Succesvol daten met dyslexie

Dyslexie - letters scrabble

Het eerste gesprek met een potentiële liefde is tegenwoordig vaker online dan fysiek. Voor mensen zonder moeite met schrijven en lezen kan het vinden van de juiste woorden en toon al een hele uitdaging zijn. Voor mensen met dyslexie is dit nóg lastiger. 

In deze blog leggen we uit waarom daten met dyslexie extra uitdagingen met zich mee kan brengen. Maar dat er ook voordelen zijn! Ook delen we 5 tips om mensen met dyslexie te helpen succesvol te zijn in de wereld van het (online) daten.

Wat is dyslexie?

Het van oorsprong Griekse woord dyslexie betekent letterlijk ‘beperkt lezen’. Dyslexie is “een hardnekkig probleem met het aanleren en het accuraat en/of vlot toepassen van het lezen en/of spellen op woordniveau.‘’ Er wordt ook wel over ‘woordblindheid’ of ‘leesblindheid’ gesproken.

Naast moeite met lezen, schrijven en rekenen, heeft dyslexie ook invloed op mondelinge communicatie en het organiseren en plannen van taken. Mensen met dyslexie hebben vaak een andere kijk op de wereld en denken op een andere manier dan mensen zonder dyslexie. 

Oorzaak van dyslexie

Ongeveer 4% van de Nederlanders heeft dyslexie. Het komt vaker voor bij mannen dan bij vrouwen. Dyslexie is erfelijk. Een kind met één dyslectische ouder, heeft ongeveer 50% op dyslexie. Zijn beide ouders dyslectisch, dan is de kans rond de 80%. Hoewel dyslexie nooit helemaal over gaat, kan er door oefening wel worden geleerd steeds beter te worden in lezen en schrijven.  

Uitdagingen voor iemand met dyslexie

Schrijven en lezen van berichtjes kost veel tijd en energie. Tijdens het plannen van een date, is het onthouden van dagen en tijden voor sommige mensen met dyslexie ook een opgave. 

En ook tijdens een date kan alleen al het lezen van de menukaart in een restaurant extra inspannend zijn. Allemaal zaken om (extra) onzeker van te worden. 

Dyslexie - menukaart

Veel mensen met dyslexie voelen zich dan ook snel dom en onhandig omdat ze meer moeite hebben met zaken die voor anderen automatisch gaan. Ze schamen zich en kunnen zich gekwetst voelen als er door de omgeving grappen over hun fouten worden gemaakt. Soms is er, vanuit een verleden met pesten, nog steeds een negatiever zelfbeeld. 

Onderzoek: taalgebruik belangrijk in online daten

Het is niet onterecht dat mensen met dyslexie onzeker zijn over hun taalvaardigheden. Uit onderzoek blijkt dat taalgebruik in online daten invloed heeft op hoe aantrekkelijk je wordt gevonden. Online daters met originele profielteksten werden intelligenter en aantrekkelijker gevonden. Taalfouten hadden een effect op hoe persoonlijkheid en intelligentie werden ingeschat. Daarnaast hadden taalfouten een negatief effect op hoe fysiek aantrekkelijk je wordt gevonden. 

Ook uit Amerikaans onderzoek blijkt dat slechte spelling een groot negatief effect heeft tijdens het online daten. Onderzoekers stelden zelfs vast dat het maken van spelfouten een grotere afknapper was dan slechte seks. 

Voordelen van dyslexi

Ondanks de extra uitdagingen waar mensen met dyslexie mee te maken hebben, zijn er ook voordelen. Mensen met een “woordblindheid” hebben vaak een beter ontwikkeld visueel geheugen. Dit maakt hen innovatief en creatief. Daarnaast leggen mensen met dyslexie over het algemeen sneller verbanden. 

Dyslexie - Kunst Picasso

In de zakenwereld kan dyslexie dan ook een krachtig middel zijn. Doordat mensen met dyslexie simpel verwoorden en vaktaal vermijden, is alles helder, beknopt en duidelijk. Voor zichzelf, maar ook voor klanten en medewerkers. 

Dyslexie hoeft dus zeker geen belemmering te zijn voor succes. Kijk maar eens naar bekende creatieve dyslectici Steve Jobs en Einstein; kunstenaar Pablo Picasso; schrijver Roald Dahl; acteur Will Smith en filmregisseur Steven Spielberg.

Tips voor daten met dyslexie

Voor iedereen kan (online) daten lastig zijn. Met de uitdagingen die dyslexie met zich meebrengt, kan het nóg lastiger zijn om de liefde te vinden. Hoe vind je in een wereld van online communicatie een duurzame relatie als je moeite hebt met lezen en schrijven? We geven graag wat tips.

Tip #1: Blijf zelfverzekerd

Het begint allemaal met zelfvertrouwen en eigenwaarde. Dyslexie mag dan een deel van je zijn; het definieert niet wie je bent. Wees trots op je unieke talenten en eigenschappen. 

Ga er niet meteen vanuit dat spelfouten de reden zijn dat iemand niet meer reageert. En laat je niet uit het veld slaan als dat wel zo is; met zo’n oppervlakkig persoon wil je toch niet zijn! 

Tip #2: Wees eerlijk

Hoe lastig je het misschien ook vindt, wees vanaf het begin open en eerlijk over je dyslexie. Dit voorkomt misverstanden en legt de basis voor een vertrouwensband. Als jij je kwetsbaar durft op te stellen, durft de ander dit ook. Als een potentiële partner weet dat jij moeite hebt met lezen en schrijven, kan hij/zij hier rekening mee houden door geduld te hebben en zelf ook wat vaker te bellen. 

Tip #3: Wees creatief in communicatie

Als schriftelijke communicatie een uitdaging is vanwege dyslexie, wees dan creatief in hoe je communiceert. Bel iemand na het uitwisselen van contactgegevens wat sneller op, maak gebruik van spraakberichten of stuur vaker een foto of afbeelding. 

Uit onderzoek blijkt dat een originele profieltekst met concrete informatie wordt gezien als het meest aantrekkelijk. Vind je het lastig om jouw profiel zelf op te stellen? Vraag dan een vriend(in) om hulp.

Tip #4: Kies de juiste omgeving

Bij het bepalen van een date-activiteit is het verstandig om te kiezen voor een activiteit en/of omgeving waar jij je comfortabel en zelfverzekerd voelt. Zeker in het begin. Het is allemaal al spannend genoeg! Ga bijvoorbeeld naar een relaxed café in plaats van haute-cuisine restaurant met ingewikkelde menukaart, of naar een kunstgalerie waar je creativiteit kunt laten zien.

Tip #5: Accepteer de uitdagingen

Daten met dyslexie kan extra uitdagingen met zich meebrengen. Soms heb je misschien wat meer tijd nodig om een bericht te lezen of te schrijven. Maar waarom zou je je moeten haasten? Uiteindelijk gaat het erom dat je samen bent met een partner die jou steunt en accepteert zoals je bent. Iemand die geduldig is en samen met jou de uitdagingen aangaat.  

Daten met dyslexie; de conclusie

Daten met dyslexie kan extra moeilijkheden met zich meebrengen, maar heeft ook zeker voordelen! Met zelfvertrouwen, eerlijkheid, creativiteit en acceptatie kun je ook met dyslexie succesvol (online) daten. 

Ben jij toe aan een romantische relatie?

Dyslexie - PartnerSelect poppetjes verliefd

Verlang jij ernaar om iemand te ontmoeten waarmee je een duurzame romantische relatie kunt opbouwen?

Laat ons je dan helpen! Wij selecteren matches die in de basis écht bij jou passen en, net als jij, klaar zijn voor een duurzame relatie. Als jullie elkaar willen ontmoeten, ontvangen jullie elkaars gegevens en kunnen jullie rustig de tijd nemen om elkaar te leren kennen.

Zo krijg je de kans om op een fijne manier die speciale persoon te vinden waarmee jij samen een toekomst kunt opbouwen.
Doe de slagingskanstest, neem contact met ons op om de mogelijkheden te bespreken of schrijf je meteen in.

Bronnenlijst

 • Balansdigitaal. (n.d.). Wat is Dyslexie?
  https://balansdigitaal.nl/kennisbank/ontwikkelingsproblemen/welke-ontwikkelingsproblemen-zijn-er/wat-is-dyslexie
 • Campbell, C. (2021). How to Love Someone with Dyslexia. https://news.happyneuronpro.com/how-to-love-someone-with-dyslexia/
 • Ensie Encyclopedie (2015). Betekenis & Definitie Dyslexie. https://www.ensie.nl/redactie-ensie/dyslexie
 • Kris (n.d.) Online daten? Spelfouten zijn niet sexy!
  https://letterdesk.nl/2021/10/online-daten-spelfouten-zijn-niet-sexy/
 • Mac Gillavry, V. (2019). Hoe de grootste afknapper in online daten het leven van de dyslect beïnvloedt.
  https://www.brainwash.nl/lees/liefde-en-seks/2019/hoe-de-grootste-afknapper-in-online-daten-het-leven-van-de-dyslect-beinvloedt.html
 • Sel, T. (2021). Lieve Tosca, vrouwen knappen af op m’n dyslexie, wat kan ik hieraan doen?
  https://profielen.hr.nl/2021/lieve-tosca-vrouwen-knappen-af-op-mn-dyslexie-wat-kan-ik-hieraan-doen/
 • Van der Zanden, T. (2023). Online daters: check je taal en spelling, goed taalgebruik maakt aantrekkelijk. https://www.tilburguniversity.edu/nl/actueel/nieuws/meer-nieuws/online-daters-check-taal-en-spelling-goed-taalgebruik-maakt-aantrekkelijk
 • Zebli, I. (2021). De voordelen van dyslexie. https://www.onderwijsvanmorgen.nl/de-voordelen-van-dyslexie/
Scroll naar boven
Cartoon verliefd jongen en meisje

Jouw slagingskans?

Benieuwd naar jouw kans om een partner te vinden? Doe de test en ontvang de uitslag gratis en vrijblijvend in je mailbox.