Vakantieliefde

Vakantieliefde koppel strand

Nederlanders houden van vakantie. Zodra het weer kan, pakken veel mensen direct de koffers om naar het buitenland af te reizen.
Normaal trekt gemiddeld 82% van de bevolking er minstens één keer per jaar op uit. Maar hoe komt het toch dat dat we op vakantie zo veel sneller verliefd worden? En waarom houdt die vakantieliefde bijna nooit stand?

Wat zegt je vakantiebestemming over je persoonlijkheid?

Frankrijk is al jaren de populairste vakantiebestemming. Ongeveer 18% van de Nederlanders kiest “La douce France” als favoriete plek om helemaal in de vakantiesferen te komen. Wist je dat sommige landen beter bij je passen dan anderen? En dat dit iets zegt over je persoonlijkheid? Met dit grappige testje weet je welk land het beste bij jou past en wat dit over je zegt. Misschien ook handig om in te laten vullen door je potentiële nieuwe partner? 😉

Liefde op vakantie

Vakantieliefde palmbomen

Een zwoele zomeravond. Samen kijken jullie hoe de zon in de zee zakt. Je verstaat niet alles, maar het klinkt allemaal even aantrekkelijk.
Oh oh, those summer nights..

Waarom laten we ons zo snel verleiden tot een vakantieliefde? En waarom houdt het bijna nooit stand? Wetenschappers hebben dit onderzocht.

Een cruciaal aspect is de vrijheid van realiteiten van het alledaagse leven. Een vakantie is een zogenaamde liminale periode; een korte overgang tussen twee rollen of periodes. Wetenschappers beschrijven dat in zo’n periode de normale gedragsnormen tijdelijk worden losgelaten. Daarnaast wordt in een vakantie de tijd “samengeperst”. Relaties volgen een zelfde patroon als thuis, maar dan wel in een veel kortere tijd.

Deze twee fenomenen, liminaliteit en tijdcompressie, zorgen ervoor dat je heel snel (sneller dan thuis!) in de nieuwe relatie gelooft. Dit heeft gevolgen voor intimiteit en risicogedrag op seksueel gebied. Mensen duiken op vakantie eerder het bed in met een nieuwe partner dan dat ze dat thuis zouden doen.

De wereld door een roze bril

Een vakantieliefde is dus niks anders dan een kortstondige liefdesrelatie op vakantie. Doordat je helemaal ontspannen en ver van huis bent, sta je meer open voor ontmoetingen en ben je geneigd net wat meer te doen en laten dan thuis. Een gevoel van verliefdheid ontwikkelt zich zo op vakantie vele malen sneller dan normaal. Door de omgeving en vaak fijne temperaturen, zien we de wereld door een roze bril. Op vakantie komt het dan ook vaak voor dat mensen zich aangetrokken voelen tot iemand die ze thuis nooit zouden zien staan.

Verheerlijken van je vakantieliefde

Vakantieliefde strand

Hoewel het gevoel van verliefdheid heel hevig kan zijn, duurt de gemiddelde vakantieliefde niet langer dan tot het einde van de vakantie. Vaak kun je er thuis pas objectief over nadenken. Op dat moment vragen veel mensen zich af wat ze bezielden tijdens de vakantie.

Het kan ook zijn dat je contact houdt met je vakantieliefde, en thuis met hem of haar afspreekt. Helaas blijkt het dan vaak tegen te vallen. Hij/zij is tóch niet zo leuk als je dacht… Ook dit heeft te maken met de omgeving. Je zit weer midden in de realiteit van het alledaagse leven thuis. En hier blijkt dat je je vakantieliefde behoorlijk hebt verheerlijkt…

Sommige vakantieliefdes blijven!

Maar niet álle vakantieliefdes zijn gedoemd te mislukken. Soms is een vakantieliefde wel het begin van een duurzame relatie. Door alle (sociale) media is contact houden over de hele wereld tegenwoordig een stuk makkelijker.
Geldt dit ook voor jouw vakantieliefde?

Een korte checklist:

 • Is je vakantieliefde echt single?
 • Ken je je vakantieliefde wel echt? Klopt het beroep? De leeftijd?
 • Wat wil hij/zij van jou? Een korte romance of serieuze relatie?
 • Vind je hem/haar écht leuk? Ook naast je op jouw bank, in de regen of in de supermarkt thuis?
 • Is het qua afstand reëel? En liggen jullie culturen niet te ver uit elkaar?
 • Over het algemeen geldt: gebruik je verstand. Je mag je best eens laten gaan op vakantie. En ben je na een kortstondige liefde op vakantie toch echt toe aan een meer serieuze en duurzame relatie? Misschien kan PartnerSelect jou helpen! Kijk eens naar de mogelijkheden of neem vrijblijvend contact op.

  Fijne zomer!
  Vakantieliefde strand

  Bronnen

  • GratisDatingTips (2019) Vakantieliefde: geef je het een kans of kun je het beter vergeten? https://www.gratisdatingtips.nl/vakantieliefde-kans-geven-vergeten/
  • PlayBuzz (n.d.) Leuke test: Welk land past het best bij jou?
   https://www.droomplekken.nl/nieuws/leuke-test-welk-land-past-het-best-bij-jou/?fbclid=IwAR1DtGmKg31sSh96lqP8a96154bp4ZRLtHFDOZ9cg5mQhKcyUqI0hximIf0
  • Thomas, M. (2005). ‘What happens in Tenerife stays in Tenerife’: Understanding women’s sexual behaviour on holiday. Culture, health & sexuality, 7(6), 571-584.
   http://www.trendystyle.net/relatie/vakantieliefde.html
  Scroll naar boven
  Cartoon verliefd jongen en meisje

  Jouw slagingskans?

  Benieuwd naar jouw kans om een partner te vinden? Doe de test en ontvang de uitslag gratis en vrijblijvend in je mailbox.