
Tinder
De populairste dating app ter wereld
Het begon in Los Angelos, Californië. Daar werd in 2012 de datingapp Tinder opgericht. Nu is het de populairste datingapp ter wereld: bekend in meer dan 190 landen, twintig miljard views per dag en meer dan 30 miljard matches. Nog steeds vinden er elke week 1 miljoen Tinderdates plaats. In Nederland zijn we dankzij de app zelfs een werkwoord in spreektaal rijker. “Ik ga vanavond even lekker tinderen” is geen vreemde zin. Je maakt een profiel, stelt een zoekprofiel op en begint met ‘swipen’. Eén voor één komen potentiële liefdes voorbij. Vind je het niks, dan veeg (of in tindertaal: ‘swipe’) je naar links. Zie je iemand wel zitten? Dan veeg je naar rechts. Als jullie allebei naar rechts hebben geswiped, zijn jullie een match. Het gesprek kan beginnen. Swipe – Match – Chat – Date, zeggen de oprichters van Tinder zelf.Wie worden er aan jou voorgesteld?
Maar hoe werkt Tinder nu precies? Over het algemeen laten ontwikkelaars van datingapps niks los over de precieze werking en algoritmes van een app. Toch is er wel wát bekend over Tinder. Als je de app gebruikt, krijg je een ‘elo-rating’.
De beste Tinder tactiek
Voor de beste Tinder tactiek, zorg je eerst voor een aantrekkelijk profiel. Kies een leuke foto met goede belichting. Mannen schijnen meer succes te hebben als ze niet rechtstreeks in de camera kijken. Voor vrouwen maakt dit niet uit. Maak een originele beschrijving, maar overdrijf niet. 90% van de mensen zegt dat ze houden van eten, reizen, muziek en vrienden. Wees specifiek over wat jij leuk vindt. Wat betreft het swipen, heeft het geen zin iedereen leuk te vinden. Jouw elo-rating zal dan dalen, waardoor je door Tinder als minder aantrekkelijk wordt ingeschat. Het beste voor je elo-rating is om 30 tot 70% van de mensen naar rechts te swipen. Het is maar dat je het weet..Hoe groot is de kans dat je de liefde vindt via Tinder?
Wat zegt de wetenschap over Tinder en daten? Statisticus Daniel Oberski (Universiteit Utrecht) onderzocht de slagingskans van Tinder. Uit een Duitse studie onder meer dan 400 speeddaters bleek dat 5% van de mensen na 6 maanden een relatie had. De slagingskans van één date is dus ongeveer 5%. Niet zo best dus. Als je op Tinder 100 mensen naar rechts zou swipen, zou je volgens de statistieken met 5 van hen een relatie kunnen krijgen. Ga je met een willekeurige persoon van die 100 op date, is de kans dat het niks wordt 95%. Ga je met een tweede persoon van die 100 op date, is de kans op falen weer 95%.5% van alle speeddaters had na 6 maanden een relatie
Statisticus Daniel Oberski
Datingapp vs. bemiddeling
De studies waarop deze statistieken zijn gebaseerd, gaan over "willekeurig" daten - al dan niet met een datingapp als Tinder. Bij een relatiebemiddelingsbureau ligt het weer heel anders. Daar krijg je een voorstel waar goed over is nagedacht door bemiddelaars. De kans dat een date dan slaagt, is daardoor vele malen groter dan wanneer je op date gaat met bijvoorbeeld een Tindermatch. Dus ben je klaar met alle snelle online contacten? Misschien past een bemiddelingsbureau zoals PartnerSelect dan beter bij jou!Bronnen
- https://www.iphoned.nl/tips/hoe-werkt-tinder-uitleg/
- https://www.gotinder.com/press
- https://tinder.com/
- https://www.youtube.com/watch?v=-n8n2J8Gijs
Geschreven door Annabel Molleman

Psycholoog Annabel duikt voor PartnerSelect de liefdesliteratuur in. Al tijdens haar studie geboeid door relaties, won ze met haar scriptie over werkstress in romantische relaties de David van Lennep scriptieprijs. Nu schrijft ze in deze blogs over de liefde. Van wetenschap tot geschiedenis, van actualiteit tot communicatietips en grappige weetjes. Voor singles van nut in de zoektocht naar de liefde. Maar ook mensen met een relatie kunnen de kennis gebruiken om hun relatie gezond te houden. Blijf op de hoogte en doe er je voordeel mee!

Waarom kiezen voor PartnerSelect?
- Geen algoritmes, maar echt mensenwerk
- Iedereen is persoonlijk gescreend
- Groot in Nederland en jouw regio
- Erkend door het SinglesKeurmerk
- Sinds 1997 actief