Datingsite vs. bemiddelingsbureau

Bemiddeling hart

De verschillen tussen datingsite en matching

Relatiebemiddelingsbureau en (online)datingsite worden vaak door elkaar gehaald. Wat zijn de overeenkomsten en verschillen?

Zowel relatiebemiddeling (of matching) als dating zijn gericht op het helpen vinden van een partner. Bij dating moet je het zelf doen, bij relatiebemiddeling word je bijgestaan door een professioneel matchmaker.

Vaak is een online datingsite een eerste stap in de zoektocht naar een relatie. Het is makkelijk, snel en – met de komst van de datingapps – soms geheel gratis.Maar het kan ook vermoeiend zijn. Je weet bij internetdating nooit zeker wie er achter een profiel schuilt. Uit onderzoek blijkt dat maar liefst 81% van de mensen op datingsites liegt over leeftijd, lengte en gewicht! Daarnaast zijn de profielen op internet vaak openbaar.
Daarom kiezen sommige mensen voor relatiebemiddeling. Bij een bemiddelingsbureau als PartnerSelect is jouw profiel niet publiekelijk zichtbaar. Een persoonlijke benadering staat centraal. Iedereen begint met een uitgebreid intakegesprek. Zo weet je zeker dat er alleen serieuze mensen staan ingeschreven.

Online dating

Online dating Wil je het toch liever eerst online proberen voordat je de stap zet naar een bemiddelingsbureau? Je bent niet de enige. Het is steeds gebruikelijker een nieuwe liefde te vinden via internet. Eén op de drie vrijgezellen doet aan online dating en 14% van alle Nederlandse stellen kent elkaar via internet, blijkt uit cijfers van het CBS.

Het imago van de hulp van technologie in de zoektocht naar de liefde is veranderd. Elisabeth Timmermans (Universiteit Rotterdam) doet onderzoek naar datingapps. “Het taboe op liefdesapps is verdwenen”, vertelt ze.
Maar is dat wel zo? Charlot Verlouw, die via een datingsite haar liefde vond, is het hier niet helemaal mee eens. In de column ‘Het (on)gemak van online dating’ schrijft zij over de lichte gêne wanneer ze vertelt dat ze haar partner kent via een datingsite.

Ook twintigers in haar omgeving blijven hier last van hebben en verzinnen nog steeds vage antwoorden op de vraag hoe ze elkaar hebben leren kennen. En zelfs in de nieuwste Bridget Jones film (Bridget Jones’s Baby, 2016) verkiest Bridget, en wij natuurlijk met haar, uiteindelijk toch de onhandig stuntelende Mark Darcy boven de zelfverzekerde sexy Jack, uitvinder van een succesvol algoritme om (online) liefde te vinden. Niet romantisch, vinden we.

Welke datingapp of -site?

Vrouw swipen datingappDe zoektocht naar de liefde begint dus vaak bij het vinden van de juiste app of site. Bij apps is het vaak een kwestie van uitproberen. Toen pionier onder de datingapps Tinder in 2014 Europa veroverde, trok het vooral jongeren onder de 25 jaar. Zij waren vaak nog niet op zoek naar een serieuze relatie, waardoor Tinder de reputatie kreeg een seksapp te zijn. Langzaam steeg niet alleen het aantal gebruikers, maar ook hun leeftijd. Tegenwoordig zijn ook dertigers, veertigers en vijftigplussers massaal aan het tinderen. Met naar schatting 1,5 miljoen profielen in Nederland, is dit dan ook de grootste datingapp. De app Happn is met 700 000 profielen vooral in grote steden populair. Deze app stelt alleen mensen voor die zich in de omgeving bevinden.

Inmiddels schieten de datingapps en -sites als paddenstoelen uit de grond. De datingapp Twindog is speciaal voor mensen met honden, Bristlr voor vrouwen die een man-met-baard zoeken, moslims kunnen swipen via Minder en bij de app Bumble kunnen alleen vrouwen een chatgesprek starten… Aan jou de keuze.

Omdat datingsites niet gratis zijn, is het slim van tevoren te letten op de betrouwbaarheid. Lees de algemene voorwaarden, let op het Keurmerk Veilig Daten en gebruik je gezond verstand.

Het profiel

Dating profiel Oké, je gaat je wagen aan het online daten en hebt de app of site gevonden. Nu komt het aanmaken van een profiel. Cruciaal en bepalend, maar lastig. Je zóu het kunnen aanpakken zoals de 28-jarige twitteraar Aaron Gillies. Hij liet Google alle zinnen in het profiel automatisch afmaken. “Volgens mij is dit het beste profiel ooit”, zei hij zelf. Grappig, maar natuurlijk niet de beste manier om dé nieuwe liefde te vinden.

Coach Tanja van der Lelie vertelt dat mensen vaak te gemakzuchtig een profiel aanmaken om ‘wel te zien waar het toe leidt’. Zo’n instelling werkt volgens haar niet. De profielen van mannen vindt ze veel te eerlijk wat betreft het benoemen van scheidingen, verloren liefdes of de veelvoorkomende tekst “ik ben niet de makkelijkste”. Dit zou je ook niet meteen bespreken bij een eerste ontmoeting in het café. Volgens Van der Lelie moet je ervoor zorgen dat je niet te wanhopig overkomt. Zorg voor een intrigerende tekst. Bijvoorbeeld de laatste vakantiebestemming, en wat daar nou precies zo leuk aan was. Iets specifieks maakt het bijzonder en persoonlijk. En juist daarmee kom je tot een eerste klik.

De profielfoto

Profielfoto mobielOf we het nou willen of niet, de profielfoto is online het belangrijkst. Let ten eerste op de omgeving. Rommel, exen, badkamer? Liever niet. Een oordeel is snel geveld.
Datingprofielcoach Louise Engbers benadrukt dat foto’s overeen moeten komen met de werkelijkheid en tegelijkertijd iets persoonlijks moeten weergeven. Een dikke buik in wielrenoutfit komt veel voor, maar heeft vaak niet het gewenste effect. Ook foto’s van lang geleden worden vaak gebruikt, maar zijn natuurlijk niet handig voor een eerste ontmoeting.
Gebruik geen flits – daarmee lijk je gemiddeld 7 jaar ouder – of blauwachtig licht. Over het algemeen hebben mannen het meeste succes als ze niet rechtstreeks in de camera kijken, vriendelijk kijken of glimlachen. Vrouwen zijn het populairst als ze lachen en iets roods aan hebben. In onze blog Zo zorg je voor de beste profielfoto op datingsites lees je hoe je – op basis van de wetenschap – de beste profielfoto kunt maken.
Gebruik geen flits – daarmee lijk je gemiddeld 7 jaar ouder

Spreek af!

Date! Veel mensen blijven lang berichten heen en weer sturen als ze een online match hebben. Uit angst voor een teleurstelling durven ze niet af te spreken. Alexander Schouten (Universiteit Tilburg) bestudeert mediagebruik onder jongeren. Hij ziet hierin een ontwikkeling. Vooral ervaren gebruikers van een datingapp als Tinder spreken tegenwoordig sneller af dan voorheen. Met wekenlang chatten verdoe je je tijd, is de nieuwe opvatting.

Louise Engbers is het hiermee eens. Pas als je iemand in het echt ontmoet, weet je zeker of er een kans van slagen is. Volgens statisticus Statisticus Daniel Oberski (Universiteit Utrecht) is de gemiddelde slagingskans van een date 5%. Inderdaad niet zo geruststellend, maar, vertelt hij, het aantal keren dat je het probeert, heeft invloed op de kans over álle pogingen. De slagingskans wordt steeds groter. Volgens de statistieken, zijn er ongeveer 20 dates nodig om de liefde tegen te komen. Dit zijn natuurlijk gemiddelden en er spelen veel factoren mee, maar de boodschap is duidelijk: hoe spannend ook, plan die date gewoon!

Pas op voor fraude

En dan heb je een profiel gevonden van iemand die precies bij je past. Jullie hebben leuke gesprekken en je bent klaar voor een eerste date. Maar dan blijkt de persoon niet te bestaan. Of nog erger; een oplichter te zijn.
Helaas komt zogenaamde datingfraude op datingsites veel voor. Uit cijfers van Fraudehelpdesk, het nationale meldpunt voor fraude, zijn er in 2017 134 mensen het slachtoffer geworden van ernstige datingfraude. Dit is een lichte stijging ten opzichte van het jaar ervoor.

Bij datingfraude maken criminelen slachtoffers via datingsites verliefd en overtuigen ze hen geld over te maken. Gemiddeld gaat het om €12000 per slachtoffer. In 2016 was dit zelfs gemiddeld €17500. Van de slachtoffers is 40% man en 60% vrouw. Meer vrouwelijke slachtoffers dus. Maar ook de mannen vallen wel eens ten prooi. Zo lichtte een Amerikaanse vrouw ooit mannen op voor 250 000 dollar. Ze stal geld en goederen van de mannen met wie ze via een datingsite had afgesproken en verbleef op hun kosten in dure hotels. Via één van hen probeerde ze zelfs een nieuwe auto aan te schaffen. En ook in Nederland is een 28-jarige vrouw vorig jaar veroordeeld tot twee jaar cel nadat ze mannen had opgelicht voor tienduizenden euro’s. Ze deed alsof ze een relatie met hen wilde en vroeg later om geld, onder andere door ermee te dreigen de contacten met haar openbaar te maken.

De wereld van het online daten kan een bron zijn van echte liefde. En, zoals het de liefde betaamt, is het niet zonder risico. Maar, zoals schrijver William Faulkner ooit zei:

“You cannot swim for new horizons until you have the courage to lose sight of the shore” . Hand in hand

Bronnen:

Scroll naar boven
Cartoon verliefd jongen en meisje

Jouw slagingskans?

Benieuwd naar jouw kans om een partner te vinden? Doe de test en ontvang de uitslag gratis en vrijblijvend in je mailbox.