Een geslaagde eerste eet-date

Romantisch diner

Emoties en eten zijn sterk met elkaar verbonden. Een klein gebied in de hersenen, de insula, verwerkt namelijk emoties, maar óók smaak. Liefde gaat dus niet alleen door de maag van de man..

Wil je jouw date inpakken met een geheel verzorgd etentje? Dan is het slim om goed na te denken over het gerecht en de aankleding. Lees hier de tips. Hoe kun je je voorbereiden? Welke ingrediënten kun je beter vermijden? En om het helemaal af te maken, eindigen we met een lesje uitspraak van gerechten. Want dat gaat vaker fout dan je denkt.

Zo zorg je voor een geslaagde eerste eet-date!

Foody call

Uit eten is een populaire activiteit voor een date. Sommigen mensen houden zelfs zó van eten, dat ze alleen daarvoor afspreken. Dit nieuwe fenomeen wordt de foody call genoemd. In plaats van het afspreken voor seks (de booty call), zagen de onderzoekers ook vrouwen die alleen voor het gratis eten ingingen op de uitnodiging van een man. Hoe meer traditionele opvattingen over man-vrouwrollen en hoe vaker ze narcistische trekken vertoonden, hoe meer ze geneigd waren om zonder problemen een gratis maaltje te scoren bij iemand tot wie ze zich helemaal niet aangetrokken voelden..

Samen koken

Gelukkig is een foody call niet de standaard en is een etentje een goede keuze voor een afspraakje. En je zou het niet eens allemaal zelf hoeven doen. Want ook samen koken is populair. Uit een onderzoek onder 500 singles blijkt dat 80% dit een leuke manier vindt om elkaar beter te leren kennen. Wil je je date toch eerst verwennen met een zelfgemaakt etentje? Zorg dan voor een goede voorbereiding.

Een goede voorbereiding

Romantische tafel

Stel, de date verloopt goed en je zet trots jouw specialiteit ‘gestoofde lam op een bedje van gegrilde groenten’ op tafel. Blijkt je date vegetariër te zijn.. Zulke ongemakkelijke situaties wil je natuurlijk voorkomen. Vraag dus van tevoren of hij of zij gerechten niet lust, allergieën heeft of alleen vegetarisch/veganistisch eet.
Omdat een (eerste) afspraakje al spannend genoeg is, hoef je echt geen culinair hoogstandje te serveren. Houd het simpel of probeer het recept eerst een keer uit.
Probeer daarnaast zoveel mogelijk klaar te zetten, zodat je tijdens de date niet nog uren verhit in de keuken hoeft te staan. Tenslotte is de aankleding misschien nog wel belangrijker dan het eten zelf. Maak het gezellig met een mooi gedekte tafel en kaarsjes.

Tips voor het soort gerecht

Liefdesrecept

Weet je niet wat een geschikt gerecht is voor een eerste eet-date? Misschien kom je met deze tips op een goed idee:

 • Houd het simpel.
  We hadden het al gezegd, maar ga het eerste diner niet experimenteren. Bewaar dit liever voor een volgende date, waarbij jullie samen iets nieuws kunnen koken. Dan kunnen jullie tenminste met z’n tweeën lachen om die aangebrande ovenschotel.
 • Maak iets lichts.
  Zware gerechten liggen zwaar op de maag (bolle buik!) en maken je slaperig. Niet bevorderlijk voor de gesprekken.
 • Gebruik niet teveel kool, uien of bonen.
  Met onrustige darmen maak je geen goede indruk.
 • Kies iets wat je met mes en vork eet.
  Hoewel voor sommigen favoriet, als je het niet zeker weet, kun je de kipkluifjes, spare ribs en xl-hamburgers beter laten staan.
 • Drink met mate.
  Een cocktail, lekker (speciaal)biertje of goede fles wijn is natuurlijk gezellig. Maar zorg ervoor dat je niet teveel drinkt. Dronkenschap op een eerste date is niet charmant.

Tekielja of Tekiela?

Als je een gerecht hebt uitgekozen, is het wel zo fijn als je het ook goed uitspreekt. En met al die heerlijke gerechten uit Spanje, Italië en Zuid-Amerika wordt het er niet makkelijker op. En dan kun je het ook nog té correct uitspreken. Ook niet goed, want dan lijk je een aansteller… Nadia Khaleghi Yazdi van Favorflav zocht uit wanneer je wat zegt.

Bruschetta
Bruschetta
In het Italiaans wordt een ‘c’ + een ‘h’ een harde k-klank. De krokante broodjes met tomaat en knoflook noem je dan ook ‘brusketta’ (en niet broesjetta). Ook porchetta en macchiato spreek je dus uit met een k-klank. Proscuitto heeft geen ‘h’ achter de ‘c’, dus hier is het wel ‘prosjoeto’.

Gnocchi
Een Italiaanse klassieker. De ‘gn’ wordt in Italië uitgesproken als ‘nj’. Net als Bolognese en Lasagne, zeg je hier dus ‘njokkie’ (had je ook de harde k-klank nog goed?).

Tequila
In Spanje spreek je de dubbel ‘l’ uit als een ‘j’. Maar de Spaanse drank tequila heeft er maar één. Het is dus gewoon ‘tekiela’. De visschotel paella heeft wel een dubbel ‘l’ en spreek je dus uit als ‘pa-eh-ja’.

Quinoa
Quinoa komt uit Zuid-Amerika en moet op z’n Spaans worden uitgesproken. De enige goede uitspraak is ‘kienwa’. Die ‘o’ ertussen spreek je dus eigenlijk niet uit. Maar bij deze zou je een beetje betweterig over kunnen komen, dus mag je het best op z’n Nederlands uitspreken.

Aansteller

En zo zijn er nog meer ingrediënten of gerechten die je eigenlijk anders zou moeten uitspreken, maar waarbij je toch een beetje aanstellerig lijkt als je het correct doet. Deze mogen dus bewust fout uitgesproken worden. Of breng het met zoveel zelfvertrouwen dat het goed klinkt. Maar dan wel met een knipoog! Ze doen het trouwens ook goed in discussies…

Oregano en kaki
Een echte Italiaan zegt orégano, met de klemtoon op ‘re’. Klinkt toch een beetje chic, dus oregáno (klemtoon op ‘ga’) mag best in Nederland. Het exotische fruit kaki wordt vaak uitgesproken als de kleur: ‘kaaki’. De juiste Japanse uitspraak is met de klemtoon op de laatste klank: ‘ka-kí’. Wij zijn het met Nadia eens dat dat in Nederland niet hoeft.

Cava en verdejo
Een ‘v’ wordt in het Spaans uitgesproken als een zachte ‘b’, maar op het terras hoor je bijna niemand ‘caba’ zeggen. Bij de druif Verdejo wordt de ‘j’ wel als een ‘g’ uitgesproken (zoals in Spanje), maar de ‘v’ daarbij óók uitspreken als een ‘b’, klinkt overdreven.

Chorizo en paella
Chorizo wordt hier bijna altijd uitgesproken als ‘gorizo’. Eigenlijk is het ‘tjorizo’, met een slissende s-klank in plaats van de ‘z’. Ook het correct ‘pa-eh-ja’ zeggen in plaats van ‘paelja’, voelt toch wat te gemaakt.

(Liefdes) recepten

(Liefdes)recepten pasta

Heb je toch wat meer inspiratie nodig voor een goed recept? Kijk dan eens naar onze zes recepten voor simpele maar heerlijke gerechten. Ga jij voor de quiche, zodat je genoeg tijd hebt voor je date. Of ga voor de mooie aardappelkoekjes: die zijn makkelijker te bereiden dan dat ze eruit zien. Hiermee maak je zeker indruk!

Gerecht gekozen, voorbereid, gezellig gemaakt, uitspraak juist? Eet smakelijk en geniet van je gezelschap!

Tafel hart
* De bemiddelaars van PartnerSelect adviseren om elkaar eerst een keer te hebben gezien voordat je alles uit de kast haalt met een geheel verzorgd etentje. Zo kun je de eerste date meteen wat informatie verzamelen voor een goede menukeuze!

Al ideeën voor jouw eigen romantisch diner maar nog geen date? Misschien kan PartnerSelect jou helpen! Kijk eens naar de mogelijkheden of neem vrijblijvend contact op.

Bronnen

 • https://www.welkedatingsites.nl/dating-nieuws/koken-voor-eerste-date/
 • https://uitpaulineskeuken.nl/2015/02/perfect-date-food-tips.html
 • https://www.volkskrant.nl/wetenschap/waarom-krijg-je-vlinders-in-je-buik-als-je-verliefd-bent-~b8aa0fd8/
 • https://www.ad.nl/koken-en-eten/vrouwen-gaan-soms-op-date-om-gratis-te-kunnen-eten~a553450c/
 • https://favorflav.com/nl/eat-drink/food-stories/stoomcursus-eten-uitspreken/
 • https://favorflav.com/nl/eat-drink/food-stories/eten-hypercorrect-uitspreken/
Scroll naar boven
Cartoon verliefd jongen en meisje

Jouw slagingskans?

Benieuwd naar jouw kans om een partner te vinden? Doe de test en ontvang de uitslag gratis en vrijblijvend in je mailbox.