Eerste date ideeën: 5x verrassende eerste date tips, ondersteund door de wetenschap

eerste date

Een eerste date spannend? Natuurlijk! Je wilt de perfecte locatie vinden voor je date, er goed uitzien, je leuk gedragen… Kortom: je wilt indruk maken. Wij hebben goed nieuws: je hoeft het niet alleen te doen. De wetenschap helpt je namelijk een handje met wat eerste date ideeën! Hier vind je 5 verrassende eerste date tips die gebaseerd zijn op wetenschappelijk onderzoek.

Eerste date idee: Afgezaagd uit eten? Doen!

Lig jij ‘s avonds te woelen omdat je je date mee uit wilt vragen, maar wel naar een superoriginele plek, of voor een heel verrassende activiteit? Bespaar je de moeite met deze tip!

In de categorie ‘afgezaagde date ideeën voor de eerste date’: ga gewoon samen uit eten. Natuurlijk, het is onwijs standaard, iedereen doet het. Maar wist je dat dat een reden heeft? Als we eten, zorgt dat ervoor dat we vriendelijker worden naar onze omgeving en onze tafelpartners ook als vriendelijker ervaren, zo blijkt uit onderzoek.

Als we eten worden we als vriendelijker ervaren

Zitten we achter een bord eten, dan staan we welwillender tegenover onze tafelpartners. Ook grappig is dat het onderzoek uitwijst dat we minder dominant of onderdanig zijn tegenover onze tafelpartners als we samen eten. Lang verhaal kort: samen uit eten is een goede manier om te ‘bonden’. Niet zo raar dus dat zoveel (eerste) dates plaatsvinden boven een bord met eten: blijkbaar wisten we onbewust al dat samen eten een slimme manier is om elkaar beter te leren kennen.

Dus jullie raden het standaard restaurant aan als eerste date idee?

Ja, en de wetenschap doet dat ook! En mocht je er toch nog mee in je maag zitten dat je graag iets origineels voorstelt als eerste date: wat dacht je van een standaard eet-date, maar dan met een twist? Ontbijt bijvoorbeeld samen om half 8 bij de bakker in plaats van dat je samen dineert. Of kies voor een grappige plek om te eten, bijvoorbeeld het plaatselijke bruine café. Ook een idee: bestel je eten bij een goed restaurant en eet op een verrassende plek, zoals op een picknickkleedje in de polder.

Date ideeën tip 2: Kies niet voor één, maar voor meerdere locaties

Ken je dat gevoel? Je hebt de hele dag volgepland en reist van hot naar her. Als je ‘s avonds uitgeput thuiskomt, heb je het idee dat je een week bent weggeweest. Je eerste afspraak van die ochtend voelt alsof hij dagen geleden is, zoveel indrukken heb je vandaag verzameld.
Dit gevoel kun je op een positieve manier oproepen als je op date gaat: neem je date mee naar meerdere locaties. En nee, je hoeft echt niet eerst naar het pretpark, dan naar het strand, vervolgens uit eten en dan nog naar het theater. Je kunt het ook eenvoudig houden: begin bijvoorbeeld met een wandeling in een afwisselend landschap, ga daarna een hapje eten en sluit af in een ander tentje, waar je nog een drankje doet.

Je date zal aan zo’n afwisselende afspraak op meerdere locaties veel verschillende herinneringen overhouden en het idee hebben dat hij/zij je al meerdere keren gezien heeft. Vertrouw op het mere-exposure effect: we geven onbewust de voorkeur aan dingen die we kennen. Door voor meerdere locaties en settings te kiezen, heb je elkaar gezien en gesproken in veel verschillende settings, dus je hebt het idee dat je elkaar van verschillende kanten hebt gezien. Het is een beetje alsof je elkaar al langer kent.

Meerdere locaties zorgen voor meer herinneringen

Natuurlijk is het wel zaak om een date niet onnodig te rekken als er geen klik is, dan kan het juist op de zenuwen van je date gaan werken als je hem of haar nog naar twee andere locaties ‘meesleept’. Als je date goed loopt, is het echter alleen maar slim om er nog een andere activiteit op een andere locatie aan vast te plakken.

Eerste date tip 3: Doe iets spannends

Grappig maar waar: een spannende activiteit, dus samen iets doen wat ‘gevaarlijk’ is, kan zorgen voor verliefde gevoelens. Hoe het werkt?
Als ik bijvoorbeeld hoogtevrees heb en op date ga naar een klimpark, dan vind ik dat eng: ik heb trillende knietjes, klotsoksels en natuurlijk een verhoogde hartslag. Als mijn date me helpt om mijn angst te overwinnen en steeds samen met mij de boom in gaat, is de kans groot dat ik die date straks, als ik weer met beide benen veilig op de grond sta, heel leuk vind. Hoe dat komt? Doordat ik die trillende knietjes, klotsoksels en verhoogde hartslag (ook) in verband breng met mijn date: ik schrijf die gevoelens aan hem toe. En wat betekenen trillende knietjes, klotsoksels etc. in liefdesland? Precies: verliefdheid.

Wat tips voor spannende activiteiten? Denk aan een sportieve activiteit als klimmen in een klimpark of bij een klimwand (maak slim gebruik van het hoogtevrees van je date! ;-)), indoor skydiven, raften of blokarten. Ook een goede manier om spanning op te bouwen voor als je niet zo sportief bent: de escape room!
Meer uitleg over hoe die spanning zijn werk doet tijdens je date, vind je in ons artikel ‘Verandering voor de liefde’.

Eerste date tip 4: Raak je date soms even aan

date ideeenWil je je date subtiel laten weten dat je hem of haar leuk vindt en wil je zorgen dat hij/zij zich op zijn/haar gemak voelt bij je? Raak je date dan af en toe even aan.Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat elkaar regelmatig even aanraken ervoor zorgt dat de ander zich op zijn gemak voelt. Ook vergroot regelmatige aanraking de intimiteit tussen twee personen. Wees dus zeker niet bang om je date eens aan te raken en zet dit wetenschappelijke bewijs in om ervoor te zorgen dat je date zich op zijn of haar gemak voelt bij je.

Probeer wel altijd de situatie te lezen: sommige mensen zijn erg gevoelig voor aanraking en zullen het niet fijn vinden om na tien minuten al een hand op hun schouder te vinden. Naarmate je date vordert, kun je langzaamaan beginnen met af en toe een lichte aanraking. Raak bijvoorbeeld de arm van je date eens aan en kijk hoe hij of zij daarop reageert. Lees hierbij lichaamstaal en kijk je date aan als je hem of haar aanraakt: zie je nerveuze trekjes verschijnen op het gezicht, zie je aanspanning van spieren? Of zie je juist een glimlach?

Eerste date tip 5: Draag rood

Ben jij zo iemand die weifelend voor de kledingkast staat als je een date hebt? Die niet goed weet wat nu dé perfecte outfit is om indruk te maken op je date? Dan hebben we een grappige tip voor op je eerste date: draag rood!

Het zit zo: uit verschillende onderzoeken blijkt dat we mensen aantrekkelijker vinden als ze rood dragen. Een onderzoek uit 2010 onderzocht de uitwerking van vrouwen die rood dragen op het gedrag van mannen. In het onderzoek werd mannen gevraagd een gesprek te houden met een vrouw. In sommige gevallen had die vrouw een rood shirt aan, in andere gevallen een groen of een blauw shirt. Wat bleek? De mannen die met een vrouw in een rood shirt praatten, stelden intiemere vragen en zaten dichter bij de vrouw dan de mannen die een gesprek voerden met de vrouw in een blauw of groen shirt. Vrouwen in het rood worden gezien als aantrekkelijker!

En andersom? Andersom geldt het ook. In een ander onderzoek uit 2010 blijkt dat mannen die een rood shirt dragen of voor een rode achtergrond staan, aantrekkelijker worden gevonden door vrouwen. De vrouwen vonden deze mannen seksueel aantrekkelijker en deelden de mannen in in een hogere sociale status.
Onze reactie op de kleur rood lijkt een oerreactie te zijn. In het dierenrijk zien we ook het belang van de kleur rood: de kleur staat voor vruchtbaarheid, gezondheid en status bij veel dieren. Een paar voorbeelden zijn het knalrode verenkleed van het mannetje van de rode kardinaal en het rode achterste van een vrouwtjesmakaak (dat alleen rood is als ze vruchtbaar is).

Veel succes op je (wetenschappelijk verantwoorde) date!

Dat waren ze, onze eerste date ideeën die ook nog eens wetenschappelijk onderbouwd zijn. Met deze wetenschappelijk verantwoorde tips voor een eerste date op zak ben jij klaar voor je date.
Zit je wel stiekem deze tips te lezen, maar heb je eigenlijk helemaal geen eerste date in het vooruitzicht? Dan stelt relatiebemiddelingsbureau PartnerSelect je graag eens voor aan een leuke single die bij jou past. Lees meer over onze aanpak en schrijf je in! We komen dan persoonlijk kennis met je maken en stellen je binnenkort graag voor aan een date met wie jij de tips hierboven kunt gaan uitproberen.

Bronnen

  • https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/25770700/
  • https://en.wikipedia.org/wiki/Mere-exposure_effect
  • https://www.businessinsider.com/science-falling-love-psychology-sex-realtionships-2015-5?international=true&r=US&IR=T
  • https://www.psychologytoday.com/intl/blog/the-attraction-doctor/201110/how-get-man-or-woman-attracted-color
Scroll naar boven
Cartoon verliefd jongen en meisje

Jouw slagingskans?

Benieuwd naar jouw kans om een partner te vinden? Doe de test en ontvang de uitslag gratis en vrijblijvend in je mailbox.