Jullie aan het woord over Corona

Liefde tijdens Corona

PartnerSelect deed een kort onderzoek naar de houding, mening en stemming van de mensen die nu staan ingeschreven. Wat opviel? Veel positiviteit, optimisme en creativiteit. En een nieuw bewustzijn. Van gezondheid, maar ook van het belang van liefde en aandacht voor elkaar. Jullie aan het woord over Corona.

Een ander leven

43% maakt zich zorgen, 34% voelt zich eenzamer dan ooit.

De Coronacrisis heeft ons leven veranderd. Voor de meerderheid van de mensen die deelnamen aan het onderzoek (61%), gaat het leven niet hetzelfde door als normaal. Toch is er ook een groep (39%) waarbij het leven wél gewoon doorgaat. Misschien doordat zij kunnen doorwerken, of zich hebben aangepast aan een nieuw ritme thuis(werken).

Iets meer dan de helft van de mensen die staan ingeschreven bij PartnerSelect, maakt zich op dit moment geen zorgen (57%). Daarentegen maakt 43% zich wel zorgen over de huidige Corona-situatie. Een teken dat steun en aandacht voor elkaar juist nu van groot belang is.

Hoewel eenzaamheid onder singles groot is, zegt 66% dat het gevoel van eenzaamheid voor hen nu niet groter is dan voorheen. Voor 34% van de respondenten is dit wel het geval.

We leven in een drukke, haastige samenleving. Sommige mensen vinden het rustiger leeftempo ook wel fijn. Een verplichte pas op de plaats. Dit zien we niet terug in ons onderzoek. Maar 7% is het hiermee eens. Bijna iedereen (93%) wil juist weer graag van alles doen. 41% baalt er dan ook van dat ze er nu niet op uit kunnen.

Daten in tijden van Corona

Als het over daten gaat, vinden de meesten (48%) dat een ontmoeting kan, maar dan bijvoorbeeld een wandeling met 1,5 meter afstand. Daarna is de meest voorkomende opvatting om niemand te ontmoeten totdat de maatregelen zijn opgeheven (39%). 7% vindt thuis afspreken nu het beste. De overige 7% voelt zich helemaal vrij om af te spreken, maar dan wel buiten de deur.

Een ontmoeting kan, maar dan bijvoorbeeld een wandeling met 1,5 meter afstand.

Wat missen jullie het meest?

Sociale contacten, familie, vrienden en collega’s worden het meest gemist. 64% van de deelnemers noemt dit als allergrootste gemis. 11% mist juist nu een partner. “Een luisterend oor, een arm om je heen, een gesprek in huis.” Activiteiten om je zinnen te verzetten, ter afleiding van het alleen thuis zijn, zijn nu niet mogelijk. 9% mist de vrijheid in het algemeen. Of de “onbevangenheid waarmee je overal naartoe kunt gaan.” Uitstapjes, café’s, terrasjes en verjaardagen worden dan ook vaak genoemd. Ook met de balans tussen werk en privé hebben mensen moeite. Een enkeling mist niks, of “mist alles en eigenlijk ook helemaal niets” door een hernieuwde mindset.

Bewuster leven

Als we voorzichtig nadenken over de tijd ‘na Corona’, wil de meerderheid het normale leven weer oppakken (46%). Een groot deel van de deelnemers (21%) gaat actief alle sociale contacten opzoeken. “Meer op bezoek bij vrienden, meer erop uit, naar musea en optredens.”

Ik wil het niet meer vanzelfsprekend vinden dat we alles kunnen en mogen doen.

Daarnaast hebben veel mensen de tijd gehad om na te denken en stil te staan bij het leven. Ze zijn zich meer bewust van gezondheid, contacten, de natuur en vrijheid. “Na Corona wil ik het niet meer vanzelfsprekend vinden dat we alles kunnen en mogen doen.” Of “bewuster leven, gezonder, meer genieten en voor anderen klaarstaan.” Ook het voornemen om het rustiger aan te doen is er. “Het haastige tijdperk is wel tot stilstand gekomen.” “Ik wil me niet meer druk maken om futiliteiten.”

Tips voor nu

creatief verf

41% van de singles geeft als tip mee om vooral contacten te blijven onderhouden. Via alle mogelijke (technologische) middelen. “Wees hier creatief in.” Maar ook juist een keer níet digitaal: “We schrijven tegenwoordig niet zoveel meer, misschien is dit een goede aanleiding om deze kunst weer op te pakken.”

Het lukt bijna iedereen wel om thuis goed bezig te blijven. Iets doen waar je blij en rustig van wordt, (nieuwe) hobby’s, cursussen, Netflixen, lezen, breien, yoga, puzzelen, muziek luisteren, opruimen.. “Ontdek je creativiteit!” Ook de buitenlucht wordt juist nu als extra belangrijk ervaren. 14% geeft als tip om te bewegen, heel vroeg met de hond te gaan wandelen, alleen te gaan fietsen, een rondrit te maken in ‘een super toffe cabrio’, of zoveel mogelijk op het balkon of in de tuin te zitten. 9% vindt het allerbelangrijkste om positief te blijven.

We schrijven tegenwoordig niet zoveel meer, misschien is dit een goede aanleiding om deze kunst weer op te pakken.

Positiviteit

En positief, dat zijn jullie. Wat een hartverwarmende berichten, steun naar elkaar en creatieve oplossingen. Het is een nare situatie. Maar, zoals iemand zo mooi beschreef, het geeft ook stof tot nadenken. “De natuur geeft ons een waarschuwing dat we op de verkeerde weg zijn. We moeten haar in acht nemen, dus ook onszelf.”

Natuur lieveheersbeestjes
Bron:

Online onderzoek PartnerSelect maart 2020

Benieuwd naar de speciale corona-maatregelen van PartnerSelect? Lees het op de site of maak een belafspraak om de mogelijkheden te bespreken.

Scroll naar boven
Cartoon verliefd jongen en meisje

Jouw slagingskans?

Benieuwd naar jouw kans om een partner te vinden? Doe de test en ontvang de uitslag gratis en vrijblijvend in je mailbox.