Humor in een romantische relatie

Gevoel voor humor is aantrekkelijk. Het bewijs uit wereldwijd onderzoek is consistent en overtuigend: geestig zijn maakt je begeerlijk als partner. Vooral als je een man bent. Voor mensen die daten, kan het gebruik van positieve humor bijdragen aan de relatietevredenheid. Humor gebruiken om je date op te vrolijken is dus een goed idee. Maar het gebruik van agressieve humor, zoals plagen en spotten, hebben het tegenovergestelde effect. Ben er dus van bewust hoe je humor gebruikt!

Gelukkiger met een geestige partner

”Lachend In langdurige romantische relaties hebben koppels over het algemeen eenzelfde gevoel voor humor. Al is het niet zo dat hetzelfde gevoel voor humor samenhangt met een hogere relatietevredenheid. En ook niet met een langer durend huwelijk. Wel bleek uit een onderzoek onder 3000 getrouwde heteroseksuele stellen uit 5 verschillende landen, dat zowel mannen als vrouwen gelukkiger zijn met een humoristische partner. Maar deze eigenschap was belangrijker voor de relatietevredenheid van de vrouw dan de tevredenheid van de man. Ook grappig: zowel de vrouwen als de mannen vonden dat de man een groter gevoel voor humor had.. In ieder geval zeggen bijna alle stellen dat humor een positieve invloed op hun huwelijk heeft.

Humor in ruzies

Maar wat gebeurt er als het even minder gaat? Ook dit is onderzocht. Pas getrouwde stellen die aangaven veel stress te ervaren, hadden een grotere kans uit elkaar te gaan wanneer de man meer humor gebruikte tijdens het uitpraten van een probleem. Het gebruik van humor door de vrouw voorspelde daarentegen een meer stabiel huwelijk na 6 jaar. Maar alléén als de humor resulteerde in een verminderde hartslag van de man. Dus alleen als de vrouw de man kon kalmeren met een grapje, kon het bijdragen aan het huwelijksgeluk van beiden. Deze studies tonen aan dat humor voor mannen en vrouwen een andere functie kan hebben. Voor mannen kan humor werken als een manier als afleiding bij het omgaan met relatieproblemen, soms in een poging hun eigen ongerustheid te verminderen. Vrouwen gebruiken humor vaker om een meer ontspannen sfeer te creeën die kan helpen bij een verzoening.

Meer seks met een partner met humor

Ook tussen humor en seks bestaan interessante verbanden. Vrouwen met meer humoristische partners schijnen meer en sterkere orgasmes te hebben vergeleken met vrouwen met minder geestige partners. Vrouwen met geestige partners initiëren seks ook vaker en hebben over het algemeen meer seks. Deze effecten worden niet gevonden als vrouwen zelf een hogere “humor productie” hebben. Humor productie is het vermogen direct en ter plekke met grappige ideeën te komen. De verbanden tussen humor en seks kunnen worden uitgelegd vanuit evolutionair perspectief; de seksuele selectie. Volgens deze theorie zijn vrouwen kieskeuriger in het kiezen van een partner, doordat het produceren van nageslacht voor hen veel “kost”. Een 9 maanden durende zwangerschap, borstvoeding, het grootbrengen van een kind.. Een vrouw moet er heel wat voor over hebben. Mannen met een goed gevoel voor humor tonen hiermee indirect hun intelligentie, creativiteit, warmte en vriendelijkheid. Dit zijn belangrijke eigenschappen in romantische relaties, en met name voor een vader van je kinderen. Vooral vrouwen hechten hier dus veel waarde aan.

Een leuk grapje op de eerste date om iemand zich op z’n gemak te laten voelen of op te vrolijken heeft waarschijnlijk een positieve invloed op het verloop van de date. Maar maak geen grappen ten koste van de ander, want dat kan je duur komen te staan. Maar als het klikt, gaat het allemaal vanzelf. Dus denk er niet teveel over na en durf samen te lachen!

Bron:

  • Greengross, G. (2018). The way you and your partner use humour can completely change your relationship and even break it apart. Geraadpleegd op: https://www.independent.co.uk/voices/humour-partner-relationship-dating-laughter-comedy-break-up-research-a8636726.html

Geschreven door Annabel Molleman

Annabel Molleman

Psycholoog Annabel duikt voor PartnerSelect de liefdesliteratuur in. Al tijdens haar studie geboeid door relaties, won ze met haar scriptie over werkstress in romantische relaties de David van Lennep scriptieprijs. Nu schrijft ze in deze blogs over de liefde. Van wetenschap tot geschiedenis, van actualiteit tot communicatietips en grappige weetjes. Voor singles van nut in de zoektocht naar de liefde. Maar ook mensen met een relatie kunnen de kennis gebruiken om hun relatie gezond te houden. Blijf op de hoogte en doe er je voordeel mee!

Waarom kiezen voor PartnerSelect?

  • Geen algoritmes, maar echt mensenwerk
  • Iedereen is persoonlijk gescreend
  • Groot in Nederland en jouw regio
  • Erkend door het SinglesKeurmerk
  • Sinds 1997 actief