De kenmerken van verliefdheid: kan jij ze afvinken?

Een vrouw in een gele trui en spijkerbroek leunt achterover op een boomtak, terwijl een man in een geruit overhemd en spijkerbroek over een hogere tak leunt en allebei naar elkaar glimlacht. Omringd door groen en zonlicht dat door de takken filtert, is het alsof ze rechtstreeks uit een betoverende matchmaking-advertentie zijn gestapt.

De spreekwoordelijke vlinders in je buik, die heeft iedereen wel eens horen noemen. Maar heb je ze ook wel eens ervaren? Of twijfel je? Voor sommigen is het loud & clear als ze verliefd zijn: zij voelen een grote genegenheid (of zeg gerust: obsessie) voor de man of vrouw van hun dromen, ze besteden buitensporig veel tijd aan het denken aan hem of haar en als hij of zij in de buurt is, zijn ze superzenuwachtig. Geen twijfel mogelijk: hier heeft Cupido toegeslagen, dit zijn kenmerken van verliefdheid.

hart pijl 1

Anderen vinden het lastig om echt de vinger te leggen op hun gevoel: ben ik verliefd op Sarah? Waarom denk ik regelmatig aan Paul, zou ik een oogje op hem hebben?
Hier een lesje ‘kenmerken van verliefdheid’, met daarin een groot aantal symptomen van verliefdheid op een rijtje, inclusief symptomen die typisch bij verliefde mannen en verliefde vrouwen passen. Lees hieronder de kenmerken van verliefdheid en ontdek of jij ‘geveld’ bent door een van Cupido’s pijlen!

De kenmerken van verliefdheid op een rijtje

Hoe Sigmund Freud verliefdheid noemde? ‘Een niet-psychotisch waanidee.’ Als we verliefd zijn, hebben we een verwrongen beeld van degene op wie we verliefd zijn. We zien alleen de positieve eigenschappen. Áls we de negatievere kanten van iemands karakter al zien, dan doen we die af als ‘schattig’, ‘grappig’ of ‘charmant’. Kortom: we idealiseren onze geliefde en houden zo een waanidee in stand. Een fantástische man is het, of een gewéldige vrouw.
Verder zien we in alles ‘een teken’: is hij gek op kaas, en jij ook? Perfect, jullie zijn voor elkaar gemaakt! Draagt zij vandaag ook een blauwe spijkerbroek en witte sneakers? Dat kán geen toeval zijn!
In een onderzoek onder 588 Nederlandse en Belgische mannen en vrouwen worden de volgende verliefdheidservaringen genoemd:

 • Seksuele opwinding

 • Denken aan en praten over de persoon op wie je verliefd bent

 • Vlinders in je buik

 • Een warm gevoel

 • Een versnelde hartslag

 • Vol energie en uitgelaten zijn

Dit zijn veelal zaken die je zelf ervaart als je verliefd bent, het zijn zogezegd innerlijke kenmerken van verliefdheid. Maar daar blijft het zeker niet bij: ook aan de buitenkant kunnen mensen in je omgeving aan je zien dat je verliefd bent. Betrap je jezelf of betrappen anderen je op de volgende zaken, dan is het een duidelijk verhaal: je bent verliefd!

 • Je maakt veel oogcontact met degene op wie je verliefd bent;

 • Je doet je best om zo vaak en zo veel mogelijk bij hem of haar in de buurt te zijn;

 • Je draait je lichaam naar hem of haar toe als je in (groeps)gesprek bent, en ook je voeten wijzen naar hem of haar;

 • Je hebt de neiging om hem of haar regelmatig aan te raken of doet dit ook;

 • Je bent buitengewoon geïnteresseerd in (het leven van) hem of haar en hoort graag alle details, hoe nietszeggend ook;

 • Je praat graag met anderen die hem/haar ook kennen over hem of haar;

 • Je geeft hem of haar graag complimentjes;

 • Je hebt de neiging om de persoon op wie je verliefd bent, zo vaak en zo goed mogelijk te helpen met allerlei zaken;

 • Je bent zenuwachtig als je bij hem of haar in de buurt bent, wat zich uit in bijvoorbeeld klamme handen, hyperactiviteit en knikkende knieën;

 • Je kijkt steeds uit naar de momenten waarop je hem of haar weer ziet en kan de dagen of zelfs uren tot die tijd aftellen;

 • Je kunt je moeilijk concentreren, je gedachten dwalen steeds af naar hem of haar;

 • Sommige mensen krijgen amper eten door hun keel of slapen slecht: ze kunnen alleen maar denken aan en piekeren over de persoon op wie ze verliefd zijn.

Verliefdheid bij mannen: Kukeleku

Grappig feitje: gemiddeld gezien worden mannen sneller verliefd dan vrouwen. Het duurt voor mannen gemiddeld zo’n 88 dagen om verliefd te worden.
Jonge mannen kunnen eerder verliefd worden, terwijl een oudere man er geregeld iets langer over doet. Dit heeft ook te maken met levenservaring: iemand die al vaker verliefd is geweest en die bijvoorbeeld negatieve ervaringen heeft opgedaan zoals een onbeantwoorde liefde, zal meer op zijn hoede zijn en zich langzamer overgeven aan de liefde.
Bij een man uit zich de liefde op de manieren die je hierboven vindt, maar daarnaast is er nog een heel duidelijk verschijnsel: verliefdheid bij mannen zorgt ervoor dat zij mannelijk gedrag gaan vertonen.

Het duurt voor mannen gemiddeld zo’n 88 dagen om verliefd te worden

Een man die verliefd is, kan een echt haantje worden. Hij wil gezien worden en zal typisch mannengedrag gaan vertonen. Dit kan betekenen dat hij taken uitvoert die als typisch mannelijk worden gezien: hij pakt kluswerkzaamheden op bijvoorbeeld.
Nog een leuk kenmerk van verliefdheid bij mannen: een man zal ineens wel, of makkelijker, over zijn gevoelens en emoties praten.

Verliefdheid bij vrouwen: lekker, taart!

Een verliefde vrouw zal ook de algemene kenmerken van verliefdheid vertonen die hierboven genoemd worden, maar daarnaast valt nog iets anders op: verliefdheid bij vrouwen zorgt ervoor dat vrouwen typisch vrouwengedrag gaan vertonen. Waar een man die verliefd is typische mannenklussen oppakt, zal een vrouw met liefde de zwabber ter hand nemen of een taart gaan bakken.tea

Doordat verliefd worden bij vrouwen langer duurt dan bij mannen, neemt de vrouw ook gemiddeld later dan de man de woorden ‘in hou van je’ in de mond. Vaak zijn mannen degenen die deze woorden in een relatie als eerst uitspreken. Wel is het zo dat vrouwen de woorden in het vervolg van de relatie vaker uitspreken dan mannen.

Welke kenmerken van verliefdheid gaan voor jou op?

En dan nu de hamvraag: ben jij verliefd, kun jij (een groot aantal van) de kenmerken van verliefdheid afvinken? Dan wensen we je veel succes, zowel in de liefde als met je slapeloze nachten 😉

Heb je degene op wie je verliefd bent, gevonden via relatiebemiddeling van PartnerSelect? Wat leuk! We vinden het altijd geweldig om succesverhalen te horen van partners die elkaar hebben gevonden dankzij het werk van onze matchmakers. Vinden jullie het leuk om jullie verhaal te delen? Laat het ons dan weten, neem contact met ons op! Met jouw verhaal geef je twijfelende singles een goed beeld van wat PartnerSelect voor hen kan betekenen.

Scroll naar boven
Cartoon verliefd jongen en meisje

Jouw slagingskans?

Benieuwd naar jouw kans om een partner te vinden? Doe de test en ontvang de uitslag gratis en vrijblijvend in je mailbox.