Daten als je kinderen hebt: zo combineer je ouderschap en liefde

In een veld met rode klaprozen staat een persoon, gekleed in een geel shirt, met twee kinderen in zijn armen. Het ene kind draagt een blauw jasje en het andere kind is gekleed in een roze gestreepte outfit. Een ander kind, wellicht het resultaat van succesvolle matchmaking van een duurzame relatiedienst als het relatiebureau, loopt voorop. Op de achtergrond zijn bomen zichtbaar.

Opnieuw daten als je kinderen hebt kan een spannende, uitdagende ervaring zijn. Het daten als ouder vereist namelijk een goede balans tussen je nieuwe liefde en het vervullen van je rol als verzorger.

Uit elkaar, gescheiden, weduwe of weduwnaar, of bewust-single-ouder; er zijn verschillende situaties waarin je je als alleenstaande ouder kunt bevinden. Hoeveel mensen zijn ook single met kinderen? En hoe combineer je als co-ouder of alleenstaande ouder een datingleven met het zorgen voor je kinderen?

Je leest het allemaal in deze blog.

Hoeveel mensen zijn single met kinderen?

xavier mouton photographie ry sD0P1ZL0 unsplash

Alleenstaande ouder zijn is geen zeldzaamheid. Van de meer dan 2,5 miljoen huishoudens met thuiswonende kinderen in Nederland is 23% een eenoudergezin. Dit komt vooral in grote steden veel voor, zoals in Rotterdam, Heerlen en Amsterdam.

Fact

Uit onderzoek blijkt dat mensen die al een keer gescheiden zijn, ongeacht hun leeftijd, vaker hun nieuwe partner via het internet ontmoet hebben. Denk hierbij aan relatiebemiddeling en datingsites. Een effectieve manier voor deze doelgroep, blijkt dus wel.

Uitdagingen bij het daten met kinderen

Bij het daten met kinderen zijn er een aantal punten die als lastig ervaren worden door ouders.

Uitdaging 1: Waar vind je de tijd om te daten?

Aangezien je veel tijd vrijmaakt en kwijt bent aan je kroost, kan het lastig zijn om vrije tijd te vinden voor het daten. Logischerwijs zijn je kinderen het belangrijkste in jouw leven. Daarnaast vraagt het – met het regelen van een oppas – wat meer geregel en geplan. Het kan daardoor een uitdaging zijn om de juiste balans tussen de aandacht voor je kinderen en jouw date te vinden.

Uitdaging 2: Wanneer stel je je nieuwe partner voor aan je kinderen?

bruno nascimento eo11MS0FSnk unsplash
Veel mensen vinden het moeilijk in te schatten wanneer je een nieuwe vlam voorstelt aan de kinderen. Een nieuw belangrijk persoon in hun leven kan van grote invloed zijn. Het is hierbij belangrijk om ervoor te zorgen dat je relatie stabiel en serieus genoeg is voordat je de kinderen erbij betrekt.

Uitdaging 3: Wat is de impact van een nieuwe relatie op je kinderen?

Een andere uitdaging voor het daten als ouder is de impact die het op je kinderen kan hebben. Het introduceren van een nieuwe (potentiële) partner kan bij kinderen verschillende emoties opwekken, zoals jaloezie, onzekerheid of verzet. Het is een gebruikelijke reactie op de nieuwe situatie, maar kan voor alle betrokkenen moeilijk zijn. Zeker iets waar je je bewust van moet zijn als je opnieuw begint met daten.

Tips voor daten als je kinderen hebt

Hierboven hebben we een aantal van de meest voorkomende uitdagingen besproken wanneer een ouder opnieuw gaat daten. Nu zullen we je een aantal tips geven om het datingproces wat makkelijker te maken.

Tip 1: Plan je tijd

Om rekening te houden met zowel je kinderen als je liefdesleven, is het verstandig om een duidelijke tijdsindeling te maken. Want net als met een fulltime baan, is ook ook het drukke ouderschap te combineren met de liefde! Maak een overzichtelijke planning voor de komende periode en houd je hier ook aan. Zo kun je genoeg quality time met je kinderen inplannen, en ook bewust avondjes vrijhouden voor dates. Iedereen blij, toch? Kost het vinden van een potentiële partner jou juist veel tijd? Kijk dan eens naar de werkwijze van matchmaking. Hierbij hoef je niet zelf op zoek, maar wordt je door professionele matchmakers alleen voorgesteld aan mensen die bij jou passen. En dacht scheelt heel veel tijd!

Tip 2: Neem de tijd voordat je je partner aan je kinderen voorstelt

priscilla du preez gGmSBAps6K0 unsplash
Neem de tijd voordat je je partner aan je kinderen voorstelt.
En als je dan iemand hebt gevonden die je toch wel érg leuk vindt, wacht dan tot je zeker weet dat jullie relatie stabiel en blijvend is, voordat je diegene aan je kinderen voorstelt. Dit geeft jullie de tijd om een sterke basis op te bouwen en samen de toekomst te bespreken. Zorg er vervolgens voor dat de kinderen rustig aan de nieuwe partner kunnen wennen en blijf hen evenveel aandacht geven – hoe verliefd je ook bent.

Tip 3: Communiceer openlijk met je kinderen

Het allerbelangrijkste van een goede relatie is communicatie, en zo is het ook met je kinderen. Als je het gevoel hebt dat jij klaar bent voor een nieuwe partner, kun je dat met je kinderen bespreken. Zeker oudere kinderen waarderen open- en eerlijkheid. Praat met je kids over een eventuele nieuwe partner en deel je gevoelens en verwachtingen. Houd ze op de hoogte over belangrijke gebeurtenissen in een nieuwe relatie, hoor hun gedachten aan en stel ze gerust. Zij zijn immers nog steeds het belangrijkst!

Goede communicatie is niet alleen belangrijk in een goede liefdesrelatie, maar ook met je kinderen.

Tip 4: Wees geduldig en begripvol

Jouw nieuwe liefdesleven en een eventuele nieuwe partner vergen allemaal tijd en geduld. Stel daarom realistische verwachtingen en ga niet direct van 0 naar 100. Het is even wennen, voor jou, maar ook voor je kinderen.

Tip 5: Kies een partner die goed met kinderen omgaat

picsea EQlTyDZRx7U unsplash
Bij het daten als ouder is het van groot belang dat jouw nieuwe vlam met kinderen overweg kan. Dat maakt het hele proces wel een stukje makkelijker… Vraag je date ernaar: hoe denkt hij/zij over kinderen, en zijn er manieren hoe je eventuele moeilijkheden op kunt lossen? Een partner die begripvol, ondersteunend en geduldig is, zal helpen bij een soepele overgang voor het hele gezin.

 

Over het algemeen geldt: luister naar je gevoel en doe het rustig aan. Cijfer jezelf niet weg vanwege de kinderen, maar stort je ook niet halsoverkop in een nieuw liefdesavontuur.

Cijfer jezelf niet weg vanwege de kinderen, maar stort je ook niet overhaast in een liefdesavontuur

Wil je na het lezen van bovenstaande tips meer weten over (opnieuw) daten als je kinderen hebt? Neem dan vrijblijvend contact met ons op. Onze matchmakers hebben al veel single-ouders voorgesteld aan een nieuwe partner en gaan heel graag met jou in gesprek over jouw eventuele vragen en twijfels.

Ben jij een alleenstaande ouder op zoek naar de liefde?

hartje

Ben jij als alleenstaande ouder (weer) toe aan een de liefde en kun je daarbij wel wat hulp gebruiken? Dan ben je bij PartnerSelect aan het juiste adres! Wij maken al jarenlang duurzame matches en verbinden singles door heel Nederland met elkaar. Onze matchmakers zijn betrouwbaar, betrokken en persoonlijk.

Lees op de site meer over onze aanpak of doe de slagingskanstest om te zien of professionele matching iets voor jou is!

Bronnenlijst

  • https://www.cbs.nl/nl-nl/visualisaties/dashboard-bevolking/regionaal/alleenstaanden
  • https://www.cbs.nl/nl-nl/nieuws/2014/25/steeds-vaker-relatie-via-internet
  • Manning, W. D., Brown, S. L., & Payne, K. K. (2014). Two decades of stability and change in age at first union formation. Journal of Marriage and Family, 76(2), 247-260.
  • Coleman, M., Ganong, L., & Fine, M. (2000). Reinvestigating remarriage: Another decade of progress. Journal of Marriage and Family, 62(4), 1288-1307.
  • Hetherington, E. M., & Kelly, J. (2002). For better or for worse: Divorce reconsidered. WW Norton & Company.
  • Harper, J. M. (2010). The challenges of dating while balancing parenting responsibilities. The Family Journal, 18(4), 430-434.
  • Faber, A. J., Willoughby, B. J., & MacDermid Wadsworth, S. (2017). How divorced and remarried parents cope with the transition of repartnering. Journal of Divorce & Remarriage, 58(3), 222-237.
Scroll naar boven
Cartoon verliefd jongen en meisje

Jouw slagingskans?

Benieuwd naar jouw kans om een partner te vinden? Doe de test en ontvang de uitslag gratis en vrijblijvend in je mailbox.