Kritisch in de liefde: hoe veeleisend moet/mag je zijn?

Een hand die een pen vasthoudt, staat klaar om te schrijven op een open notitieboekje met een rasterpatroon, dat doet denken aan een professionele omgeving. Het notitieboekje bevat een checklist, waarschijnlijk gerelateerd aan matchmaking-taken, waarbij verschillende items al zijn afgevinkt. De pen staat bijna onderaan de lijst. De achtergrond toont enigszins wazige stof.

Je hebt het allemaal: leuke vrienden, goede baan, fijn huis…
Maar een romantische partner, waarmee je een toekomst kunt opbouwen en dromen kunt najagen, die ontbreekt.
Misschien heb je wel regelmatig dates, maar is er altijd wel iets dat volgens jou niet klopt.


Natuurlijk ben je kritisch wat partnerkeuze betreft. Je zoekt tenslotte iemand om je leven mee te delen. Maar je kritische houding kan je ook in de weg staan.

Hoe kritisch moet je zijn in de zoektocht naar een partner?

Balans tussen kritisch zijn en openstaan voor mogelijkheden

Het is begrijpelijk dat je kritisch bent in de zoektocht naar de liefde. Vooral als je al deuken in je vertrouwen hebt opgelopen in vorige relaties. Een gezonde dosis kritisch denken kan je beschermen tegen herhaling van teleurstellingen uit het verleden en ervoor zorgen dat je niet in dezelfde valkuilen stapt. Maar té kritisch zijn, is gevaarlijk.

Als je te streng bent in je criteria, loop je het risico om potentiële partners af te wijzen voordat je ze echt hebt leren kennen. Dit kan leiden tot het gevoel dat er nooit iemand aan je hoge verwachtingen voldoet, waardoor je gefrustreerd raakt en mogelijk goede matches mist.

Vertrouwen in de toekomst

Reken je potentiële partner niet af op fouten die je ex heeft gemaakt.

Vertrouwen toekomst klavertje vier

Hernieuwd vertrouwen na eventuele eerdere teleurstellingen is cruciaal voor het opbouwen van gezonde nieuwe relaties. Ga na waar jouw kritische houding vandaan komt. Het is belangrijk om je te realiseren dat de negatieve ervaringen in het verleden zich niet hoeven te herhalen in een nieuwe relatie. Jij was anders, je partner was anders en jullie relatie was anders dan een nieuwe relatie die je nu aangaat.

Reken je potentiële partner niet af op fouten die je ex heeft gemaakt! Geef jezelf, en een nieuwe liefde, de tijd.

Tips voor een genuanceerde benadering in partnerkeuze

Kritisch zijn bij zoiets belangrijks als partnerkeuze is volkomen terecht. Maar als je té kritisch bent, vind je nooit iemand. Hier zijn een aantal tips die je helpen om de juiste balans te vinden.

Ken je kernwaarden

Belangrijk punt

Richt je op jouw ideale relatie, in plaats van op jouw ideale partner. Op die manier houd je je blik open en staar je je niet blind op het vinden van de perfecte persoon die niet bestaat.

Als er iets onvoorspelbaar is, is het wel de liefde.
Je kunt van tevoren niet exact weten welke eigenschappen en eigenaardigheden jouw uiteindelijke partner heeft!

Wanneer je je richt op waar een relatie voor jou aan moet voldoen, kom je er vanzelf achter welke kernwaarden jij belangrijk vindt om met je partner te delen.

Wees flexibel over minder belangrijke zaken

Weegschaal flexibel

Kritisch zijn als het gaat om eerlijkheid, intenties en openheid van een partner, is heel terecht. Noodzakelijk zelfs.
Maar veel mensen zijn kritisch op de verkeerde dingen. Dingen die niet noodzakelijk zijn voor een fijne, duurzame relatie.

Ga bij jezelf eens na of dit bij jou ook (een beetje) zo is. Ben jij heel kritisch als het aankomt op leeftijd, uiterlijk, hobby’s of een specifieke eigenschap? Probeer hierin wat flexibeler te zijn. Hiermee wijs je veel potentiële partners meteen af, die in de basis misschien wel eens heel goed bij jou zouden kunnen passen.

Heb geduld

klok geduld

Het kan even duren voordat je de juiste persoon vindt. Of voordat de liefde ontstaat.
Heel belangrijk: wijs iemand niet meteen af, maar geef het even de tijd. Ervaar hoe je je voelt in iemands gezelschap, in plaats van rationeel te bedenken of iemand in jouw plaatje past.

Wees optimistisch

duim optimistisch

Gebruik eerdere ervaringen als leermomenten, niet als een reden om pessimistisch te zijn over de toekomst.
Bedenk kritisch of jij het teleurstellende gedrag van de ander in het verleden op een of andere manier zelf hebt kunnen uitlokken.
En sta er vóór elke nieuwe date even bij stil: probeer iedere date echt helemaal “blanco” te beginnen.

Communiceer duidelijk

Tekstwolk communicatie

Communiceer open en eerlijk met een potentiële partner. Dit versnelt het opbouwen van een emotionele band.
Zeker in de beginnende date fase, is het moeilijk om geen vergrootglas op het gedrag van de ander te leggen en geen aannames te doen. Wees open over jouw gevoel!

Sta open voor verrassingen

Verrassingen

Sta open voor mensen die misschien niet meteen voldoen aan jouw criteria.
Soms kunnen onverwachte connecties de meest waardevolle zijn.

Weet welke kernwaarden voor jou belangrijk zijn in een relatie en wees flexibel over minder belangrijke zaken. Heb geduld, blijf optimistisch, communiceer altijd eerlijk en sta open voor verrassingen. Zo heb jij de juiste instelling om een partner te vinden die echt bij jou past!

Met zelfkennis, flexibiliteit, geduld, optimisme en communicatie
vind jij iemand die bij jou past.

Wees alleen kritisch waar het van belang is

Het vinden van de liefde is niet altijd makkelijk. Wees kritisch waar het echt belangrijk is, maar sta ook open voor de mogelijkheden en verrassingen die op je pad komen. Met optimisme en vertrouwen in jezelf en in de toekomst kan de liefde zomaar ontstaan.

Het zoeken uit handen geven

Matching PSBen jij klaar voor de liefde? Weet je wat je zoekt, maar sta je ook open voor misschien wel andere types dan je in je hoofd had? Weet jij niet waar je een serieuze potentiële partner tegenkomt en ben je klaar met al die datingapps?

Laat ons je dan helpen! Wij selecteren matches die in de basis écht bij jou passen en, net als jij, klaar zijn voor een duurzame relatie.
Als jullie elkaar willen ontmoeten, ontvangen jullie elkaars gegevens en kunnen jullie rustig de tijd nemen om elkaar te leren kennen.

Zo krijg je de kans om op een fijne manier die speciale persoon te vinden waarmee jij samen een toekomst kunt opbouwen.
Doe de slagingskanstest, neem contact met ons op om de mogelijkheden te bespreken of schrijf je meteen in.

Bronnenlijst

  • Devenport, S., Davis-McCabe, C. & Winter, S. (2023). A Critical Review of the Literature Regarding the Selection of Long-Term Romantic Partners. Arch Sex Behav. https://doi.org/10.1007/s10508-023-02646-y. https://link.springer.com/article/10.1007/s10508-023-02646-y
  • Higgins, J. (n.d.). How to know if you are too critical in relationship & why. https://drjessicahiggins.com/how-to-know-if-you-are-too-critical-in-relationship-why/
  • Ketelaar, C. (n.d.). De reden waarom je héél kritisch moet zijn in de liefde. https://www.laatsteliefde.nl/artikelen/de-reden-waarom-je-kritisch-moet-zijn-in-de-liefde/
Scroll naar boven
Cartoon verliefd jongen en meisje

Jouw slagingskans?

Benieuwd naar jouw kans om een partner te vinden? Doe de test en ontvang de uitslag gratis en vrijblijvend in je mailbox.