Valentijnsdag: wat te doen? De leukste Valentijnsdag tips

Twee abstracte hartvormen, een roze en een rode, omhelzen elkaar met vredige uitdrukkingen op een effen roze achtergrond. Het roze hart heeft armen om het rode hart gewikkeld en symboliseert liefde en genegenheid, net zoals de verbindingen die een relatiebureau onderhoudt.

Ieder jaar is het op Valentijnsdag dezelfde stress… Heel stiekem vinden we het wel leuk om op deze dag nét iets extra’s te doen. Al is het voor jezelf of die leuke vriend(in). Maar het is en blijft lastig om te bedenken wat. Pak je uit? Of houd je het juist klein? En wat als je geen partner hebt?
Geen zorgen, wij helpen je.

Door de commercialisatie heeft de Amerikaanse feestdag een negatieve reputatie. Ondanks dat is het een mooie gelegenheid om iets speciaals te doen voor de liefde. Dit is de uitgelezen kans om een ander te verrassen of zich geliefd te laten voelen!

Een relatie, valentijn, crush, nieuwe vlam, óf (happy) single; wij geven je 14 ideeën waarmee je 14 februari tot een succes maakt.

Alvast één goed idee voor als je nog een valentijn zoekt: ontdek nu met onze slagingskanstest hoe groot de kans is dat je jouw liefde bij ons vindt!

Inhoudsopgave

Deze blog is opgedeeld in 3 delen. Lees vooral het deel wat op jouw situatie van toepassing is voor het meest passende advies (maar je kunt natuurlijk ook even bij de andere delen spieken ;-)).

In een relatie

Het mooiste cadeau dat je je partner kunt geven, is een gelukkige relatie.

Het mooiste cadeau dat je je partner kunt geven is natuurlijk een gelukkige, gezonde en fijne relatie. Maar wil je toch iets speciaals doen? Het belangrijkste wat we je mee willen geven als je Valentijnsdag besluit te vieren: ontspan. Dit is de eerste stap om samen van de dag te genieten. Uiteenlopende verwachtingen en stress voor Valentijnsdag kunnen namelijk voor conflicten zorgen. Doe het dus op een manier die prettig is zowel voor jou als je partner.

Al is het imago van Valentijnsdag misschien wel zo; je hoeft echt niet het duurste cadeau te geven of de meest extravagante date te kiezen. Om je op weg te helpen naar een leuke, geslaagde dag – zonder dat dit over de top is – geven we je 5 ideeën over wat je kunt doen, aan de hand van de 5 ‘love languages’.

PartnerSelect man fiets bloemen

Een ‘love language’(’taal van de liefde’), verschilt van persoon tot persoon. Het zegt iets over hoe jouw partner zich het meest geliefd en gewaardeerd voelt. Doe de ‘love language’ test om erachter te komen hoe je elkaar nóg gelukkiger kunt maken in de relatie. Handig in het dagelijks leven, maar ook bij het bedenken van jouw valentijnsactie. Ga bij onderstaand rijtje ideeën na wat jouw partner waarschijnlijk het gelukkigst maakt op Valentijnsdag!

Acts of service {Dienstbaarheid}

Poolen

Alles wat je doet om iemand met de love language ‘acts of service’ te verlichten, zal boekdelen spreken. “Laat mij dat voor je doen”, is iets wat je partner graag wil horen. Wanneer je jouw partner helpt uit een daad van liefde (en niet vanwege een verplichting),
zorgt dat ervoor dat je partner zich gewaardeerd en geliefd voelt.

Onze tip: verzorg een ontbijtje op bed voor jouw lief! Kook een eitje, bak wat lekkere broodjes af en zorg voor een mooie opmaak. Een leuk of schattig berichtje erbij is ook altijd goed. En geniet daarna van de lach op zijn/haar gezicht :-)!

Words of affirmation {Complimenten}

greeting card g8194b9641 1920

Als dit jouw partners ‘love language’ is, betekenen (ongevraagde) complimentjes en bemoedigende, geruststellende woorden alles voor diegene. Het horen van de woorden “Ik hou van jou” is voor je partner bijvoorbeeld erg belangrijk.

Onze tip: schrijf een lieve kaart voor jouw partner, waarin je beschrijft waarom hij/zij zo leuk is en hoe je je voelt bij diegene. Geef hem/haar extra complimentjes, of laat door het hele huis briefjes achter met leuke berichtjes! Als je écht wilt uitpakken kun je een glazen pot kopen en daarin heel veel briefjes stoppen met lieve dingen erop. Succes gegarandeerd!

Physical touch {Fysieke aanraking}

Poolen

Knuffels, schouderklopjes en attente strelingen op de arm zijn voor iemand met de love language ‘physical touch’ dé manier om jouw liefde te tonen. Passende en tijdige aanrakingen zorgen bij jouw partner voor een gevoel van warmte, veiligheid en liefde.

Onze tip: maak samen een schilderij met vingerverf! Het enige wat je nodig hebt: een canvas, (vinger)verf en jullie lichamen. Het is hierbij wel handig dat je een beetje tegen kou kan, want de verf is koud en in een bikini is het hoogstwaarschijnlijk ook niet al te warm. Smeer elkaar in en maak heuse kunst! Het is sowieso een leuke activiteit om te doen, met als het goed is een mooi eindresultaat, maar waarschijnlijk wel veel rommel ;-).

Onze tweede tip: Maak tegoedbonnen met verschillende dingen die je partner op Valentijnsdag kan innen, denk aan tegoedbonnen voor: “50 kusjes”, “een massage”, “5 minuten kriebelen”, “15 minuten knuffelen” etc. Een erg origineel idee, speciaal voor jouw partner!

Quality time {Tijd & Aandacht}

Poolen

Deze soort ‘love language’ houdt in dat iemand het enorm waardeert om samen (en dan ook écht samen, met z’n tweetjes) tijd te spenderen. Er zijn voor je partner, met je volledige aandacht, zorgt ervoor dat hij/zij zich geliefd en speciaal voelt.

Onze thuisdate tip: ga kamperen in je eigen woonkamer!
Maak samen een fort van dekens en slaap op een matras op de grond! Pak de beste snacks, heerlijke dekens en kussens en jullie comfort serie of film erbij en knuffelen maar. Wil je écht gaan voor die 1-op-1-tijd? Leg alle digitale apparaten weg en speel een gezelschapsspel of kaartspel met leuke vragen, zoals babbelBOX. Dat belooft een gezellige avond te worden!

Onze date tip buiten de deur: leer samen iets nieuws.
Kies samen een leuke workshop uit, of verras de ander! Het zal een ervaring zijn die je niet snel vergeet – en grote kans dat het lachen, gieren, brullen wordt, aangezien jullie het allebei niet kunnen.

Heb je nog andere ideeën nodig voor leuke, originele dates? Lees dan ook eens onze blog over date ideeën in de winter en in de zomer.

Gift giving {Cadeaus geven}

Poolen

Mensen die ‘gift giving’ als taal van de liefde hebben, voelen zich erg geliefd op het moment dat zij (zomaar) een cadeautje ontvangen. Verwar dit zeker niet met materialisme; jouw partner geniet van de liefde, attentheid en inspanning die bij een geschenk komt kijken. Het laat zien dat je om hem/haar geeft en aan diegene denkt.

Geef je partner daarom een leuk (persoonlijk) cadeau of een romantisch bloemetje voor Valentijnsdag dit jaar. … Vind je het lastig om te bepalen wat je moet geven? Lees dan onze blog ‘de 10 meest originele valentijnscadeaus’, waarin we jou genoeg originele cadeau ideeën geven. Dan moet het zeker goedkomen!

Iemand op het oog

Heb je wel iemand op het oog, maar heb je geen idee hoe je diegene moet vragen? Of wil je juist iemand meevragen op date? Lees dan snel verder…

Sowieso is het erg belangrijk dát je het vraagt, want, al denken veel mensen van wel, de liefde komt (helaas) niet aanwaaien. Het is daarom van belang dat je er zelf tijd en moeite in steekt. Dus wees een keer degene die de eerste stap zet en vraag iemand om jouw valentijn te zijn!

Tip 1: Schrijf een kaart met daarop hoe je je over de ander voelt

Een leuke manier om iemand te laten blijken dat je ze leuk vindt, is door middel van een kaart. Kies een romantische kaart uit, zoek een (heel fout) rijmpje op, of verzin er zelf een, en schrijven maar! Erg simpel, en helemaal niet duur! En oh ja, niet onbelangrijk… Vergeet niet om af te sluiten met de vraag: “wil je mijn valentijn zijn?”

Tip 2: Vraag het gewoon! Oke… Met een bosje bloemen dan!

Bos bloemen

Haal een bosje bloemen, of een doosje met chocolaatjes. En vertel erbij hoe leuk je de ander vindt: hoe mooi zijn of haar lach is, hoe blij je wordt als je diegene ziet, hoe vaak je aan hem of haar denkt… Aan het eind van je speech vraag je of hij/zij jouw valentijn wil zijn of misschien zelfs of hij/zij een keertje met je uit wil.

Tip 3: Wil je uitpakken? Doe dan dit!

Verwacht je dat het wel goed zit tussen jullie; zijn jullie bijvoorbeeld al een tijdje aan het daten, of kan je met zekerheid zeggen dat jouw ‘valentijn to-be’ je wel ziet zitten? Dan kan je ervoor kiezen om diegene extra te verrassen! Neem hem/haar mee op een originele date, kies een cadeautje uit waarvan je zeker weet dat de ander het leuk zal vinden, of lees natuurlijk even alle andere tips uit deze blog!

(Happy) Single op Valentijnsdag

Maar wat nou als je single bent op de dag van de liefde? Alleen zijn voelt vaak een stuk minder fijn op Valentijnsdag, aangezien dan extra benadrukt wordt dat je single bent. Weet dat je niet de enige bent. Nederland telt namelijk 1,23 miljoen single mannen en 1,7 miljoen single vrouwen. Ga daarom ook niet zitten chagrijnen op de bank, maar ga toch iets leuks doen en maak er een geweldige dag van – met vrienden of alleen!

Single tip 1: Avondje met je goede (single) vrienden

Nodig je andere single vrienden uit! De kans is groot dat zij ook geen plannen hebben en het is altijd gezellig; spelletjes spelen, een drankje doen, een serie of film kijken… De mogelijkheden zijn eindeloos. Je kunt er zelfs voor kiezen om een romantisch diner te doen, met kaarsen en al, om toch een beetje in de sferen van Valentijnsdag te blijven.

Single tip 2: Bak iets of kook iets lekkers

Ingrediënten koken

Liefde gaat via de maag, toch? Neem op deze dag de tijd om jezelf (of een ander) te verwennen met iets lekkers. Wat is er nou leuker dan even in de keuken staan met uitzicht op die heerlijke lekkernij? Zet de muziek keihard en bakken (of koken) maar! Samen, of alleen.

Single tip 3: Las een ‘spa dag’ in

Ga een dagje – alleen of met een vriend(in) – naar de sauna of spa, of verwen jezelf thuis… Gordijnen dicht, kaarsverlichting aan, rustgevend muziekje op; heerlijk rustig! Bij een sauna of spa kun je jezelf helemaal in de watten laten leggen, zodat je weer helemaal opgeladen door kan. Of pak zelf de olie erbij, ga lekker in bad, of huur iemand in die aan huis massages verzorgt. Het enige waar het om draait: pure ontspanning.

Single tip 4: Waag de sprong!

En wil je nou écht iets doen deze Valentijnsdag om ervoor te zorgen dat je de volgende keer niet alleen bent? De experts van PartnerSelect staan voor je klaar om je te helpen en begeleiden in dit spannende, maar ook leuke proces. Doe de slagingskanstest om erachter te komen wat wij voor jou kunnen betekenen of schrijf je meteen in! Want welke dag is nou mooier om jouw liefdesavontuur te beginnen dan op de dag van de liefde?!

Welke dag is nou mooier om jouw liefdesavontuur te beginnen dan de dag van de liefde?!

Alledaagse romantiek

Om af te sluiten willen we – nu je dit toch nog aan het lezen bent – nog wat benadrukken.

Valentijnsdag zou je niet automatisch naar je portemonnee moeten laten grijpen; het zou een tijd moeten zijn om de liefde met je partner, een vriend(in), jezelf, of een andere leuke persoon te vieren.
Hier hangt geen prijskaartje aan, dit is iets wat je opbouwt.

Blijf je herinneren dat de belangrijkste momenten in een relatie niet van de ene op de andere dag plaatsvinden. Echte romantiek komt op alledaagse, ogenschijnlijk onbeduidende momenten.
Je werkt samen constant aan één ding: die leuke relatie.

Hartjes wafels

Bronnen

  • https://www.cosmopolitan.com/nl/liefde-en-sex/a155676/valentijnsdag-originele-date-ideeen/
  • https://www.flair.be/nl/self-love/relatie/doen-single-girl-valentijn/
  • https://www.gottman.com/blog/valentines-day-the-gottman-way/?utm_source=email&utm_medium=grc-feb-promo&utm_campaign=2-1-23-grc-feb-promo-e1
  • https://www.holidayguru.nl/valentijnsdag-uitjes/
Scroll naar boven
Cartoon verliefd jongen en meisje

Jouw slagingskans?

Benieuwd naar jouw kans om een partner te vinden? Doe de test en ontvang de uitslag gratis en vrijblijvend in je mailbox.