Lukt het maar niet met de liefde? Probeer Contra-Dating

vince-fleming-8kDJohzgeC0-unsplash-e1708945625815

In de moderne datewereld verschijnen voortdurend nieuwe trends. Meestal hip en snel voorbij, maar de fenomenen ‘Groundhogging’ en ‘Contra-dating’ verdienen wat ons betreft wel wat aandacht.

Heb jij een sterk beeld van ‘jouw type’ en houd je je daar volledig aan vast tijdens het daten? Dan ben je niet de enige.

Uit onderzoek blijkt dat 72% van de daters elke keer opnieuw voor hetzelfde type kiest. En dat terwijl 4 op de 5 singles aangeeft dat hun type hen vaak teleurstelt…

Wachten tot je ideale type ook je ideale match is

In de datewereld wordt dit fenomeen Groundhogging genoemd – naar de filmklassieker Groundhog Day waarin de hoofdpersoon steeds dezelfde dag beleeft totdat hij zijn leven betert. Groundhogging verwijst naar het patroon dat singles steeds opnieuw voor hetzelfde type persoon gaan, maar wel een ander resultaat verwachten. Ze voelen zich aangetrokken tot hun “ideale type” en wachten op het moment dat dit “ideale type” ook daadwerkelijk hun ideale match is.Maar als keer op keer blijkt dat het met dit type niet werkt, bestaat er een grote kans dat het nooit gaat werken. Niets voor niets stelt een beroemde quote:

Insanity is doing the same thing over and over
and expecting different results.

Hoe Groundhogging je liefdesleven saboteert

Patroon type checklist

Veel mensen blijven dus voor hetzelfde type kiezen, zelfs als herhaaldelijk blijkt dat een relatie met dat type persoon niet werkt. Ga voor jezelf eens na: lijken al jouw dates op elkaar? Eenzelfde uiterlijk, dezelfde kledingstijl, hetzelfde karakter? En is het tot nu toe nog niet gelukt in de liefde? Dan kan het zijn dat je vastzit in een patroon van Groundhogging.Groundhogging is een vicieuze cirkel waar je snel in vast kan komen te zitten. Singles hebben een beeld in hun hoofd, gaan alleen op date met types die overeenkomen, en voelen zich teleurgesteld.

Waarom blijven zoveel daters bij hetzelfde type?

Patronen herkennen is niet altijd makkelijk. De meerderheid van de singles die vasthoudt aan een type, heeft het gevoel dat het ligt aan de opties die ze hebben. Niet aan hun eigen keuzes.60% van de singles geeft aan dat ze vasthouden aan hetzelfde type omdat ze “inmiddels wel weten wat ze zoeken in de liefde” en daardoor hoge standaarden hebben. 18% durft uit gewoonte niet af te wijken van het standaardtype waarmee ze daten. Helaas belemmert deze comfortzone veel singles in de zoektocht naar een partner.

Lengte of haarkleur leiden niet tot betere gesprekken

Met Groundhogging wordt de prioriteit gegeven aan zaken die in werkelijkheid minder belangrijk zijn voor een duurzame relatie, zoals uiterlijk en leeftijd. De realiteit is dat een bepaalde lengte of haarkleur geen “type” zou moeten zijn. Deze factoren leiden niet tot betere gesprekken of een sterke connectie.


Dating experts benadrukken dat een vast “type” bijna nooit werkt. Voor de meeste mensen geldt dat de beste dates die ze ooit hebben gehad, met iemand was waardoor ze werden verrast. Iemand waar ze zelf gewoonlijk niet voor zouden kiezen. Wat mensen denken te willen, is in de meeste gevallen niet wat mensen nodig hebben in de liefde.

Contra-daten; durf je te laten verrassen!

Patronen doorbreken is misschien nóg moeilijker dan ze herkennen. Uit onderzoek blijkt maar een kwart van de singles open te staan voor een date met iemand die hoogstens een klein beetje afwijkt van hun type.


Met ‘Contra-dating’ kun je bewust een stap zetten om je patronen te doorbreken. Hierbij ga je tegen je gebruikelijke type in door met iemand op date te gaan waarvoor je normaal gesproken niet zou kiezen.


Met een “tegenovergesteld” type op date gaan, helpt je om verder te kijken dan oppervlakkige kenmerken en tijdens de date op zoek te gaan naar overeenkomsten.
Want alleen als je je hart durft open te stellen voor het onverwachte, kun je omver worden geblazen door een onverwachte liefde.

Ben jij toe aan een romantische relatie?

Partnerselect poppetjes man vrouwVerlang jij ernaar om iemand te ontmoeten waarmee je een duurzame romantische relatie kunt opbouwen?

Laat ons je dan helpen! Wij selecteren matches die in de basis écht bij jou passen en, net als jij, klaar zijn voor een duurzame relatie. Als jullie elkaar willen ontmoeten, ontvangen jullie elkaars gegevens en kunnen jullie rustig de tijd nemen om elkaar te leren kennen.

Zo krijg je de kans om op een fijne manierdie speciale persoon te vinden waarmee jij samen een toekomst kunt opbouwen.
Doe de slagingskanstest, neem contact met ons op om de mogelijkheden te bespreken of schrijf je meteen in.

Bronnenlijst

  • Hart, A. & Verhasselt, M. (2023). 72 % van de daters doet aan ‘groundhogging’, jij ook? https://www.flair.be/nl/self-love/relatie/datingtrend-type-groundhogging/
  • Meyerowitz, A. (2022). ‘Groundhogging’ is the latest dating trend pretty much all of us can relate to. https://www.glamourmagazine.co.uk/article/groundhogging-dating-trend
  • The Inner Circle. Groundhogging: just as bad as it sounds. https://about.theinnercircle.co/news/groundhogging
Scroll naar boven
Cartoon verliefd jongen en meisje

Jouw slagingskans?

Benieuwd naar jouw kans om een partner te vinden? Doe de test en ontvang de uitslag gratis en vrijblijvend in je mailbox.