Waar ontmoeten de meeste mensen hun partner? Dit zeggen de cijfers

partner ontmoeten

Ben jij al een tijdje op zoek naar een partner? Kijk eens mee naar de cijfers die ons vertellen waar de meeste mensen hun partner ontmoeten. Wie weet doe je ideeën op!

Waar de meeste mensen hun partner ontmoeten: de cijfers

Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) stelde zich de vraag waar de meeste mensen hun partner ontmoeten, en zette daarbij de periode vóór 2000 af tegen de periode van 2000 tot 2007. De resultaten?
Dit is waar mensen tussen 2000 en 2007 het vaakst hun toekomstige partner ontmoetten:

 • Tijdens het uitgaan, vakantie of andere recreatie-activiteiten
 • Op het werk
 • Via vrienden, kennissen en buren
 • Via een vereniging, bijvoorbeeld een sportclub of kerk
 • Op internet

Op 1 in de lijst van plaatsen waar veel mensen hun partner ontmoeten staat dus: op vakantie en tijdens recreatie. Uitgaan valt hier ook onder. Het klassieke beeld van ‘man versiert vrouw in de kroeg’ is dus zeker waar: vóór 2000 kwam zo’n 45% van de mensen hun partner tegen tijdens recreatie-activiteiten, tussen 2000 en 2007 was dit zo’n 34%.

Internet en werk: in opkomst als plekken om een partner te ontmoeten

Een opvallende trend is dat er na 2000 meer partners elkaar ontmoeten op het werk: vóór 2000 ging het om zo’n 12%, tussen 2000 en 2007 ging het om ongeveer 17%.
En, geen verrassing: het internet was tot 2000 geen middel om een potentiële partner tegen te komen, maar van 2000 tot 2007 leerde 8% van de mensen hun partner kennen via internet, dus via een online sociaal netwerk of een datingsite. Met de komst van de datingapps is dit aantal sterk gegroeid.

Steeds meer mensen kiezen voor matchmaking

Maar tegenwoordig zijn veel mensen de vaak oppervlakkige datingapps- en sites alweer beu. Te veel teleurstelling, tijd en energie, te weinig resultaat. Steeds meer mensen kiezen daarom voor matchmaking via een matchingbureau als PartnerSelect. Hierbij zoeken ervaren matchmakers op basis van een uitgebreid profiel de beste match voor jou. Minder tijd en energie dus, en meer kans van slagen. Wil jij ook op zo’n manier de liefde vinden? Doe dan vrijblijvend de gratis slagingskanstest om te kijken wat PartnerSelect voor jou kan betekenen.

Hogere opleiding = Grotere kans dat je je partner op school ontmoette

Het onderzoek laat zien dat hogeropgeleiden vaker hun partner op hun opleiding vonden dan lager opgeleiden. Hogeropgeleiden vonden dan weer beduidend minder vaak (in zo’n 35% van de gevallen) hun partner tijdens een recreatie-activiteit, tijdens een vakantie of tijdens het uitgaan (middelbaar en lager opgeleiden: ongeveer 45%). Met de opkomst van gespecialiseerde online dating, zoals ook datingsites enkel voor hoger opgeleide singles, zijn er inmiddels steeds meer hogeropgeleiden die hun partner vinden via het internet. Hier vind je een overzicht van 7 bekende datingsites voor hoger opgeleiden.

Partner ontmoeten via internet? Dan ben (of was?) je gemiddeld ouder

Nog een opvallend feitje als we naar de cijfers kijken: de mensen die tussen 2000 en 2007 hun partner via internet ontmoetten, waren gemiddeld ouder dan anderen op de leeftijd dat ze hun partner ontmoetten. Ter vergelijking: mensen die hun partner ontmoetten tijdens een recreatie-activiteit, tijdens een vakantie of bij het uitgaan, waren gemiddeld zo’n 23 jaar oud. De internetdaters die hun geluk online vonden, waren een stuk ouder, gemiddeld 35 jaar op het moment dat ze hun partner online vonden.
Hieruit blijkt: tussen 2000 en 2007 werd het internet eerder gezien als optie voor als andere opties niet bleken te werken. Was je niemand tegengekomen op school, via vrienden of tijdens het uitgaan of je vakantie, en zag je om je heen je vrienden en vriendinnen settelen, dan was er internetdating. Daarnaast speelt ook mee dat het bij internetdaters vaker ging om een tweede relatie.

Internetdates anno nu: booming!

Als een verrassing zal het niet komen: sinds 2007 is de markt voor online dating explosief gegroeid. Betrouwbare cijfers van bijvoorbeeld het CBS zijn er (nog?) niet over de invloed van internet op ons dategedrag, maar het feit dat iedereen Tinder kent, gebruikt of er wel eens van gehoord heeft, zegt al genoeg. Vooral onder jongeren is internetdating niet meer iets voor in de tweede instantie, integendeel: de (gratis) dating app is alomtegenwoordig.Uiterlijk handen
Hoewel we daar geen cijfers van hebben weten te vinden, hebben we wel cijfers van de Belgische markt uit 2016, iets recenter dus. Daaruit blijkt dat je partner vinden via internet op #3 staat van de manieren waarop je een partner kunt tegenkomen. Op #1 staat uitgaan, op #2 staat via de vriendenkring.
De opkomst van het internet als plek waar je je partner kunt vinden, blijkt ook uit andere bronnen. Uit onderzoek onder tieners blijkt zelfs dat zij vaker relaties hebben waarin ze hun partner niet in real life zien. Zij onderhouden het contact met hun partner enkel via internet. De cijfers? 1 op de 10 jongeren heeft zijn of haar partner nooit in het echt ontmoet. En 1 op de 5 jongeren geeft aan dat ze deze vorm van een relatie, met alleen online contact, zouden zien zitten.
Online is dus duidelijk aan een opmars bezig, en is voor sommige jongeren zelfs goed genoeg om offline dates te vervangen.

Op welke leeftijd ontmoeten internetdaters gemiddeld hun partner?

En op welke leeftijd mensen via internetdates gemiddeld hun levenspartner vinden? Dat is gemiddeld op hun 27e, volgens een Brits onderzoek van datingwebsite Match.com. Voor vrouwen ligt de gemiddelde leeftijd iets lager met 25 jaar, voor mannen ligt ‘ie iets hoger met 28 jaar. Uit dit onderzoek blijkt verder dat de helft van de internetdaters, 50%, zijn partner vindt tussen zijn 20e en 30e.

Conclusie: Handige inzichten voor jouw partnerzoektocht

Kunnen we iets leren van deze cijfers? Het gaat natuurlijk om gemiddeldes, en iedereen is anders, maar we kunnen wel een aantal tips meegeven. Deze tips geven je statistisch gezien een grotere kans om een leuke partner te ontmoeten:

  • 1. Ga regelmatig uit

Doe dit op een manier die bij je past, want op die manier ontmoet je gelijkgestemden. Voor de een is uitgaan een kroegentocht, voor de ander is het een avondje voetbal kijken in het plaatselijke café, voor weer een ander is het een bezoek aan een museum.

  • 2. Zet je beste beentje voor op je werk

Uit het onderzoek dat we bespraken, blijft dat veel mensen hun toekomstige partner op het werk via het lijf lopen. Niet zo raar ook: collega’s hebben vaak duidelijke overeenkomsten in interesses en opleidingsniveau.

  • 3. Vraag eens aan vrienden waar zij hun partner van kennen

Grote kans dat je nieuwe ideeën opdoet. En, nog een plus: mensen vinden het vaak leuk om hierover te vertellen. Dat maakt het voor jou ook weer makkelijker om eens door te vragen. Als je vrienden elkaar hebben ontmoet dankzij een voorstelrondje door wederzijdse vrienden, reageer dan enthousiast en vraag gerust eens: kennen jullie, als mijn vrienden, niet iemand met wie ik een klik zou kunnen hebben? De vrienden van je vrienden zijn vaak gelijkgestemden, want jullie vinden blijkbaar dezelfde mensen leuk om mee om te gaan. De kans is groot dat jullie dezelfde interesses hebben, of dat jij als man een klik hebt met een van de vriendinnen van de vrouw van je beste vriend.

  • 4. Doe je al aan internetdaten?

Het internet als bron van potentiële partners is niet meer weg te denken. Was het 15 jaar geleden misschien nog een beetje bijzonder om je partner via internet te hebben leren kennen, nu kijken we er echt niet meer van op als partners elkaar kennen via internet of een dating app.
Vind je een dating app als Tinder geen fijn idee of heb je het gevoel dat dat voor jou niet werkt, probeer dan zeker eens een relatiebemiddelingsbureau. PartnerSelect is zo’n relatiebemiddelingsbureau: we matchen dates met de hand, op basis van persoonlijke gesprekken die we met jou en met al onze andere singles houden. Omdat we inschrijfgeld vragen, zijn er alleen serieuze singles ingeschreven die oprecht op zoek zijn naar een relatie. Dat is fijn, want zo weet je dat je dates net zo serieus zijn als jij.

Tot slot: Jij bent jij

Onthoud: jij bent jij, en niemand anders. Doe je niet anders voor dan je bent, want dat trekt ook niet de juiste potentiële partner voor jou aan.
Bedenk je verder dat het antwoord op de vraag waar de meeste mensen hun partner ontmoeten, een gemiddelde van de markt weergeeft, en geen richtlijn. Als het bij jou anders is, ben je niet raar en ben je geen buitenbeentje. Sommige mensen ontmoeten hun partner op hun 14e op de middelbare school, anderen op hun 45e tijdens een stedentrip.Wil je je kansen vergroten om een leuke partner te vinden, laat dan professionals voor je meezoeken naar de geschikte partner voor jou. Bij PartnerSelect maken we graag kennis met je en stellen we je voor aan potentiële partners. Wist je dat 75% van de singles die zich bij ons inschrijft, daadwerkelijk een relatie krijgt dankzij PartnerSelect? Doe eens vrijblijvend onze slagingskanstest, dan krijg je direct inzicht in hoe we jou kunnen helpen.

Bronnen

 • https://www.cbs.nl/nl-nl/nieuws/2011/40/partner-steeds-vaker-via-internet-of-werk
 • https://www.vrt.be/vrtnws/nl/2016/06/07/we_vinden_onze_partnersteedsvakeronline-1-2665493/
 • https://uk.match.com/p/dating-advice/secrets-six-month-dating-rule-revealed
Scroll naar boven
Cartoon verliefd jongen en meisje

Jouw slagingskans?

Benieuwd naar jouw kans om een partner te vinden? Doe de test en ontvang de uitslag gratis en vrijblijvend in je mailbox.