Ongezond met dating apps

Ongezond afvallen door dating apps

Dry January, volle sportscholen.. Het begin van een nieuw jaar staat vaak in het teken van gezondheid. Niet zo gek, na al die feestmaanden. Maar wist je dat het gebruik van dating apps kan leiden tot ongezond gedrag? Dit concludeerden wetenschappers aan Harvard na een enquête onder 1700 Amerikaanse dating app gebruikers. Mensen die dating apps gebruiken, hebben een hoger risico op ongezond gedrag dan mensen die geen dating apps gebruiken. Vaak gaat het om ongezonde tactieken om af te willen vallen. Meest voorkomende tactieken onder de "dating appers" waren braken, vasten, inname van laxeermiddelen of dieetpillen en het gebruik van anabole steroïden.

Daten voor eten

Amerikaanse wetenschappers ontdekten recentelijk nóg een verontrustend fenomeen dat te maken heeft met daten en eetgedrag. Ze noemden het "de “foody call”. Een afspraakje maken omdat je uit bent op seks bestond al (de “booty call”), maar in een studie onder 700 heteroseksuele vrouwen zagen de onderzoekers dat er vrouwen zijn die alleen voor het lekkere gratis eten ingaan op de uitnodiging voor een date. Maar liefst 15% van de vrouwen ging geregeld op date met mannen voor wie ze niets voelden. Hoe meer traditionele opvattingen de vrouwen hadden over man-vrouwrollen, hoe meer ze geneigd waren te daten voor het eten. Ook als ze vaker narcistische en/of psychopathische kenmerken vertoonden, hadden ze er minder snel problemen mee om een gratis maaltje te scoren bij iemand tot wie ze zich helemaal niet aangetrokken voelden.

Binnenblijven door dating apps?

Hoewel slechts 4% van de Nederlanders kampt met een Seasonal Affective Disorder (SAD), oftewel winterdepressie, kent (bijna) iedereen het gevoel van somberheid en vermoeidheid in de wintermaanden wel. Kenmerken van een winterdepressie zijn een behoefte aan slaap en eten, lusteloosheid en ongeïnteresseerdheid. Veel mensen blijven tijdens de koude en donkere maanden vaker binnen. En als je dan lekker op de bank talloze dating apps kunt uitproberen zonder erop uit te hoeven, lijkt dat helemáál aantrekkelijk. Maar dat binnenblijven hangt juist samen met somberheid. Zo kom je snel in een negatieve cirkel terecht. Wat helpt? Naar buiten gaan!
Netvliescellen in het oog sturen een signaal naar de hypofyse in de hersenen. Dit gebied zorgt voor de aanmaak van het “gelukshormoon” serotonine. Ook heeft daglicht invloed op de hormonen die je dag-nachtritme bepalen. Hoe meer daglicht, hoe meer stresshormoon cortisol wordt aangemaakt om je wakker te houden en hoe meer slaaphormoon melatonine wordt onderdrukt. En hoe sterker de aanmaak van melatonine wordt onderdrukt, hoe meer er ’s nachts van vrijkomt – waardoor je goed slaapt.

Vuilnisdaten

prullenbak hart

Nog zo'n "ongezond" nieuw fenomeen door alle dating apps: vuilnisdaten. In de praktijk worden gratis dating apps vaak gebruikt om seksuele behoeftes te stillen. Vroeger werd daar nog omheen gepraat, inmiddels wordt de vraag direct gesteld. De zin in seks wordt even makkelijk gestild als de plotselinge zin in een zak chips. En de restjes gooi je achteraf even makkelijk weg. Sociologe Catherine Lejealle legt uit dat ‘binge dating’, net zoals binge watching of -eating, een verlangen naar overvloed probeert te stillen. “Kwantiteit wordt belangrijker dan kwaliteit.”
Mensen wéten dat zulke dates vaak niks betekenen. Toch blijven de apps hartstikke populair en kijken we iemand raar aan als hij of zij via Tinder een serieuze relatie zoekt. Volgens Lejealle heerst er een angst voor echtheid. Het voelt veilig wanneer er maar een kleine kans is op een gebroken hart. De regels en verwachtingen zijn duidelijk. De apps zijn een bewijs voor onze verlatingsangst.
Maar ook de Tinder-generatie droomt van echte liefde. Tegenwoordig zijn er wel degelijk mensen die elkaar via een dating app vinden. Misschien zijn we wel een beetje klaar met die wegwerpcultuur. Duurzaamheid wordt steeds belangrijker. Ook in de liefde..

Relatiebemiddeling is niet ongezond!

De onderzoeken naar dating apps en ongezond gedrag zijn de eerste studies waarbij mogelijke verbanden tussen de apps en ongezond gedrag worden bekeken. Maar onderzoekers kunnen nog niks concluderen over oorzaak en gevolg. Het zou bijvoorbeeld goed kunnen dat mensen al met ongezond afvallen bezig waren voordat ze dating apps gingen gebruiken. Toch is het goed om stil te staan bij wat de - vaak op uiterlijk gerichte - dating apps tot gevolg kunnen hebben.

Gelukkig is er géén verband tussen ongezond gedrag en relatiebemiddelingsbureaus.. Je kunt dus gerust kijken naar de mogelijkheden bij PartnerSelect.

Bronnen

  • https://nl.express.live/gebruik-dating-applicatie-vaak-gelinkt-aan-problematisch-gezondheidsgedrag/
  • https://www.ad.nl/koken-en-eten/vrouwen-gaan-soms-op-date-om-gratis-te-kunnen-eten~a553450c/
  • https://www.psychologiemagazine.nl/artikel/naar-buiten-donkere-dagen/?utm_source=nieuwsbrief&utm_medium=email&utm_term=&utm_content=&utm_campaign=Nieuwsbrief201912_winterdip_nwte
  • https://nl.metrotime.be/2018/12/12/must-read/hoe-datingapps-symbool-staan-voor-de-wegwerpcultuur/

Geschreven door Annabel Molleman

Annabel Molleman

Psycholoog Annabel duikt voor PartnerSelect de liefdesliteratuur in. Al tijdens haar studie geboeid door relaties, won ze met haar scriptie over werkstress in romantische relaties de David van Lennep scriptieprijs. Nu schrijft ze in deze blogs over de liefde. Van wetenschap tot geschiedenis, van actualiteit tot communicatietips en grappige weetjes. Voor singles van nut in de zoektocht naar de liefde. Maar ook mensen met een relatie kunnen de kennis gebruiken om hun relatie gezond te houden. Blijf op de hoogte en doe er je voordeel mee!

Waarom kiezen voor PartnerSelect?

  • Geen algoritmes, maar echt mensenwerk
  • Iedereen is persoonlijk gescreend
  • Groot in Nederland en jouw regio
  • Erkend door het SinglesKeurmerk
  • Sinds 1997 actief