Tinder

De populairste dating app ter wereld

Het begon in Los Angelos, Californië. Daar werd in 2012 de datingapp Tinder opgericht. Nu is het de populairste datingapp ter wereld: bekend in meer dan 190 landen, twintig miljard views per dag en meer dan 30 miljard matches. Nog steeds vinden er elke week 1 miljoen Tinderdates plaats. In Nederland zijn we dankzij de app zelfs een werkwoord in spreektaal rijker. “Ik ga vanavond even lekker tinderen” is geen vreemde zin. Je maakt een profiel, stelt een zoekprofiel op en begint met ‘swipen’. Eén voor één komen potentiële liefdes voorbij. Vind je het niks, dan veeg (of in tindertaal: ‘swipe’) je naar links. Zie je iemand wel zitten? Dan veeg je naar rechts. Als jullie allebei naar rechts hebben geswiped, zijn jullie een match. Het gesprek kan beginnen. Swipe – Match – Chat – Date, zeggen de oprichters van Tinder zelf.

Wie worden er aan jou voorgesteld?

Maar hoe werkt Tinder nu precies? Over het algemeen laten ontwikkelaars van datingapps niks los over de precieze werking en algoritmes van een app. Toch is er wel wát bekend over Tinder. Als je de app gebruikt, krijg je een ‘elo-rating’. Dit cijfer wordt berekend aan de hand van hoeveel mensen jou zien zitten – en dus naar rechts swipen. Van 0 (niemand heeft interesse) tot 10 (je bent super populair). Vervolgens worden alleen mensen met dezelfde elo-rating als jij aan jou voorgesteld. Mensen die ongeveer even aantrekkelijk zijn dus. Heb je een elo-rating van 7, krijg je alleen mensen met rating 4 tot 9. Behalve als je de app opnieuw opstart. Dan laat Tinder eerst 10 tot 15 profielen zien die een hogere elo-rating dan jij hebben. Je wordt gelokt met deze – voor jou eigenlijk te aantrekkelijke – mensen. Zo krijg je het idee dat er heel veel knappe mensen op Tinder zitten. Na deze lading meest-populaire-Tinderaars, krijg je mensen te zien die jou naar rechts hebben geswiped. En dat is fijn, want zodra jij deze mensen leuk vindt, heb je dus een match. Dat verklaart het succes als je de app even niet hebt gebruikt. Zo zorgen de makers ervoor dat je de app blijft gebruiken. Tussendoor krijg je ook mensen te zien die jou naar links hebben geswiped, zodat het allemaal niet te voorspelbaar is.

De beste Tinder tactiek

Voor de beste Tinder tactiek, zorg je eerst voor een aantrekkelijk profiel. Kies een leuke foto met goede belichting. Mannen schijnen meer succes te hebben als ze niet rechtstreeks in de camera kijken. Voor vrouwen maakt dit niet uit. Maak een originele beschrijving, maar overdrijf niet. 90% van de mensen zegt dat ze houden van eten, reizen, muziek en vrienden. Wees specifiek over wat jij leuk vindt. Wat betreft het swipen, heeft het geen zin iedereen leuk te vinden. Jouw elo-rating zal dan dalen, waardoor je door Tinder als minder aantrekkelijk wordt ingeschat. Het beste voor je elo-rating is om 30 tot 70% van de mensen naar rechts te swipen. Het is maar dat je het weet..

Hoe groot is de kans dat je de liefde vindt via Tinder?

Wat zegt de wetenschap over Tinder en daten? Statisticus Daniel Oberski (Universiteit Utrecht) onderzocht de slagingskans van Tinder. Uit een Duitse studie onder meer dan 400 speeddaters bleek dat 5% van de mensen na 6 maanden een relatie had. De slagingskans van één date is dus ongeveer 5%. Niet zo best dus. Als je op Tinder 100 mensen naar rechts zou swipen, zou je volgens de statistieken met 5 van hen een relatie kunnen krijgen. Ga je met een willekeurige persoon van die 100 op date, is de kans dat het niks wordt 95%. Ga je met een tweede persoon van die 100 op date, is de kans op falen weer 95%.

5% van alle speeddaters had na 6 maanden een relatie

Statisticus Daniel Oberski

Die losse kans verandert dus niet. Maar, hoe vaker je iets probeert, hoe groter de kans dat het lukt. Het aantal keren dat je het probeert, heeft dus wel invloed op de kans over álle pogingen. De kans op falen wordt steeds kleiner naarmate je op meer dates gaat. Bij een slagingskans van 5% is de verwachting dat er na 20 dates iemand bij zit waarmee je een relatie zult krijgen. Maar die 5% is geen ‘onafhankelijke kans’; de omstandigheden zijn altijd anders en er spelen natuurlijk veel factoren mee. De slagingskans per date kan kleiner worden als je je bijvoorbeeld anders gaat gedragen omdat je er geen vertrouwen meer in hebt. Hou dus goede moed en aarzel niet om af te spreken met een tindermatch. Volgens de statistieken, móet die grote liefde dan wel een keer voorbij komen.

Datingapp vs. bemiddeling

De studies waarop deze statistieken zijn gebaseerd, gaan over "willekeurig" daten - al dan niet met een datingapp als Tinder. Bij een relatiebemiddelingsbureau ligt het weer heel anders. Daar krijg je een voorstel waar goed over is nagedacht door bemiddelaars. De kans dat een date dan slaagt, is daardoor vele malen groter dan wanneer je op date gaat met bijvoorbeeld een Tindermatch. Dus ben je klaar met alle snelle online contacten? Misschien past een bemiddelingsbureau zoals PartnerSelect dan beter bij jou!

Bronnen

  • https://www.iphoned.nl/tips/hoe-werkt-tinder-uitleg/
  • https://www.gotinder.com/press
  • https://tinder.com/
  • https://www.youtube.com/watch?v=-n8n2J8Gijs

Geschreven door Annabel Molleman

Annabel Molleman

Psycholoog Annabel duikt voor PartnerSelect de liefdesliteratuur in. Al tijdens haar studie geboeid door relaties, won ze met haar scriptie over werkstress in romantische relaties de David van Lennep scriptieprijs. Nu schrijft ze in deze blogs over de liefde. Van wetenschap tot geschiedenis, van actualiteit tot communicatietips en grappige weetjes. Voor singles van nut in de zoektocht naar de liefde. Maar ook mensen met een relatie kunnen de kennis gebruiken om hun relatie gezond te houden. Blijf op de hoogte en doe er je voordeel mee!

Waarom kiezen voor PartnerSelect?

  • Geen algoritmes, maar echt mensenwerk
  • Iedereen is persoonlijk gescreend
  • Groot in Nederland en jouw regio
  • Erkend door het SinglesKeurmerk
  • Sinds 1997 actief