Kun je je datingprofiel laten schrijven door ChatGPT?

Een persoon met blond haar op schouderlengte, gekleed in een beige blazer en witte coltrui, glimlacht terwijl hij naar zijn smartphone kijkt. Ze zitten aan een bureau met een laptop en een kleine potplant. Op de achtergrond hangt een kleurrijke abstracte muurschildering, die verwijst naar hun werk in relatiebemiddeling voor een relatiebureau.

Als het gaat om online dating, is het hebben van een goed datingprofiel erg belangrijk om de juiste match te vinden. Maar het is niet altijd makkelijk om jezelf op een pakkende manier te presenteren.

Tegenwoordig kún je je datingprofiel laten schrijven door de computer. Een kunstmatige intelligentie tool, zoals ChatGPT, heeft binnen een mum van tijd een datingprofiel geschreven. Maar is het wel een goed idee om een Artificial Intelligence (AI) je datingprofiel te laten schrijven? Wij vertellen het je. We vroegen ChatGPT namelijk om een datingprofiel te schrijven. Zie hier wat eruit kwam…

Waarom zou je je datingprofiel laten schrijven door AI?

  • Inspiratie

Je kunt AI gebruiken om je datingprofiel (deels) te laten schrijven, omdat het kan inspringen bij een gebrek aan inspiratie. Weet je zelf niet wat je over jezelf moet schrijven of heb je moeite met een pakkende verwoording? Dan kan AI je daarbij helpen.

  • Snel

ExtraIllustraties 21 1 1024x680 1

AI kan je datingprofiel in een paar seconden geschreven hebben. Hierdoor is je datingprofiel zo klaar. Handig als je niet veel tijd hebt. Met een fulltime-baan maak je logischerwijs liever een paar uurtjes vrij om te swipen en nieuwe mensen te ontmoeten, dan om een profiel op te stellen. Het laten schrijven van je profiel kan dus tijd besparen (maar of tijd besparen op zo’n belangrijk onderdeel van de zoektocht naar de liefde nou wel zo handig is, is een tweede…).

  • Geen spelfouten

Als je ervoor kiest om je datingprofiel te laten schrijven door een programma als ChatGPT, kun je er vanuit gaan dat het kwalitatief goed is. ChatGPT is namelijk getraind in het gebruik van de juiste taal en kan je profiel schrijven op een manier die aantrekkelijk is voor potentiële partners. Dit kan resulteren in een professioneel ogend profiel dat de aandacht trekt van potentiële matches.

Met een fulltime-baan maak je liever een paar uurtjes vrij om te swipen en nieuwe mensen te ontmoeten, dan om een profiel op te stellen.

Datingprofiel laten schrijven door AI; de nadelen

  • Nadeel 1: Gebrek aan persoonlijkheid

Het allergrootste nadeel, en een zwaarwegende: gebrek aan persoonlijkheid. Want als er iets is wat een goed datingprofiel moet zijn, is het wel persoonlijk. AI kán helpen bij het schrijven van je datingprofiel, maar het kan geen persoonlijkheid of eigenschappen toevoegen die jou als persoon uniek maken. Hierdoor kan je datingprofiel er hetzelfde uitzien als vele anderen, en mis je juist dat ene wat jou als persoon speciaal maakt. Tevens wil je natuurlijk geen mensen wegjagen met je profiel, maar sommigen ook weer wel. Dit is een nuance die kunstmatige intelligentie niet aanvoelt.

  • Nadeel 2: Gebrek aan gevoel

ChatGPT werkt op basis van formules en algoritmes en haalt informatie vanuit het world wide web. Het is geen mens. Gevoel, emotie, verlangens en behoeftes, kent ‘ie niet. Liefde, en de zoektocht naar een partner, draait nu juist om deze ‘gevoelszaken’. Om de juiste partner te vinden, is het belangrijk dat jouw profiel een weerspiegeling van jouw gevoel, energie en instelling is. Dat kan een computer niet voor je schrijven, maar kan alleen vanuit jouzelf komen.

  • Nadeel 3: Onnauwkeurigheden

Hoewel ChatGPT getraind is om nauwkeurig te zijn, is het geen mens en kan het informatie anders omschrijven dan jij zou willen. Dit kan ertoe leiden dat bepaalde informatie verkeerd wordt weergegeven of dat je profiel niet goed wordt aangepast aan je persoonlijke voorkeuren.

  • Nadeel 4: Mogelijke kosten

Sommige dating apps bieden deze dienst gratis aan, maar er zijn soms ook kosten aan verbonden. Voor sommige mensen kan dit een nadeel zijn.

  • Nadeel 5: Een passieve houding

Als je via internet een partner zoekt, is een datingprofiel een belangrijk onderdeel van de zoektocht naar een partner die bij jou past. Het is jouw “visitekaartje” waarmee je potentiële partners aantrekt of afstoot. Wanneer je hier zelf energie en tijd in stopt, ben je met een actieve houding aan deze zoektocht begonnen. En dat is belangrijk: energie en wilskracht zijn nodig om de zoektocht naar een partner tot een succes te brengen – weten ook wij als matchingbureau maar al te goed. Als je passief begint, loop je het risico deze passiviteit door te zetten. En dat werkt je uiteindelijk alleen maar tegen.

Datingprofiel laten schrijven door AI; het experiment

viralyft 2LI1Rl5b P4 unsplash

Wij vroegen ChatGPT om een dating app biografie te schrijven over een vrouw die werkt bij een marketingbedrijf, spontaan is, houdt van hockey, het kijken van Netflix-series, en het lezen van boeken en tijdschriften. Hier kwam een korte beschrijving uit, met een wensenlijstje voor een eventuele match. Opmerkelijk was het interessante taalgebruik en het feit dat de AI tool er gewoon zelf een aantal zaken bij verzon…

Dit is waar ChatGPT mee kwam:

“Hallo daar! Ik ben een spontane vrouw die werkt bij een marketingbedrijf. In mijn vrije tijd ben ik graag actief en speel ik hockey. Ik kan uren doorbrengen op het ijs en het gevoel van de koude lucht op mijn gezicht en het glijden over het ijs geeft me een onbeschrijflijk gevoel van vrijheid.
Naast sporten vind ik het ook heerlijk om lekker te ontspannen en te genieten van goede series op Netflix. Momenteel ben ik helemaal in de ban van de serie “Bridgerton” en ik ben altijd op zoek naar nieuwe series om te bekijken. Naast het kijken van series, vind ik het ook leuk om te lezen en blader ik graag door tijdschriften. Het lezen van een goed boek geeft me de kans om helemaal op te gaan in een andere wereld.
Ik ben op zoek naar iemand die net als ik van het leven houdt en openstaat voor nieuwe ervaringen. Iemand die avontuurlijk is en me kan verrassen met nieuwe dingen om te doen of te ontdekken. Ik ben op zoek naar iemand die niet bang is om zichzelf te zijn en die openstaat voor communicatie en diepgang in een relatie.
Als jij denkt dat we een match zouden kunnen zijn, stuur me dan gerust een berichtje. Laten we samen ontdekken wat het leven te bieden heeft!”

Oftewel:

Er staan dus ook een aantal dingen in die totaal niet aan bod zijn gekomen in de “opdracht” voor AI, evenals incorrecte informatie.

Slim om je datingprofiel volledig door AI te laten schrijven? Nee!

We kunnen er duidelijk over zijn: de liefde is persoonlijk, gevoelig en genuanceerd. En dat is precies wat een computer, en dus een AI tool als ChatGPT, niet is. Als je online een partner zoekt, is het van groot belang dat jouw datingprofiel een weerspiegeling is van jouw gevoel, energie en instelling is. Alleen dan kun je via deze weg een partner vinden die bij jou past.

De uniekheid en het persoonlijke van een datingprofiel gaan verloren als je deze door AI laat schrijven. Als je nou écht geen inspiratie en tijd hebt om een datingprofiel te maken, dan kun je er wel voor kiezen om ChatGPT of andere kunstmatige intelligentie tools te gebruiken ter inspiratie. Maar we adviseren sterk om de gemaakte tekst vervolgens helemaal eigen te maken.

Ben je op zoek naar een partner?

op naar een partner

Ben jij op zoek naar een leuke partner voor een duurzame relatie? En ben je dating apps zat? Bij PartnerSelect geen computerwerk, maar mensenwerk. Want gevoel is de basis van de liefde, vinden wij. Na een persoonlijk uitgebreid intakegesprek schrijft je consulent (zelf!) jouw persoonsbeschrijving. Vervolgens zoeken onze ervaren matchmakers de juiste match voor jou. Het zoekwerk doen wij. Dan hoef jij je alleen te richten op de wel of niet aanwezige chemie tussen jou en je match.

Vergroot je kansen door de persoonlijke matching van datingbureau PartnerSelect. Lees meer over onze professionele matching of start direct de slagingskanstest.

Bronnenlijst

Scroll naar boven
Cartoon verliefd jongen en meisje

Jouw slagingskans?

Benieuwd naar jouw kans om een partner te vinden? Doe de test en ontvang de uitslag gratis en vrijblijvend in je mailbox.