Review ‘Love on the Spectrum’

Een persoon ligt met de voeten omhoog op een bank en kijkt naar een tv waarop het Netflix-logo staat. De kamer is voorzien van potplanten, een gitaar, een boekenplank en een moderne inrichting. De algehele sfeer is gezellig en ontspannen, perfect om te settelen nadat je je hebt aangemeld bij een matchmaking-service om die ene speciale persoon te vinden.

De liefde. Er zijn talloze boeken, podcasts en documentaires over gemaakt. Soms interessant, soms leerzaam, soms confronterend. En soms allemaal tegelijk. Welke zijn de moeite waard? Wij geven je graag tips. Deze keer:

Netflix documentaireserie ‘Love on the Spectrum’.

Eerlijk en ontwapenend; dat karakteriseert de kandidaten van de razend populaire Netflix documentaireserie Love on the Spectrum. In deze serie gaan jongvolwassenen met een autisme spectrum stoornis op zoek naar de liefde. Wat kun je verwachten van de serie? Is het de moeite waard om te bekijken? En kun je er iets van leren? Je leest het hier.

Waar gaat ‘Love on the Spectrum’ over?

‘Love on the spectrum’ is een serie die gaat over jongeren met autismespectrumstoornis (ASS) en hun zoektocht naar de perfecte match. Het kan voor iedereen moeilijk zijn om de liefde te vinden, maar voor deze groep mensen met ASS biedt de onvoorspelbare datingwereld zo zijn eigen uitdagingen. Er worden een aantal jongeren gevolgd, waaronder ook stelletjes. Je krijgt een kijkje in hun dagelijks leven, manier van denken en ziet dat ze gaandeweg meer leren over de liefde.

(Liefdes)relaties en autisme

Er bestaat in de samenleving een specifiek beeld van mensen met autismespectrumstoornis, maar autisme komt in verschillende kleuren en geuren. Het is dan ook niet voor niets een spectrum: iedereen is anders, de zelfstandigheid en het functioneren binnen de samenleving verschilt. De ene persoon met ASS kan lichaamstaal bijvoorbeeld wel lezen en heeft empathische gevoelens, terwijl de andere persoon hier erg veel moeite mee heeft…

Bij dat beeld van mensen met autisme, zit ook de veronderstelling dat deze groep geen behoefte heeft aan liefde. Uit onderzoek is echter gebleken dat slechts 7% van de mensen met ASS geen behoefte heeft aan een romantische relatie. Dat betekent dus dat dit bij de ruime meerderheid wel het geval is!

Wil je meer weten over autisme en de liefde? Lees dan onze blog Autisme en een relatie. In dit artikel leggen we uit waarom je tegen bepaalde dingen aan kunt lopen bij het vinden en behouden van een relatie als je te maken hebt met autisme. We geven duidelijke praktische tips die je op weg helpen in de liefde. Want laten we eerlijk zijn; de liefde is al onduidelijk genoeg (en ja, dat is toch óók wat het zo leuk maakt?!).

Wat je kunt leren van de serie ‘Love on the Spectrum’ (en waarom je dat wil)

Het daten met ASS kan moeilijkheden met zich meebrengen, maar met een beetje hulp kan iemand op het spectrum al heel ver komen. Neem als voorbeeld het begrijpen van sociale interacties: dit kun je namelijk voor een groot deel aanleren.

Ook in de serie is dit te zien: de jongeren krijgen hulp van de redactie en een relatiespecialist. Zij geven uitleg over daten, verliefde gevoelens, verliefdheid, en de ongeschreven regels rondom daten en relaties. Op deze manier voelen de jongeren zich meer voorbereid. Er wordt geoefend door middel van het naspelen van een eerste date. Begroeten, een meisje een stoel aanbieden, vragen stellen en niet meteen over jezelf beginnen; het komt allemaal aan bod. “No looking away, and keep the conversation 50-50”.

“No relationship is perfect,
because perfection in a relationship cannot exist in any way.
But you can make a relationship
a very healthy, stable, loving relationship.”

Je kunt dus zeker iets van deze serie leren. Dit helpt wanneer je zelf kampt met deze stoornis, of iemand in je (dating)leven tegenkomt die hier last van heeft. Zo begrijp je diegene (of jezelf dus) nog een klein stukje beter. En alle kleine beetjes helpen, hè. 🙂

‘Love on the Spectrum’ en PartnerSelect

Ondanks dat de matchmakers van PartnerSelect veel ervaring hebben, was de serie ook voor hen leerzaam. Als matchingbureau is het ons streven iedereen die op zoek is naar een relatie aan een fijne partner te helpen. De serie bewijst maar weer: iedereen is uniek. Soms is er wat meer hulp en begeleiding nodig, maar de liefde is er voor iedereen.

Ben jij nou ook op zoek naar een lieve partner en lukt het je zelf niet om de liefde te vinden? Wij helpen je graag. Doe de slagingskanstest om te kijken hoe groot de kans is dat we voor jou een leuke man of vrouw vinden. Je kunt ook vrijblijvend contact met ons opnemen. We bespreken graag samen met jou de mogelijkheden.

Moet ik de serie nu ook kijken?

‘Love on the spectrum’ is een hartverwarmende en tegelijk interessante serie, die makkelijk wegkijkt. Je leert de verschillende jongeren goed kennen door hun enthousiasme en eerlijkheid. Ze nemen de kijker mee in hun zoektocht naar de liefde; ze bezoeken sociale conventies, doen een bootcamp, gaan op dates en doen leuke dingen met gezellige groepen mensen. De jongeren krijgen op die manier vaardigheden aangeleerd die ze nodig hebben in hun (liefdes)leven.

De serie laat vrolijke, oprechte en bijzondere momenten zien. Zoals het mooie huwelijksvoorstel van kandidaten Tom en Ruth. Maar het toont ook de lastige situaties en de moeilijkheden waar de jongeren tegenaan lopen. Het geeft je een inkijk in het leven van mensen met autismespectrumstoornis en is naar onze mening dan ook zeker het kijken waard – zeker als je iemand bent of kent die ermee te maken heeft.

Wat: Documentaireserie Love on the Spectrum

Waar: Te zien op Netflix

Wat wij ervan vonden: Hartverwarmend, interessant, vrolijk, oprecht, bijzonder, leerzaam

De moeite waard: Ja

Ons cijfer: 7

Bronnenlijst

  • ‘Love on the Spectrum’ – Netflix
  • https://www.hersenstichting.nl/hersenaandoeningen/autismespectrumstoornissen-ass/
  • https://www.psyblog.nl/2021/11/09/love-on-the-spectrum-autisme-daten/
Scroll naar boven
Cartoon verliefd jongen en meisje

Jouw slagingskans?

Benieuwd naar jouw kans om een partner te vinden? Doe de test en ontvang de uitslag gratis en vrijblijvend in je mailbox.