze karaktereigenschappen vergroten de kans op een positieve reactie op datingebied. Dit geldt vooral voor mannen.

 

Lichaamshouding

Profielfoto man staand

Een foto waarop het hele lichaam te zien is, kan worden gebruikt als tweede, ondersteunende foto. Dit voorkomt verkeerde verwachtingen wat betreft lichaamsbouw. Houding is belangrijk: een goede houding met rechte rug wordt geassocieerd met zelfvertrouwen. Adem van tevoren even diep in en uit, rol je hoofd en ontspan je schouders. Dit zorgt voor een natuurlijke, ontspannen houding.
Vrouwen: Voor vrouwen geldt dat foto’s met vooraanzicht het best beoordeeld worden. Een actieve staande houding heeft het meest positieve effect. Wat niet werkt is wijdbeens staan of onderuitgezakt zitten. Zelfs bij een portretfoto kan je houding ervoor zorgen dat je slanker overkomt. Door je handen in je zij te zetten, gaan je schouders en bovenarmen wat van je lichaam af staan. Hierdoor lijk je voller. Ook als je op de foto alleen je schouders ziet. Als je je ellenbogen in je zij zet en je handen uitstrekt, draaien schouders en bovenarmen naar binnen. Hierdoor lijk je slanker.
Bekijk hier hoe je door je houding slanker overkomt.
Mannen: Onderzoek toont aan dat mannen de meeste positieve reacties krijgen als ze een beetje gedraaid staan. Een zelfverzekerde houding, rechtopstaand, voeten wat uit elkaar, schouders niet laten hangen en het tonen van de handen worden allemaal gezien als tekenen van zelfvertrouwen.

 

Met andere mensen op de foto

Belangrijk is dat meteen duidelijk is wie het onderwerp van de foto is. Andere mensen leiden vaak de aandacht af. Voor de profielfoto kan dus beter worden gekozen voor een individuele foto. Voor een tweede, ondersteunende foto kan wel worden gekozen voor meerdere personen. Het wekt de indruk van een sociale en/of zorgzame persoonlijkheid en geeft informatie over vrienden of kinderen.
Een familiefoto wordt over het algemeen positief beoordeeld: hieruit wordt afgeleid dat iemand familie belangrijk vindt. Daarbij worden mensen op een groepsfoto aantrekkelijker beoordeeld dan op een individuele foto. In de psychologie wordt dit het ‘cheerleader effect’ genoemd. De hersenen nemen van alle losse kenmerken op de foto automatisch een gemiddelde.
Vrouwen: Houd rekening met “knappe vriendinnen”. Het ‘cheerleader effect’ werkt niet als er één persoon duidelijk wordt gezien als meest aantrekkelijk. Zorg dat degene van de profielfoto ook degene is die de aandacht trekt.

 

Met een dier op de foto

Profielfoto man hond2 scaled e1639397132427

Foto’s met honden en katten worden over het algemeen positief beoordeeld. Mensen associëren dit met een lief en zorgzaam karakter. Foto’s met slecht verzorgde of geschoten exotische dieren als tijgers en olifanten worden als zeer negatief beoordeeld. Ook foto’s met reptielen worden over het algemeen negatiever beoordeeld.
Vrouwen: Over het algemeen worden foto’s met een huisdier niet positiever beoordeeld door mannen.
Mannen: Vrouwen beoordelen een man met een (populair) huisdier positiever. Een profielfoto met een hond wordt het best beoordeeld. Voor vrouwen toont dit dat je in staat bent te verzorgen, een lange-termijn verbintenis aan kunt gaan en verantwoordelijkheid neemt.

 

Drank is niet slim

Mensen die op hun profielfoto zijn te zien met een alcoholisch drankje, worden als minder intelligent beoordeeld.
Dus nee, een drankje op de foto heeft niet het effect van de gezellige levensgenieter. Dat kun je beter in het echt laten zien.

 

Jij scherp, achtergrond onscherp

Zorg ervoor dat de foto een goede kwaliteit heeft. Onscherpe foto’s van een lage resolutie op datingsites worden geassocieerd met nepprofielen. Gebruik een lage ‘scherptediepte’. Dit is het gebied op een foto dat scherp is. Bij een lage scherptediepte is de persoon op de foto scherp en de achtergrond onscherp. Hierdoor krijgt de persoon alle aandacht. De foto wordt als intiemer en persoonlijker beoordeeld. Als de gehele foto scherp is, kan de aandacht naar de achtergrond getrokken worden.

 

Geen filters

Gebruik geen filters of duidelijke en/of onnatuurlijke bewerkingen. Als datingprofielfoto schrikt dit af; de persoon op de foto wordt beoordeeld als nep en onbetrouwbaar. 75% van de singles op datingsites vindt filters misleidend.
Vrouwen: uit onderzoek blijkt dat profielfoto’s met een Snapchat filter, zoals bijvoorbeeld hondenoren en neus, 90% minder reacties kregen dan profielfoto’s zonder filter.

 

Geen flits, warm licht

Profielfoto open armen scaled e1639397053838

Zorg ervoor dat je op de foto niet overbelicht bent. Gebruik geen directe flits: hiermee word je gemiddeld 7 jaar ouder geschat. Het licht van een flits benadrukt onregelmatigheden in het gezicht en veroorzaakt harde lijnen en schaduwen. Een indirecte flits kan wel worden gebruikt. Hierbij is het licht op het gezicht zachter.
Let ook op de belichting en sfeer van de gehele foto. Zoek warm geel licht op en vermijd koud blauwachtig licht. Als je de kans krijgt, is het aan te raden gebruik te maken van het licht vlak na zonsopgang of vlak vóór zonsondergang. Dit licht wordt door fotografen ook wel ‘het gouden uur’ genoemd. Het zachte gouden licht zorgt voor een gloed die alle kleuren versterkt, egaliseert en mooier maakt. Uit onderzoek blijkt dan ook dat mensen in dit licht als aantrekkelijker worden beoordeeld.

 

Liever geen selfie

Mensen hebben de neiging selfies (een zelfgemaakte foto van jezelf) zelf beter te beoordelen dan anderen. Uit onderzoek blijkt dat mensen op niet-zelfgemaakte foto’s als aardiger en aantrekkelijker worden beoordeeld dan mensen op een selfie. Selfies worden vaker gezien als niet-authentiek en een vorm van zelfpromotie.
Als je toch voor een selfie als profielfoto kiest, kun je het beste de camera aan de achterkant van je telefoon gebruiken. Vaak is dit een betere camera.
Vrouwen: Mannen oordelen niet veel negatiever bij selfies van vrouwen op datingsites. Vrouwen kunnen dus ook selfies gebruiken.
Mannen: Uit meerdere onderzoeken blijkt dat vrouwen selfies van mannen negatiever beoordelen. Mannen op een selfie worden gezien als meer narcistisch en daarbij minder aardig en aantrekkelijk.

 

Laat iemand anders kiezen

Anderen kunnen beter inschatten of je aantrekkelijk, betrouwbaar en competent overkomt.

Uit onderzoek blijkt dat anderen een betere inschatting kunnen maken of je op de foto aantrekkelijk, betrouwbaar en competent overkomt. Onderzoekers vonden dat compleet vreemden dit het beste konden inschatten. Omdat je je eigen gezicht zo goed kent, mis je alle details die vreemden wel opvallen. Daarom is het verstandig om een ander jouw profielfoto te laten kiezen.
Vrouwen: Wetenschappers stellen dat mannen de vrouw op de foto aantrekkelijker vinden als de foto door een man is gemaakt.
Mannen: Mannen hebben de neiging een te stoere foto van zichzelf te kiezen. Wat zij zelf als stoer zien, wordt door vrouwen snel als onbetrouwbaar en roekeloos ingeschat.

 

Hoe komt de foto over?

Een profielfoto wordt beoordeeld op álles wat er op de foto te zien is. Naast alle genoemde tips, is het belangrijk in te schatten hoe de foto overkomt.
Als de persoon op de foto onderuitgezakt op de bank pizza aan het eten is, komt hij/zij waarschijnlijk over als lui en ongezond. Iemand met ontbloot bovenlijf of pikante lingerie lijkt geen persoon die een serieuze langdurige relatie zoekt. Bedenk dus hoe de foto overkomt op iemand die jou niet kent. Zo zorg je voor de beste profielfoto!
Vrouwen: Let met name op hoeveelheid make-up en bloot op de foto. Bij een teveel kom je al snel over als iemand die niet op zoek is naar een langdurige serieuze relatie.
Mannen: Over het algemeen voelen vrouwen zich meer aangetrokken tot mannen die laten zien dat ze stoer en moedig zijn en bereid zijn risico’s te nemen. Belangrijk is wel dat de risico’s moeten worden gezien als “noodzakelijk” en niet als dom of roekeloos. Het nemen van onnodige risico’s, zoals het niet dragen van een gordel, wordt door vrouwen als negatief beoordeeld.

 

Voor de beste profielfoto:

 • Zorg voor een oprechte natuurlijke foto: ontspan!
 • Gebruik meerdere foto’s met verschillende settings
 • Kijk recht in de camera
 • Lach je tanden bloot
 • Vernauw je ogen een beetje (‘squinch’)
 • Toon je linkerkant
 • Accentueer je kaaklijn, voorkom een onderkin
 • Draag verzorgde kleding
 • Kies een rustige achtergrond of ga naar buiten
 • Stel scherp op jezelf
 • Neem letterlijk ruimte in
 • Gebruik warm licht

 

Wat je niet moet doen:

 • Je ogen bedekken
 • Alleen je hoofd zonder nek en schouders op de foto zetten
 • Overdreven of geforceerd lachen
 • Teveel make-up of bloot laten zien
 • Met drank op de foto
 • Een flits gebruiken

 

Zes tips voor als je niet gewend bent voor de camera te staan

Vind jij het maken van een profielfoto voor een datingsite na het lezen van het artikel nog steeds moeilijk? De 6 tips in de video van De Beeldstudio kunnen je helpen met het poseren voor de camera als je dit niet gewend bent.

 

 

Profielfoto foto's


Ben je op zoek naar een leuke partner en kun je daar wel wat hulp bij gebruiken? Overweeg dan te investeren in professionele matching. Kijk eens naar de mogelijkheden of neem vrijblijvend contact op.

 

Bronnen

 • https://onlinedatingwijzer.nl/dating-profiel/10-tips-voor-de-perfecte-profielfoto-voor-je-datingprofiel/
 • https://www.datingsitekiezen.nl/artikelen/welke-fotos-moet-ik-gebruiken-op-een-datingsite/
 • https://www.hermanfotografie.nl/profiel-foto-maken-online-daten
 • https://www.datingguru.nl/profiel-tips/leuke-profielfoto-maken-voor-een-datingsite/
 • hhttps://singlecoaching.nl/online-dating-foto/
 • https://www.vidaselect.com/profile-pic/
 • https://www.vidaselect.com/profile-pic-for-women/
 • https://www.vidaselect.com/profile-picture/
Scroll naar boven
Cartoon verliefd jongen en meisje

Jouw slagingskans?

Benieuwd naar jouw kans om een partner te vinden? Doe de test en ontvang de uitslag gratis en vrijblijvend in je mailbox.