Review ‘Houd me vast’ van Sue Johnson

Boekenkast

De liefde. Er zijn talloze boeken, podcasts en documentaires over gemaakt. Soms interessant, soms leerzaam, soms confronterend. En soms allemaal tegelijk. Welke zijn de moeite waard? Wij geven je graag tips. Deze keer:

Bestseller ‘Houd me vast’ van klinisch psycholoog en relatietherapeut Sue Johnson.

Iedereen zegt dat vergeving heel mooi is,
totdat ze iets te vergeven hebben.
– C.S. Lewis

Één van de vele inspirerende quotes uit het zelfhulpboek ‘Houd me vast: zeven emotionele gesprekken voor een hechte(re) en veilige relatie’ van dr. Sue Johnson.

Waar gaat ‘Houd me vast’ over?

Omhelzing vrouw man

Het aangaan, creëren en behouden van een hechte emotionele band; dat staat in het boek centraal. Johnson stelt dat we allemaal een aangeboren behoefte hebben aan iemand die we kunnen vertrouwen.

Een geliefde is iemand die steun en een betrouwbare emotionele verbondenheid kan bieden. Soms kan het moeilijk zijn om je aan iemand te binden. Of om in een relatie de band te behouden. Om singles en stellen hierbij te helpen, ontwikkelde Sue Johnson “Emotionally Focused Therapy” (emotiegerichte therapie, EFT).

Door middel van voorbeelden uit haar praktijk, thuisopdrachten en advies laat Sue Johnson zien hoe je een veilige band met je partner kunt opbouwen en hoe je deze kunt behouden.

Wat is Emotionally Focused Therapy (EFT)

In EFT staat het aangaan en versterken van een emotionele band tussen partners centraal. Vanaf het allereerste begin van een relatie zijn er ‘emotionele sleutelmomenten’ die de relatie bepalen. Deze momenten kunnen zowel positief als negatief zijn.

Bij EFT worden deze sleutelmomenten geïdentificeerd en getransformeerd naar momenten die de relatie bevorderen, zodat partners voor elkaar openstaan, ontvankelijk zijn en op elkaar afgestemd. Volgens Johnson is de sleutel tot relatiesucces niet simpelweg communicatie of probleemoplossend vermogen, maar eerder het vermogen om een diepe emotionele connectie met je partner te behouden.

Veel voorkomende negatieve patronen

Elke relatie is uniek, maar de negatieve vicieuze cirkels waarin stellen vast kunnen zitten, komen vaak overeen. Het zijn deze bekende onderliggende patronen waardoor relaties vaak stuklopen. Hierbij lijkt het alsof de ander de boosdoener is, maar in feite zijn het deze negatieve patronen die relatieproblemen veroorzaken.EFT is een bewezen succesvolle relatietherapie. Het is dan ook niet gek dat steeds meer relatietherapeuten met deze methode werken.Een aantal unieke inzichten vanuit EFT zijn:

  • De liefde staat centraal in de therapie (en niet communicatieregels of probleemoplossing zoals in gangbare relatietherapieën).
  • Terugkerende ruzies over kleinigheden betekenen niet dat er iets mis is met jullie.
  • Ook als volwassene mag je een veilige haven nodig blijven hebben.
  • Je hoeft niet te accepteren dat langdurige relaties onvermijdelijk saai worden.
  • Een veilige liefdesrelatie is de krachtigste steun voor moeilijkheden in het leven en oude of nieuwe persoonlijke pijn.

Wat je kunt leren van het boek

Handen vasthouden

Voor iemand die een relatie zoekt, kan het moeilijk zijn om een hechte emotionele verbintenis aan te gaan met een nieuwe partner. Maar ook in een relatie kunnen partners de verbinding soms kwijtraken. Bij alsmaar terugkerende ruzies bijvoorbeeld, of als het gevoel ontstaat elkaar niet meer te kunnen bereiken of uit elkaar te groeien.In het boek beschrijft Sue Johnson zeven bepalende momenten in een relatie en vertelt ze hoe je zulke momenten zo vorm kunt geven dat ze een veilige en duurzame band scheppen. In elk van deze zeven ‘gesprekken’ beschrijft ze voorbeelden uit haar praktijk en oefeningen om toe te passen in je eigen relatie.De zeven transformerende gesprekken zijn:


1e gesprek: De duivelse dialogen herkennen

2e gesprek: De pijnplekken vinden

3e gesprek: Op een crisis terugkijken

4e gesprek: Houd me vast – betrokkenheid en verbondenheid ontwikkelen

5e gesprek: Kwetsuren vergeven

6e gesprek: De band versterken via seks en aanraking

7e gesprek: Je liefde levend houden

We zijn nooit zo kwetsbaar als we liefhebben.
– Sigmund Freud

Voor wie?

Of je nou een jong, oud, getrouwd, verloofd, samenwonend, gelukkig, ongelukkig, hetero- of homostel bent; het boek is opgezet om te kunnen worden gebruikt door iedereen die op zoek is naar een leven in liefde.


Ook als je nog geen relatie hebt, maar wel op zoek bent, is het een waardevolle gids tijdens de zoektocht naar een toekomstige partner. Daarnaast is het boek bedoeld als hulpmiddel om élke relatie te verdiepen en versterken. Het is dus niet alleen voor partners met relatieproblemen.

‘Houd me vast’ en PartnerSelect

Hoewel EFT voornamelijk wordt toegepast als relatietherapie, zijn de inzichten ervan ook zeer bruikbaar voor de matchmakers van PartnerSelect. Want niet alleen tijdens het matchen, maar ook vóór en na een voorstel staan onze ervaren matchmakers jou graag bij. In EFT staat de liefde centraal en is een duurzame relatie gebaseerd op een veilige emotionele band; uitgangspunten waar wij ons als matchingbureau goed in kunnen vinden.

Zou jij ook graag die waardevolle hechte liefdesband met iemand willen opbouwen maar lukt het niet om de juiste persoon te vinden? Ons team van experts kan jou adviseren, coachen en begeleiden tijdens het hele proces van het vinden van de liefde.

Doe meteen de slagingskanstest om te kijken hoe groot jouw kans van slagen is als wij voor jou op zoek gaan naar een partner.
Je kunt ook vrijblijvend contact met ons opnemen. We bespreken graag samen met jou de mogelijkheden.

Is het een aanrader?

‘Houd me vast’ is een makkelijk te lezen boek met veel heldere inzichten, sprekende voorbeelden en quotes die je aan het denken zetten.

Duidelijk, humoristisch en vlot beschrijft Johnson met behulp van voorbeelden uit haar praktijk en thuisopdrachten hoe EFT kan helpen om veel voorkomende negatieve patronen tussen partners te doorbreken en hoe je elkaar kunt blijven vinden in een relatie.De opdrachten zijn óók zeer bruikbaar als je geen relatieproblemen hebt. De bewezen effectieve therapievorm wordt op een laagdrempelige manier toepasbaar gemaakt voor je eigen relatie. Door samen met je partner de opdrachten te doen, wordt jullie band alleen maar sterker. Zo worden er in de laatste hoofdstukken tips gegeven hoe je je band kunt versterken via seks en aanraking en hoe je de liefde levend kunt houden.Kortom: een aanrader voor iedereen met een duurzame liefdesrelatie –
of hiernaar op zoek is.

Wat: Zelfhulpboek Houd me vast: zeven emotionele gesprekken voor een hechte(re) en veilige relatie

Waar: Te koop in de boekhandel of op internet

Wat wij ervan vonden: Leerzaam, praktisch, interessant, waardevol

De moeite waard: Ja

Ons cijfer: 8,5

Bronnenlijst

  • Johnson, S. (2013). Houd me vast: zeven emotionele gesprekken voor een hechte (re) en veilige relatie. Kosmos Uitgevers.
Scroll naar boven
Cartoon verliefd jongen en meisje

Jouw slagingskans?

Benieuwd naar jouw kans om een partner te vinden? Doe de test en ontvang de uitslag gratis en vrijblijvend in je mailbox.