Bumble, het feministische Tinder

Een smartphone met een gloeiend neonhart op het scherm rust op een houten oppervlak, wat de belofte van een duurzame relatie symboliseert. Een andere smartphone met een wazig scherm is gedeeltelijk zichtbaar op de voorgrond. Beide telefoons zijn verbonden via oplaadkabels.

Bumble; het begon allemaal met een idee in 2014. Al snel groeide het uit tot een van de grotere dating apps van deze tijd, met op dit moment meer dan 100 miljoen gebruikers. De app is in de afgelopen jaren gegroeid van een dating app tot een netwerkplatform, waar mensen van alle genders connecties kunnen maken op verschillende gebieden. Bumble biedt de keuze uit ‘Bumble BFF’, waarop je nieuwe vriendschappen kunt vormen, ‘Bumble Bizz’, om je professionele netwerk uit te breiden en ‘Bumble Date’ voor de mensen die op zoek zijn naar een romantische relatie. De belangrijkste waarden van de app zijn vriendelijkheid en respect, ze pleiten voor gezonde en betekenisvolle connecties.

Bumble voor vooruitgang

Wat maakt Bumble volgens de makers zo bijzonder? Toen Whitney Wolfe Herd Bumble oprichtte, zag ze een probleem dat ze maar al te graag op wilde lossen. Het was 2014, maar veel van de geweldige vrouwen in haar leven wachtten nog steeds tot een man hun nummer vroeg, hen mee uit vroeg of een gesprek begon op een dating app. Ondanks alle vooruitgang die vrouwen hadden gemaakt op het gebied van werk en machtsposities, leek het genderstereotype bij daten nog steeds te bestaan, zo schrijft Whitney. Hierdoor kwam ze op het idee om dit om te draaien: wat als vrouwen de eerste stap zetten?

Sinds 2017 zijn de begrippen seksuele intimidatie, genderdiscriminatie en racisme (opnieuw) op de kaart gezet als discussiepunten. Helaas tot op de dag van vandaag nog steeds veel voorkomende kwesties op dating apps. Bumble is dan ook toegewijd om deze problemen aan te pakken. De app staat bekend als ‘het feministische Tinder’. Ze steunen verschillende goede doelen en organisaties en proberen de app gebruiksvriendelijk te houden door functies zoals het automatisch onscherp maken van naaktfoto’s.

Hoe werkt Bumble?

good faces agency tofAIcnYl0A unsplash

Je maakt een profiel aan, deze is erg uitgebreid: je kunt 5 hobbies selecteren, vragen over je levensstijl en andere relevante vragen over jezelf beantwoorden, zoals bijvoorbeeld over je kinderwens en geloof. Daarna kun je beginnen met de zoektocht naar jouw toekomstige liefde. Dit doe je door naar links of naar rechts te vegen (ofwel: ‘swipen’). Als je iemand niets vindt, swipe je naar links. Maar zie je iemand wel zitten? Dan veeg je naar rechts. Als jullie beide naar rechts hebben geswiped, zijn jullie een match. Gebeurt dit met iemand van het andere geslacht? Dan zal de vrouw op Bumble de eerste stap moeten zetten. Op die manier probeert Bumble de verouderde normen te doorbreken en te zorgen voor gelijkheid vanaf het eerste contact.

Hoe weet Bumble wie ze aan je voor moeten stellen? In tegenstelling tot relatiebemiddeling, is matching bij een dating app géén mensenwerk. En helaas, net zoals bij veel andere dating apps, is het algoritme achter Bumble niet openbaar. Toch is er wel wát bekend over de app. De filters die je aan kunt zetten geven de app een idee over de beste matches. Hoe specifieker jouw filters zijn, hoe groter de kans is dat je een match hebt met iemand. Net zoals bij Tinder, krijgt je profiel een score op basis van hoeveel mensen jou zien zitten – en dus naar rechts vegen. De best beoordeelde profielen en je mogelijke matches worden als eerst aan jou aanbevolen als je de app opstart, om ervoor te zorgen dat je langer blijft swipen.

De beste tips

Bumble heeft zelf een aantal tips op een rijtje gezet om extra op te vallen op hun app, wij hebben de beste tips hieruit gefilterd. Het voordeel van deze tips: ook als je een andere manier kiest om een partner te vinden, kun je deze gebruiken. Hier zijn ze in het kort:

  • Zorg dat je eerste foto eruit springt
  • Kies een lachende foto van jezelf, waarop je hele gezicht zichtbaar is, zonder filter.

  • Laat het zien
  • Foto’s zijn een goede manier om je levensstijl duidelijk te maken. Houd je van een specifieke sport? Voeg een foto van jezelf toe tijdens je wedstrijd. Of is je huisdier heel erg belangrijk voor je? Gebruik dan vooral ook die ene gekke selfie met je kat. Het uitbeelden van je passies zorgt voor een match om het gesprek op gang te brengen of houden.

  • Wees specifiek
  • Heel veel mensen zijn spontaan, avontuurlijk, houden ervan om te reizen of actief te zijn. Dit zegt op zichzelf vaak niet zo veel over een persoon.
    Geef daarom specifieke voorbeelden waar dit uit blijkt om jezelf te onderscheiden van andere gebruikers. Waar ben jij bijvoorbeeld te vinden op een zondag? Wat vind je leuk om met vrienden te ondernemen?

Dating app vs. bemiddeling

Er ontstaan zeker relaties via dating apps, maar je moet er wel geluk en geduld voor hebben… Lukt het jou maar niet om de juiste te vinden en kost de zoektocht naar de liefde je alleen nog maar energie? Of ben je de dating apps en sites gewoonweg zat? Naast dating apps zijn gelukkig er ook andere opties om actief op zoek te gaan naar een duurzame relatie. Relatiebemiddeling is een betrouwbaar alternatief. Iedereen die staat ingeschreven, heeft een uitgebreid intakegesprek gehad. Tijdens de bemiddeling krijg je een voorstel waar goed over is nagedacht door bemiddelaars. De selectie hoef je dus niet zelf te doen. Daarnaast is de kans dat een date slaagt vele malen groter ExtraIllustraties 21 1 1024x680 1 dan wanneer je op date gaat met bijvoorbeeld een Bumblematch. Dus ben je klaar met alle snelle online contacten? Dan past een bemiddelingsbureau zoals PartnerSelect misschien wel beter bij jou! Doe de slagingskanstest op onze site om erachter te komen wat jouw kans van slagen bij ons is.

Bronnenlijst

  • https://bumble.com/nl/
  • https://thepickuppros.com/online-dating/bumble-algorithm/
Scroll naar boven
Cartoon verliefd jongen en meisje

Jouw slagingskans?

Benieuwd naar jouw kans om een partner te vinden? Doe de test en ontvang de uitslag gratis en vrijblijvend in je mailbox.