10 tips tegen eenzaamheid

Flamingo's samen

Waarom is het zo moeilijk gezelschap te zoeken als je je eenzaam voelt? Eenzame mensen blijken de neiging te hebben sociale interacties negatief te evalueren. Iemand die zich eenzaam voelt, pikt sneller signalen op van een potentiële afwijzing. Waarschijnlijk komt dit doordat zij een afwijzing willen vermijden en zo zichzelf willen beschermen. Het is dus belangrijk dat mensen die zich eenzaam voelen, zich bewust zijn van deze neiging en deze doorbreken. Deze tips kunnen daarbij helpen.

Het trainen van emotionele kracht en veerkracht

Eenzaamheidsonderzoeker John Cacioppo schreef het boek Loneliness: Human Nature and the Need for Social Connection. Net zoals je lichamelijke oefeningen kunt doen om sterker te worden, stelt hij, kun je eenzaamheid bestrijden door kleine oefeningen waarbij je emotionele kracht en veerkracht versterkt. Hij beschreef een aantal oefeningen waarmee je eenzaamheid tegen kunt gaan.

  • 1. Praat met vreemden

    “Small talk isn’t so small.” Een kort praatje met een vreemde in de bus of winkel kan een grote rol spelen in de vermindering van het gevoel van eenzaamheid. Praten alleen al maakt ons gelukkiger en gezonder. Uit onderzoek blijkt dat een praatje van 30 seconden al effectief is, terwijl dit effect er niet is bij online interactie. Richt je dus op je omgeving in het openbaar vervoer, de winkel of de bieb.

  • 2. Geef het 7 minuten

    Volgens de ‘zeven-minuten regel’, duurt het zeven minuten om te weten of een conversatie interessant gaat worden. Haak dus niet te snel af en geef een gesprek even de tijd.

  • 3. Plan echte ontmoetingen

    Ontmoetingen in het echt hebben vele voordelen ten opzichte van virtuele ontmoetingen. Door een persoonlijke ontmoeting maakt je lichaam endorfine aan. Dit is een chemische stof in het brein die zorgt voor de vermindering van pijn en een gevoel van geluk. Fysieke contacten verbeteren onze fysieke gezondheid.

  • 4. Ga videobellen als een echt ontmoeting niet kan

    Tijdens de Coronacrisis waren echte ontmoetingen niet of nauwelijks mogelijk. Probeer dan met mensen af te spreken om te videobellen of skypen. Volgens onderzoekers is het zien van de ander belangrijk in het onderhouden van de band. Daarna is bellen, waarbij je de stem van een ander kan horen, de beste manier om contact te houden. Relaties die vooral gebaseerd zijn op tekst (email of app), lijken het snelst te eindigen.

  • 5. Gebruik Facebook verstandig

    Voor het maken van duurzame en betekenisvolle contacten, dient Facebook, en sociale media in het algemeen, doelbewust gebruikt te worden. Vaak wordt alleen het meest positieve gedeeld. Je krijgt de indruk dat niemand ooit ongelukkig of eenzaam is. Daarmee ligt oppervlakkigheid op de loer. Toch kunnen sociale media ook nuttig zijn in het maken van contact. Creëer bijvoorbeeld kleinere netwerkgroepen, zoals een online boeken- of kookclub, waarmee je betekenisvolle en persoonlijke reacties kunt delen.

  • 6. Wees een goede buur

    Er zijn verschillende studies waaruit blijkt dat het kennen van je buren veel fysieke- en mentale voordelen heeft. Zo blijkt ‘sociale samenhang in de buurt’ de kans op een hartaanval te verlagen. Nodig je buren dus eens uit voor een kopje koffie of bied hulp aan bij een klusje. Niet alleen fijn voor je buren; ook jij wordt er gelukkiger en gezonder van!

  • 7. Organiseer een etentje

    Gezamenlijk eten schijnt 12000 jaar geleden al te werden gedaan. Al bij de jagers-en-verzamelaars was het delen van eten een manier om conflicten op te lossen en een groepsgevoel te creëren. Samen eten is nog steeds een belangrijke vorm van sociale interactie. Nodig wat vaker iemand uit en blijf lekker lang aan tafel zitten.

  • 8. Wees creatief

    Meedoen aan creatieve activiteiten helpt je om een diepe connectie met anderen te maken, zonder dat je direct over jezelf over hoeft te praten. Veel mensen hebben moeite om hun gevoelens verbaal te uiten. Andere uitingsvormen, zoals tekenen, schrijven of dansen, zijn dan makkelijker. Als dit samen met anderen wordt gedaan, wordt er vanzelf een band gevormd.

  • 9. Praat erover

    Alleen al het praten over je eenzaamheid kan het gevoel van eenzaamheid verminderen. Daarbij helpt het om te weten dat je niet de enige bent met deze gevoelens.

  • 10. Raak iemand aan

    Zodra het weer kan: omhels, pak een hand, klop op een rug of raak iemand even aan. Een fysieke aanraking verlaagt de fysiologische stressreactie, verbetert het immuunsysteem en zorgt voor de aanmaak van oxytocine. Deze stof helpt in het versterken van sociale banden. Die korte momenten van fysieke verbondenheid. We kijken er met z’n allen naar uit!

Eenzaamheid tips1

Ben jij het alleen zijn zat en zou je graag een liefdevolle partner hebben? Misschien kan relatiebureau PartnerSelect jou helpen! Kijk eens naar de mogelijkheden of neem vrijblijvend contact op. Neem ook eens een kijkje bij de Singles Activiteiten, waar je in een ongedwongen sfeer mensen kunt ontmoeten.

Bronnen

  • Latson, J. (2018) A Cure for Disconnection. https://www.psychologytoday.com/us/basics/loneliness
  • https://www.psychologytoday.com/us/articles/201803/cure-disconnection
Scroll naar boven
Cartoon verliefd jongen en meisje

Jouw slagingskans?

Benieuwd naar jouw kans om een partner te vinden? Doe de test en ontvang de uitslag gratis en vrijblijvend in je mailbox.