Daten met een man met autisme: 6 voordelen

man autisme
Autisme lijkt vaker bij mannen dan bij vrouwen voor te komen. Er bestaan veel vooroordelen over mannen met autisme. Wat veel vrouwen niet weten, is dat daten met een man met een autismespectrumstoornis veel voordelen kan hebben!Veel kenmerken van autisme zijn gunstig voor een fijne, duurzame romantische relatie. Ontdek hier de voordelen van daten met een man met autisme.

Hoeveel komt het voor?

Naar schatting heeft 1 op de 100 mensen een vorm van autisme. Elke persoon met een autismespectrumstoornis is anders. Maar er zijn een paar kenmerken die veel voorkomen. Hoewel de eigenschappen lastig kunnen zijn, heeft het ook positieve kanten. Over het algemeen zijn mensen met autisme bijvoorbeeld heel betrouwbaar, analytisch, zorgvuldig en creatief; fijne partnereigenschappen!

Betrouwbaar, analytisch, zorgvuldig en creatief;
fijne partnereigenschappen!

Autisme lijkt 4 keer zo vaak voor te komen bij mannen dan bij vrouwen. Wel is het zo dat autisme bij vrouwen minder goed herkend en gediagnosticeerd wordt dan bij mannen. De symptomen zijn bij vrouwen vaak anders dan bij mannen. Daarnaast kunnen vrouwen hun gedrag op sociaal en communicatief vlak goed compenseren.

Wat is autisme?

Autisme boek

Bij een autismespectrumstoornis is er sprake van moeilijkheden met sociale communicatie en interactie. Mensen met autisme hebben simpelweg een andere stijl van informatieverwerking. Vaak zijn er moeilijkheden met het snel inschatten van een situatie en adequaat reageren. Als ze genoeg tijd hebben, is er vaak geen probleem.Meer weten over autisme? Lees dan onze blog Autisme en een relatie.

Voordelen van een relatie met een man met autisme

Juist door de kenmerken van autisme kan daten met een man met een autismespectrumstoornis veel voordelen hebben. We zetten 6 voordelen op een rij:

Voordeel #1
Eerlijkheid & directheid = een duidelijke relatie

Veel mannen met een autismespectrumstoornis staan bekend om hun eerlijkheid en directe manier van communiceren. Ze menen wat ze zeggen. Hierdoor is het open blijven communiceren een stuk makkelijker. Daarnaast zijn mannen met autisme vaak recht door zee. Er wordt nergens omheen gedraaid. Dit zorgt voor duidelijkheid in de relatie.

Voordeel #2
Loyaliteit & toewijding = een betrouwbare relatie

Mannen met autisme hebben vaak een sterk loyaliteitsgevoel voor de mensen die dichtbij hen staan. Spelen met iemands gevoelens of het manipuleren daarvan, zal dus niet gauw gebeuren. Autistische mannen zijn over het algemeen minder geneigd gedrag te vertonen dat de relatie in gevaar kan brengen, zoals liegen of vreemdgaan. Loyaliteit en toewijding zijn waardevolle eigenschappen in een duurzame romantische relatie.

Voordeel #3
Uniek perspectief = géén standaard (saaie) relatie

De originele en verrassende kijk op de wereld die mannen met autisme vaak hebben, kan de mensen om hen heen inspireren en op nieuwe ideeën brengen. Het leidt tot verfrissende gesprekken en niet-alledaagse activiteiten. Zo is de relatie nooit saai!

Voordeel #4
Oog voor detail = een hechte relatie

Een kenmerk van een autismespectrumstoornis is een hogere focus. Mannen met autisme hebben oog voor detail en kunnen voor langere tijd hun aandacht hierop richten. Dit maakt hen goede luisteraars en attente partners. Kleine hints en nuances die mannen over het algemeen wat vaker zouden missen, worden opgemerkt. Dit helpt om behoeftes en gevoelens van de ander beter te begrijpen.

Voordeel #5
Empathie & begrip = een gevoelige relatie

De kenmerken die gepaard gaan met autisme leiden vaak tot gedrag dat “anders is dan anders”. Er bestaan veel vooroordelen. Hierdoor weten mannen met autisme hoe het voelt om niet begrepen of buitengesloten te worden. Dit maakt hen meer begripvol voor eigenaardigheden of bijzondere trekjes van hun partner. Hoewel mannen met autisme moeite kunnen hebben met sociale aanwijzingen en non-verbale communicatie, zijn veel van hen zeer empathisch en vastberaden om de ander te begrijpen.

Voordeel #6
Geduld & kalmte = een stabiele relatie

Een kenmerk van autisme is de neiging kalm en geduldig te zijn. Deze rust is essentieel voor een duurzame relatie. Het zorgt voor een aangename, relaxte sfeer, en geeft ruimte voor communicatie. Een kalme en geduldige partner is tenslotte een fijne steun in moeilijke situaties.

Ieder mens is uniek

Daten man autisme

Het is belangrijk om te onthouden dat deze voordelen gebaseerd zijn op kenmerken die vaak gepaard gaan met een autismespectrumstoornis. Ze zullen echter niet opgaan voor élke man met autisme. Elke persoon – met of zonder een autismespectrumstoornis – is nu eenmaal anders.
Ieder mens is uniek.Een openheid van geest, compassie en de wil om samen te leren en groeien, is noodzakelijk voor elke romantische relatie.Voor vrouwen die er volledig voor open staan om hem te begrijpen en steunen, kan daten met een man met autisme – juist door zijn (licht) autistische kenmerken – verrassend, spannend en verrijkend zijn.
Daten met een man met autisme? Doen dus!

Tips voor daten met iemand met autisme

Filemon Wesselink, die zelf een vorm van autisme heeft, raadt iedereen aan om te daten met iemand met autisme. “Je krijgt iemand die niet mainstream is. En héél loyaal.” Hij geeft een aantal tips voor als je gaat daten met iemand met autisme. Je leest ze in de blog Autisme en een relatie.

Op zoek naar een serieuze relatie?

Ben je op zoek naar een serieuze relatie? Bekijk met de slagingskanstest hoe groot de kans is dat jij jouw liefde vindt bij PartnerSelect. Of neem vrijblijvend contact met ons op om samen de mogelijkheden te bespreken.
Meteen inschrijven kan natuurlijk ook.

Daten stel bankje

Bronnen

  • https://www.autismparentingmagazine.com/honest-dating-autistic-people/
  • https://www.autisme.nl/over-autisme/wat-is-autisme/autisme-spectrum-stoornis-ass/
  • https://www.autismspectrum.org.au/blog/autism-and-dating-what-the-research-tells-us
  • https://ggz.nl/digitaal-platform-voor-daten-met-autisme/
  • https://ggz.nl/een-kijkje-in-de-mentale-wereld-van-autisme/
  • https://www.autismdate.com/index
  • https://www.vanuitautismebekeken.nl/autisme-liefdesrelatie
  • https://www.autisme.nl/over-autisme/doelgroepen/vrouwen/
  • https://www.ggzstandaarden.nl/zorgstandaarden/autisme/over-autisme/wat-is-autisme/wat-kenmerkt-autisme
Scroll naar boven
Cartoon verliefd jongen en meisje

Jouw slagingskans?

Benieuwd naar jouw kans om een partner te vinden? Doe de test en ontvang de uitslag gratis en vrijblijvend in je mailbox.