Is het erg als er niet meteen een vonk is?

Twee mensen zitten op een lichtbruine leren bank in een gezellige kamer, lachend en glimlachend. De één maakt een cadeauzakje open, terwijl de ander, met een blauwe muts op, naar een laptop kijkt. Decoratieve kussens sieren de bank tegen houten wanden. Ze hebben elkaar ontmoet via een datingbureau en delen nu dit mooie moment in hun duurzame relatie.

Het is de meest voorkomende reden om het contact na een eerste date te stoppen: het ontbreken van verliefde gevoelens. Vaak wordt dit omschreven als “Er was geen chemie” of “Er was geen vonk”.

Doe jij dat ook? Misschien oordeel je dan wel te snel…

Wetenschap: 66% van de relaties begint met vriendschap

maria oswalt G iyEwqlHLM unsplash

Het gevoel van vriendschap bij een ontmoeting wordt als iets negatiefs ervaren. Een aanwijzing dat er niet meer in zit. Maar dat klopt lang niet altijd. Studies tonen aan dat twee derde van romantische relaties begint met een lange-termijn vriendschap.

66% van de romantische relaties begint dus met enkel vriendschappelijke gevoelens. Dit geldt voor alle leeftijden en etnische groepen. Uit het onderzoek bleek dat onder LHBTQ-relaties, het percentage vriendschap-vóór-relatie nog hoger lag.

Wanneer je een potentiële partner afwijst omdat je alleen nog maar vriendschap voelt na een eerste date, ontneem je jezelf én de ander de kans om te ontdekken of er meer kan ontstaan.

Dezelfde hersengebieden betrokken bij vriendschap en liefde

Het is een groot misverstand dat vriendschap en romantische liefde iets heel anders zijn. Neurowetenschappelijk onderzoek toont aan dat de hersenen op vergelijkbare wijze reageren op zowel vriendschap als romantische liefde.

Uit fMRI studies blijkt dat dezelfde hersengebieden betrokken zijn bij zowel vriendschappelijke- als romantische verbondenheid. Deze bevindingen bevestigen dat de overgang van vriendschap naar liefde een natuurlijk en biologisch proces is.

Vriendschap een cruciale rol in duurzame relaties

Vriendschap duurzame relatie omhelzing

Niet alleen hersenstudies, maar ook sociaal psychologische onderzoeken benadrukken het belang van vriendschap in romantische relaties. Wetenschappers hebben bijvoorbeeld ontdekt dat vriendschap een cruciale rol speelt in langdurige, bevredigende romantische relaties.

Het hebben van een vriendschappelijke basis wordt geassocieerd met een hoger niveau van tevredenheid en stabiliteit. Een sterke emotionele connectie, gebaseerd op vriendschap, draagt bij aan een duurzame en gelukkige relatie.

Vriendschap als Basis voor Liefde: Een Ondergewaardeerde Start

Een relatie ontstaan uit passie in plaats van vriendschap
heeft minder kans van slagen.

De heersende opvatting is dat we eerst verliefd moeten zijn voordat we aan een relatie kunnen beginnen. Dit idee wordt gevoed door films en sprookjes. Maar liefde ontstaat juist uit vriendschap.Een romantische relatie die is ontstaan uit passie in plaats van vriendschap, heeft een aanzienlijk minder grote kans van slagen op de lange termijn. Dit benadrukt het belang van een vriendschappelijke basis voor een duurzame relatie.Als je na een eerste date iemand afschrijft omdat je nog geen verliefde gevoelens hebt, loop je het risico dat je een fijne relatie mist!

Wat is de onderliggende reden?

Ga eens bij jezelf na waarom je zo snel een beslissing neemt en het contact met een potentiële partner verbreekt. Het kan zijn dat ongeduld hieraan ten grondslag ligt; je wilt en durft geen tijd te verliezen bij je zoektocht naar een partner.

Ook kunnen (onbewuste) angstgevoelens de oorzaak zijn. Angst voor reacties van anderen, om gekwetst te worden, om controle te verliezen, om patronen te doorbreken of angst om te kiezen en zo een “mogelijk betere optie” mis te lopen.

Ontdek of de liefde kan groeien

Liefde groeien plant

Probeer tijdens de zoektocht naar de liefde niet meteen een oordeel te vormen en een beslissing te nemen. Je hóeft na de eerste date ook nog niet te weten of het alleen vriendschap is of meer.

Zodra je dat wel doet en er naar handelt, zul je nooit weten of het had kunnen uitgroeien tot iets moois.


Het starten van een relatie vanuit vriendschap vormt een solide basis voor een liefdevolle en duurzame verbintenis. Een opvatting die wordt ondersteund door de wetenschap.
Dus is het erg als er niet meteen een vonk is? Nee! Vriendschappelijke gevoelens zijn in het begin zelfs belangrijker dan passie.

Love is a friendship that has caught fire.
– Ann Landers (1982)

Ben jij toe aan een vriendschap die uit kan groeien tot een romantische relatie?

Partnerselect poppetjes man vrouwVerlang jij ernaar om iemand te ontmoeten waarmee je een speciale vriendschap kunt sluiten die misschien wel uitgroeit tot een duurzame romantische relatie?

Laat ons je dan helpen! Wij selecteren matches die in de basis écht bij jou passen en, net als jij, klaar zijn voor een duurzame relatie. Als jullie elkaar willen ontmoeten, ontvangen jullie elkaars gegevens en kunnen jullie rustig de tijd nemen om elkaar te leren kennen.

Zo krijg je de kans om op een fijne manierdie speciale persoon te vinden waarmee jij samen een toekomst kunt opbouwen.
Doe de slagingskanstest, neem contact met ons op om de mogelijkheden te bespreken of schrijf je meteen in.

Bronnenlijst

  • Ketelaar, C. (n.d.). Het gevaar van de friendzone, hoe je een man direct koud zet. https://www.laatsteliefde.nl/artikelen/het-gevaar-van-de-friendzone-hoe-je-een-man-direct-koud-zet/
  • Molano, S. (2021). Most romantic relationships start as friendships, study finds. https://edition.cnn.com/2021/07/20/health/romantic-relationships-start-as-friends-wellness/index.html
  • Stinson D.A., Cameron J.J., Hoplock L.B. (2022). The Friends-to-Lovers Pathway to Romance: Prevalent, Preferred, and Overlooked by Science. Soc Psychol Personal Sci. 2022 Mar;13(2):562-571. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8892041/
  • Walters, M. (2023). Romantic love and friendship may have more in common than we thought. https://www.stylist.co.uk/relationships/family-friends/romantic-love-and-friendship-study/795321
Scroll naar boven
Cartoon verliefd jongen en meisje

Jouw slagingskans?

Benieuwd naar jouw kans om een partner te vinden? Doe de test en ontvang de uitslag gratis en vrijblijvend in je mailbox.