Relatie op de werkvloer: 5 tips

Een man en een vrouw in zakelijke kleding delen een high-five in een kantooromgeving, wellicht ter ere van hun succesvolle werk bij een relatiebureau. Ze zitten aan een houten bureau met een laptop, documenten, een koffiemok en een herbruikbare beker. Op de achtergrond zijn een bakstenen muur en een whiteboard met grafieken zichtbaar.

Daniel Craig (‘James Bond’) & Rachel Weisz
Filmsterren Blake Lively & Ryan Reynolds
De Nederlandse Bracha van Doesburgh & Daan Schuurmans
en ex-staatssecretaris Henk Bleker & journaliste Barbara Rijlaarsdam;

Stuk voor stuk voorbeelden van stelletjes die elkaar ontmoet hebben op de werkvloer. In Nederland heb je het recht een relatie aan te gaan met iemand naar jouw keuze – dus ook met een collega… Maar hoe vaak komt het eigenlijk voor? Wat zijn de gevaren van een relatie op de werkvloer? En wat moet je doen als je in deze situatie terechtkomt? We geven 5 tips. Je leest het (en meer) in deze blog.

Een relatie op de werkvloer

Maar eerst: wat verstaan we nu eigenlijk onder een relatie op de werkvloer? Een relatie op het werk heb je wanneer je een romantische relatie hebt met iemand die bij hetzelfde bedrijf werkt als jij. Denk aan de serie God’s Favorite Idiot die sinds kort op Netflix te zien is. In deze serie hebben de hoofdpersonen, Amily en Clark, een liefdesrelatie. Zij werken op dezelfde afdeling van een bedrijf en moeten dus om zien te gaan met de uitdagingen die daarbij komen kijken. En wat het nog leuker maakt: de acteurs die deze karakters spelen, Melissa McCarthy en Ben Falcone, zijn in het echt getrouwd! Nog een voorbeeld dan… De Nederlandse serie Nieuwe buren; hierin is het een traditie dat er een écht koppel te zien is. Ieder seizoen wordt hier dus een stelletje gecast, die ook collega’s worden (bijvoorbeeld Bracha van Doesburgh en Daan Schuurmans, of Anna Drijver en Benja Bruijning).

”https://www.partnerselect.net/wp-content/uploads/2022/09/call-center-3399553_1920.jpg”

Stelletjes bij hetzelfde bedrijf

De liefde vinden op het werk lijkt vaak voor te komen, maar is dat ook echt zo? In 2012 waren er bij het CBS ongeveer 296 duizend mensen bekend met een partner bij hetzelfde bedrijf, dat komt dus neer op bijna 150 duizend stellen.

50% van de werkende Nederlanders heeft wel eens een romance gehad met een collega, blijkt uit onderzoek van Viking. Voor 30% was dit meer dan een flirt en 7% is zelfs met zijn/haar collega in het huwelijksbootje gestapt. Omdat zoektermen als “office flirt” en “daten op het werk” steeds meer worden gebruikt, lijkt het de laatste jaren steeds meer voor te komen.

50% van de Nederlanders heeft wel eens een romance gehad met een collega.

Hoe groot is de kans dat jij verliefd wordt op een collega?

Hoe groot is die kans nu? Onder andere de grootte van het bedrijf speelt daar een rol bij. Verder spelen de samenstelling van het personeel binnen een bedrijf (denk aan geslacht en leeftijd) en het aantal tijdelijke contracten een rol, als je ergens korter werkt is de kans dat je daar een partner vindt kleiner…

Volgens deskundigen is het niet vreemd dat er liefde op de werkvloer kan ontstaan. Je ziet je collega’s vaak en langer achter elkaar, waardoor je elkaar goed leert kennen in een dagelijkse situatie. Je deelt vaak een interesse voor hetzelfde werkveld. Daarnaast lijkt het erop dat de structuur binnen bedrijven ook liefdesrelaties bevordert; “macht erotiseert”. Tel daarbij op dat stress en spanning op het werk ervoor kan zorgen dat collega’s toenadering tot elkaar zoeken en een vonk kan zo overspringen!

Maar, mag dat wel?

Een relatie kan invloed hebben op het werk (omdat je toch iets meer afgeleid bent dan normaal), of op de werknemers om jullie heen. Helemaal niet gek als je op een roze wolk zit. Gelukkig zijn er in de Europese Unie regels, waardoor een werkgever de liefdesrelatie niet mag verbieden en het koppel niet mag ontslaan. Je baas kan er wel voor kiezen om gedragsregels op te stellen. Dit kan gaan over grensoverschrijdend gedrag of de werkwijze van het bedrijf wanneer er een koppel ontstaat – dat er een overplaatsing naar een andere afdeling verwacht kan worden bijvoorbeeld.

Handig of onhandig?

Een relatie op de werkvloer mag dus in principe wel, maar is het ook altijd handig? Je kunt je afvragen of het bij jou op werk wel gepast is en of je misschien scheve gezichten van collega’s kunt verwachten. Het kan resulteren in roddelen of een gespannen sfeer.

”https://www.partnerselect.net/wp-content/uploads/2022/09/giving-3609000_1280.png”

Daarnaast zijn er uitzonderingen waarbij de (machts)posities van twee mensen in een relatie het moeilijk kunnen maken. Neem bijvoorbeeld een liefdesrelatie tussen een leidinggevende en ondergeschikte. Hierbij kan belangenverstrengeling een rol spelen. In het ergste geval kan er sprake zijn van seksuele intimidatie of misbruik. Ben je hiervan bewust en blijf je afvragen of er van beide kanten sprake is van oprechte liefde.

Aan de andere kant biedt het ook voordelen; je kunt samen naar het werk reizen, ziet elkaar veel en kent elkaar in meerdere settings. Én je kunt gezellig samen naar vrijdagmiddag- en kerstborrels. Daarbij kun je elkaar ook nog eens een beetje in de gaten houden op het werk 😉

5 tips voor alle koppels op het werk

Nu dan toch echt die brandende vraag: wat moet je doen als je een relatie hebt met een collega? Wij hebben 5 tips op een rijtje gezet om jullie liefde tot een goed einde te brengen, zelfs bij hetzelfde bedrijf!

  • Tip 1: Maak duidelijke afspraken

Jullie werken met elkaar, maar wat zijn de verhoudingen? Heb het er met elkaar over: hoe gedragen wij ons op werk, wat doen we wel en wat niet etc. Communicatie en duidelijkheid is altijd een pré.

  • Tip 2: Bewaar de intimiteit voor thuis

Hoe moeilijk het misschien ook is, probeer intimiteit te vermijden als jullie aan het werk zijn. Dus geen spannende berichtjes, verleidelijke blikken of stiekeme kussen achter het koffiezetapparaat. Zo zorg je ervoor dat werk- en privé rollen gescheiden blijven, verklein je de invloed van de relatie op je werk en vergroot je de kans dat jullie relatie stand houdt. En als het toch niet blijkt te werken (ha!) tussen jullie, is de invloed die dit heeft op jouw ‘werk rol’ minimaal.

  • Tip 3: Bewaar werkgerelateerde zaken voor op de werkvloer

Het omgekeerde van bovengenoemde tip geldt net zo goed: bespreek werkgerelateerde zaken alleen als jullie aan het werk zijn. Dit is lastig, want tijdens het bespreken van de dag gaat het al snel over werk. Maar hiermee loop je het gevaar dat het gemeenschappelijke werk een te belangrijke factor wordt in jullie relatie. Probeer daarom het bespreken van concrete werkgerelateerde bezigheden of vergaderingen thuis te vermijden.

  • Tip 4: Stel andere collega’s (en je leidinggevende) op de hoogte

Door er open over te zijn, ben je de roddels en rondgaande wilde verhalen voor. Vertel het als het serieus is tussen jullie, maar ook als de relatie ten einde is. Want of je nu wil of niet, je collega’s zitten er bovenop.

  • Tip 5: Neem ook ruimte en tijd voor jezelf

Je ziet elkaar heel veel; op werk en thuis. Zorg ervoor dat je ook genoeg tijd inplant om dingen voor jezelf te doen. Begin aan dat boek wat al maanden op de plank ligt, of pak een nieuwe hobby op.

Partner vinden, maar niet op werk

Ben jij op zoek naar de liefde, maar niet per se op de werkvloer? Wij koppelen singles uit heel Nederland aan elkaar. Professionele matchmakers doen er alles aan om jou te helpen bij het vinden van die leuke partner! Lees de
succesverhalen van je voorgangers en laat de liefde niet op zich wachten. Of doe alvast de slagingskanstest en bereid je voor op het ontmoeten van een (nieuwe) partner.

Bronnenlijst

  • https://blog.vikingdirect.nl/helft-van-nederlanders-heeft-met-een-collega-gedate/
  • https://www.cbs.nl/nl-nl/nieuws/2014/07/bijna-150-duizend-stellen-op-de-werkvloer
  • https://meerdanwerk.adecco.nl/relatie-op-de-werkvloer-het-einde-van-jouw-baan/
  • https://www.advocatie.nl/arbeidsrecht/liefde-op-de-werkvloer-de-dos-maar-vooral-de-donts/#:~:text=Een%20affectieve%20relatie%20met%20iemand,kan%20verbinden%20aan%20grensoverschrijdend%20gedrag.
Scroll naar boven
Cartoon verliefd jongen en meisje

Jouw slagingskans?

Benieuwd naar jouw kans om een partner te vinden? Doe de test en ontvang de uitslag gratis en vrijblijvend in je mailbox.