Uiterlijk: wanneer ben je aantrekkelijk

Uiterlijk: wanneer ben je aantrekkelijk?

We kunnen wel zeggen dat we alléén voor het innerlijk gaan. Maar natuurlijk speelt uiterlijk ook mee in de liefde. Het is het eerste wat je ziet. Maar wanneer ben je aantrekkelijk?
Fysieke aantrekkingskracht is een belangrijk aspect tussen partners. Maar dit wordt vaak verward met ‘knap’ moeten zijn. Je laten leiden door uiterlijk in de zoektocht naar de liefde is niet verstandig. Als je teveel op uiterlijk afgaat, laat je je misleiden door je voorgeprogrammeerde hersenen.
Lees hier waarom.

Weet jij wat je écht aantrekkelijk vindt? Of laat je je leiden door oude instincten die er niet meer toe doen?

Wat mooi is, is goed?!

Uiterlijk mooi

Jammer genoeg wordt aantrekkingskracht bij een eerste ontmoeting sterk beïnvloed door uiterlijk. Vanuit de psychologie is bekend dat mensen (onbewust) uitgaan van een hardnekkig vooroordeel: wat mooi is, is goed. We gaan ervan uit dat iemand die aantrekkelijk is, ook andere aantrekkelijke eigenschappen heeft. Als je erbij stilstaat, is deze aanname onzin. Maar het vooroordeel lijkt wereldwijd diep geworteld in de mens. En niet alleen op de datingmarkt. Zo blijkt uit onderzoek zelfs dat aantrekkelijke mensen nog steeds gemiddeld meer verdienen!

Wat is aantrekkelijk?

Welke kenmerken vrouwen aantrekkelijk vinden, hangt af van de menstruatiecyclus

Schoonheid is subjectief, denk je logischerwijs. Maar er bestaat een overweldigende consensus wat betreft fysieke aantrekkelijkheid. Wereldwijd hebben mensen dezelfde ideeën over wat mooi is.

Zo worden vrouwen met ‘baby-kenmerken’ (grote ogen, kleine neus en kin) in combinatie met volwassen en ‘rijpe’ kenmerken (prominente jukbeenderen, volle lippen, brede lach) het meest aantrekkelijk gevonden. Ook een gave huid, dunne taille en brede heupen hebben wereldwijd succes.

Welke kenmerken bij mannen meer aantrekkelijk worden gevonden, hangt af van de menstruatiecyclus van de vrouw. Rond de ovulatie, wanneer vrouwen vruchtbaar zijn, wordt de voorkeur gegeven aan mannen met sterke en dominante kenmerken (sterke kaaklijn, breed voorhoofd). De rest van de maand vinden vrouwen een zachtere en jeugdige uitstraling aantrekkelijker (ronde kaaklijn, zachtere trekken, ‘vrouwelijker’).

Maar de sterkste voorkeur gaat uit naar symmetrie. Dit geldt voor zowel mannen als vrouwen. Onderzoek wijst uit dat de meest gemiddelde (en dus symmetrische) gezichten het meest aantrekkelijk worden gevonden.

Schoonheid is voorgeprogrammeerd in ons brein

Uiterlijk aantrekkelijk

Deze duidelijke overeenstemming over wat mooi is, is te verklaren vanuit evolutionair perspectief. We hebben een brein dat het resultaat is van eeuwen aan evolutie. In al die eeuwen van het bestaan van de mens was niks zo belangrijk als het voortbestaan van de soort. Het was dus van groot belang om een goede set genen te vinden om jouw eigen genen mee door te geven. Genetische kwaliteit moest dus goed ingeschat worden. Lichamelijke conditie is hier een aanwijzing voor.
Het uiterlijk werd gezien als een indicatie voor gezondheid.

Knap en rijk = gunstig voor het nageslacht ?!

Een symmetrisch gezicht krijg je alleen als je genen en gezondheid goed zijn, werd gedacht. Een veilige keuze voor gezonde nakomelingen.
Daarnaast is ons brein voorgeprogrammeerd om de kenmerken van baby’s lief en aantrekkelijk te vinden. Hierdoor zijn we eerder geneigd voor ze te zorgen en wordt de overlevingskans van de baby (en hiermee de genen) vergroot. Een gave huid en smalle taille zijn kenmerken van jonge, niet-zwangere vrouwen.

Uiterlijk aantrekkelijke man
Bij een man wijst een sterke, brede kaaklijn op genoeg testosteron. Gunstig voor het verwekken van kinderen. Zachtere kenmerken zijn een aanwijzing voor zorgzaamheid en betrouwbaarheid; een man moet immers wel voor zijn vrouw en kinderen blijven zorgen. Dit verklaart het verschil in voorkeur tijdens de cyclus van de vrouw. Ook intelligentie, status en rijkdom worden aantrekkelijk gevonden doordat dit de overlevingskansen van het nageslacht zou vergroten.

Weet jij dus wat je écht aantrekkelijk vindt? Of laat je je leiden door oude instincten die er nu eigenlijk niet meer toe doen?

Laat je niet leiden door je eeuwenoude brein!

Wat maakt ons biologisch gezien aantrekkelijk als partner? De belangrijkste criteria zijn: gezond, vitaal en vruchtbaar. En deze informatie halen we uit uiterlijke kenmerken. Onze voorkeuren zijn dus voorgeprogrammeerd in onze hersenen. En ons brein is hierin weinig flexibel.

Maar vaak is het doorgeven van jouw genen geen motivatie (meer) in de zoektocht naar de liefde. En in de moderne tijd lijken veel criteria niet meer toepasbaar. Daarbij ligt misleiding op de loer en kúnnen we helemaal niet zoveel uit uiterlijk halen.

Toch laten we ons nog (onbewust) leiden door ons eeuwenoude brein. Probeer je hiervan bewust te zijn en geef de ruimte aan jouw voorkeuren op dit moment: naarmate je iemand beter leert kennen, kunnen passende karakters en aantrekkelijke eigenschappen ook leiden tot een verhoogde fysieke aantrekkelijkheid. Daarnaast bestaat er een link tussen vertrouwdheid en aantrekkingskracht: hoe vaker je iemand ziet, hoe mooier je iemand gaat vinden!

Ben je op zoek naar een leuke partner en kun je daar wel wat hulp bij gebruiken? Overweeg dan te investeren in professionele matching. Kijk eens naar de mogelijkheden of neem vrijblijvend contact op.

Uiterlijk handen

Bronnen

  • Miller, R.S. (2012). Intimate Relationships (6th ed.). International Edition. New York: McGraw-Hill Companies.
  • Ten Broeke, A. (2019) De ideale man (volgens de wetenschap dan). NEMO Kennislink. Cicero (LUMC). https://www.nemokennislink.nl/publicaties/de-ideale-man-volgens-de-wetenschap-dan/
  • Van Strien, W. (2020) De biologie van het sexappeal. NEMO Kennislink. Cicero (LUMC). https://www.nemokennislink.nl/publicaties/de-biologie-van-het-sexappeal/
Scroll naar boven
Cartoon verliefd jongen en meisje

Jouw slagingskans?

Benieuwd naar jouw kans om een partner te vinden? Doe de test en ontvang de uitslag gratis en vrijblijvend in je mailbox.