Jullie favoriete liefdesliedjes

Liefdesliedjes muziek roos

We vroegen jullie naar jullie favoriete liefdesliedje met bijbehorende herinnering. We ontvingen talloze prachtige liedjes met de meest dierbare, persoonlijke, intieme en mooie gedachten.
De liedjes nemen jullie mee naar een eerste verliefdheid, mooie tijd samen, zwoele zomerliefde of eerste dans. Het resultaat? Een wonderschone lijst liefdesliedjes om bij weg te dromen. Uit alle reacties noemen we hier een paar bijzondere. Kun je niet wachten om de volledige lijst liefdesliedjes te bekijken? Ga dan naar de lijst onderaan de pagina.

Van de meest ingezonden nummers hebben we een playlist gemaakt.
Klik hier om ze te beluisteren.

Waarom luisteren we graag naar liefdesliedjes?

Over de hele wereld zijn liefdesliedjes ongekend populair. Uit jullie reacties blijkt wel weer dat muziek en emotie nauw verbonden zijn. Liefde doet alles intenser voelen. We luisteren graag naar emotionele liedjes omdat het ons het gevoel geeft dat onze pijn of vreugde wordt gedeeld. Ook helpt een liefdesliedje bij het verwoorden en herkennen van gevoel.
De populairste liefdesliedjes zijn volgens jullie Du van Peter Maffay en Love of my life van Queen. De meest genoemde artiesten zijn André Hazes, Bryan Adams, Queen en Céline Dion.

(Eerste) verliefdheid

Veel van jullie gaan bij hun liefdesliedje weer helemaal terug naar een (eerste) verliefdheid. Zo weet Joost weer hoe het was om verliefd te zijn als hij Lady Gaga en Bradley Cooper samen hoort zingen in Shallow. Dani had nooit gedacht dat het nog zou gebeuren toen ze voor het eerst sinds lange tijd verliefd werd. Als ze From this moment van Shania Twain hoort, wordt ze nog altijd heel blij.
Ook het wonderlijke gevoel van een nieuwe liefde wordt vaak opgeroepen. “Als je nét iemand hebt leren kennen en overloopt van verliefdheid,” schrijft Jolanda bij At last van Beyoncé. Marga denkt bij If you love me van Melody Gardot aan “de verwondering van het prille begin en wederzijdse verkenning van een relatie.”

Verlangen naar iemand

Maar liefdesliedjes kunnen ook juist een verdrietig of melancholisch gevoel opwekken. Een sterk verlangen naar een speciaal persoon in je leven. Zo hoopt Wilma dat er ooit iemand komt die zoveel van haar gaat houden als Peter Maffay in Du verwoordt. Emmie wil haar liefde aan de man die haar hart in vuur en vlam zet precies zo uitdragen als in Herman van Veen’s Liefde van later. “Dit lied geeft aan dat wat er ook gebeurt, je opnieuw kunt beginnen.” Voor Daisy staat Better days van Dermot Kennedy voor de hoop op een mooie toekomst. “Ik word gelukkig,” weet ze als ze dit liedje luistert.

Onbeantwoorde liefde

Ook veelvoorkomend: een liefdesliedje dat doet denken aan het pijnlijke gevoel van een onbeantwoorde liefde. Voor Elianne is dit bij Last Christmas van Wham. De liefde kwam vooral van haar kant. “Ik was 18, nogal groen en naïef. Elke keer als hij met een ander flirtte, was ik teleurgesteld. En als hij mij dan weer zag staan, dacht ik dat hij gekozen had voor mij. Nu, 30 jaar later, doet hij mij nog steeds heel veel.” Ook Ad kent het gevoel. Alain Clark zorgt met Fell in love voor “de herinnering aan mijn grote liefde die niet beschikbaar was en is, terwijl ik haar bijna dagelijks zie!”

Niet alleen romantische liefde

Naast romantiek worden er ook veel andere vormen van liefde genoemd. Een gevoel bij een plaats bijvoorbeeld. Zoals Marja, die bij Barcelona van Freddie Mercury en Montserrat terugdenkt aan haar bezoek aan de stad. Jan noemt Brabant van Guus Meeuwis omdat hij nou eenmaal van Brabant houdt. Voor Patricia is dit een bijzonder lied omdat haar opa en oma uit Brabant komen.

Ook de liefde voor ouders is sterk. Zo denkt Henk aan zijn vader als hij luistert naar Papa van Stef Bos. Voor Pieter staat dit nummer voor de liefde voor zijn dierbare vader die op 97-jarige leeftijd overleed. Lambertus zong het ontroerende nummer Du van Peter Maffay samen met zijn moeder in de periode dat ze ziek was. Vlak daarna overleed ze. Één van de mooiste liedjes van Toon Hermans vindt Desiree Lente me. “Het werd gezongen op de begrafenis van de moeder van een vriendin. Ik zou bij benadering deze vorm van liefde graag delen met mijn levenspartner.”

Een andere onvoorwaardelijke liefde is die voor de kinderen. A Wither Shade of Pale van Procol Harum heeft een speciaal plekje in het hart van Elizabeth. Toen ze dit lied hoorde, wist ze namelijk van het mooie kindje in haar buik. Bertho denkt bij het liedje Eloise van Barry Ryan aan zijn dochter. Voor Mieke gaat Wat je doet met mij van Edsilia Rombley over haar zoon. “Elke keer als ik naar mijn zoon kijk en zijn ontwikkeling in het leven meemaak, ben ik zo blij dat hij er is.”

Verlies van een partner

Door liefdesliedjes wordt er veel teruggedacht aan een overleden partner. Wat opvalt, is dat de meeste van jullie nog steeds heel emotioneel kunnen worden bij het horen van een speciaal liedje, maar vooral dankbaar zijn voor de tijd samen. Zo vertelt Geert dat The first time ever I saw your face van Roberta Flack door zijn hoofd ging bij de ontmoeting met zijn Maria. “Eerst mijn vriendin, later mijn vrouw en al de tijd met haar samen dacht ik aan dit lied. Ik kreeg twee kinderen met haar en ik ben al bijna tien jaar haar weduwnaar. Nog steeds maakt dit lied diepe indruk op mij en denk ik aan haar.”
Into my arms van Nick Cave herinnert Carla aan het verlies van de warmte van het omhelzen en het zonder woorden elkaar begrijpen.
Emil weet nog dat hij uren in de auto heeft zitten kussen met zijn eerste vriendin op het nummer Crash! Boom! Bang! van Roxette. 26 jaar lang is zij zijn vrouw geweest, tot ze borstkanker kreeg.
Voor Yvonne is Time in a bottle van Jim Croce een favoriet nummer van haar overleden man en haar. “Vooral de eerste regels zeggen hoe we onze liefde beleefden. Ik zou het zo fijn vinden om een tweede grote liefde te vinden!”

Songtekst

Teksten van liefdesliedjes kunnen ons helpen als we zelf de woorden niet kunnen vinden. De (overleden) man van Petra draaide het volume bij The power of love van Jennifer Rush voluit en keek haar dan alleen maar aan. “Hij was niet van de romantische woorden.” Marijn gaat terug naar een romantische ervaring waarbij Don’t answer me van Alan Parsons Project zorgde voor een mooi moment. “Het benadrukte dat ik eigenlijk niet wilde praten maar wilde blijven genieten van het moment. Niet antwoorden, genieten, ineengestrengeld in slaap vallen.” Thea denkt aan haar overleden man als ze zijn lijflied Perfect Day van Lou Reed hoort. “It’s a perfect life, I’m glad I spent it with you”, maakten ze ervan.
Don’t Talk Just Kiss, zingt Right Said Fred. En dat deden Marianne en haar eerste vriendje dan ook altijd bij dit nummer. Lisa sliep inderdaad in de woestijn met haar geliefde Amerikaanse man, zoals wordt gezongen in Peaceful easy feeling van The Eagles.
“Zo moet liefde voelen als je het tegenkomt,” dacht Naomi bij het horen van Can’t Help Falling in Love, gezongen door Ruben Annink in Beste Zangers. Een paar maanden later ontmoette ze haar vriend. Het bleek ook zijn favoriete nummer. “Hij zei, ik heb dit liedje zo vaak gehoord maar nu pas besef ik dat ik dit voor jou zing, dat het over jou gaat. I can’t help falling in love with you…”

Zoals je bent

De liedjes doen ons beseffen dat je in de liefde mag zijn wie je bent. Voor Renee staat Just The Way You Are van Billy Joel voor het feit dat je niets hoeft te veranderen aan degene die je liefhebt. Ingrid weet door All of Me van John Legend dat je mag zijn wie je bent. “Een parel, een mooi mens. Dit spiegelde mijn partner naar mij. Ik heb hem zeer lief.” Het voormalige vriendje van Liesel zong tijdens hun vakantie vele malen per dag Nothing’s Gonna Change My Love For You van Glenn Medeiros. “Keihard. Ook over straat.”

Schuifelen op een fuif van lang geleden

Waar ook veel aan wordt teruggedacht door liefdesliedjes, is het schuifelen of ‘slijpen’ op (school)feesten. Zo werd er door Mathijs op school geschuifeld op Hou me Vast van Volumia!, had Oscar zijn eerste schuivelmoment op Careless Whisper van George Michael en heeft Sjaak veel gedanst op de klanken van Engelbert Humperdinck met The Last Waltz. “Slijpen met je eerste meissie!” schrijft Ton enthousiast bij het nummer Honey van Bobby Goldsboro.
Ludianne weet nog dat ze op Without You van Mariah Carey schuifelde met een jongen waar ze zo verliefd op was. Maar hij niet op haar. “Toch blijft het een bijzondere herinnering!” The Lady in Red van Chris de Burgh doet Annelies denken aan hoe mooi ze zich voelde in haar prachtige rode jurk met roos tijdens de fuiven in de jaren 60. “Hoe geweldig en heerlijk is het als je zo wordt toegezongen. Dus als ik dit nummer hoor: volumeknop omhoog, dansen en zwijmelen maar.”

Denken aan hoe het was, is of gaat zijn

Door muziek staan we af en toe even een moment stil. Een moment van bezinning. We denken aan hoe iets was, is of gaat zijn. Peter voelt bij het nummer Sobrevivire, vertolkt door Anneke van Giersbergen in Beste Zangers 2021, “dat je kapot kun gaan van liefdesverdriet, maar dat er altijd een moment is waarop je op zult richten en liefdevol naar jezelf en dus ook anderen zult zijn.” Ook Els weet dat de liefde altijd (terug)komt. Zoals de natuur ontluikt in The Rose van Bette Midler, zo kan ook de liefde ontluiken na een lange tijd verstopt te hebben gezeten. Gracias a la Vida van Mercedes Sosa is voor Gemma het favoriete liefdesliedje.
De boodschap: “Dank aan het leven. In al haar facetten.”

Scroll naar boven
Cartoon verliefd jongen en meisje

Jouw slagingskans?

Benieuwd naar jouw kans om een partner te vinden? Doe de test en ontvang de uitslag gratis en vrijblijvend in je mailbox.