Is samenwonen beter voor je relatie?

Een man en een vrouw zitten op een gezellige bank in een lichte, moderne woonkamer. De man houdt een kom eten vast en schenkt saus uit een fles, terwijl de vrouw, gekleed in een blouse met witte stippen, glimlacht en toekijkt. Het is duidelijk dat hun verbinding vakkundig tot stand is gebracht door een uitzonderlijke matchmaking-service. Op de achtergrond staan planten en decoratieve voorwerpen.

Samenwonen is een belangrijke mijlpaal in veel romantische relaties. Het kan een spannende stap zijn waarbij je je leven – en woning – gaat delen met je partner. Een nieuw hoofdstuk begint.

Wat zijn de effecten van samenwonen op je relatie? Versterkt het je relatie of zorgt het juist voor uitdagingen? In deze blog bespreken we de effecten van samenleven op je relatie en geven we enkele tips om deze periode soepel te laten verlopen.

Samenwonen; de voordelen

  • Voordeel 1: Intimiteit en verbondenheid

Samenwonen kan goed zijn voor je relatie, aangezien het de intimiteit en verbondenheid tussen partners kan vergroten. Je brengt meer tijd door met elkaar en deelt dagelijkse activiteiten, wat kan leiden tot een (nog) diepere emotionele band.

    kosten 1024x896 1

  • Voordeel 2: Financieel

Natuurlijk heeft samenwonen ook financiële voordelen, zoals het delen van huur, hypotheek, en andere kosten. Dit kan leiden tot een betere financiële stabiliteit en minder financiële stress (en dat is altijd fijn, toch?).

  • Voordeel 3: Praktisch

Daarnaast kan samenwonen praktische voordelen hebben, zoals het delen van huishoudelijke taken en verantwoordelijkheden. De kans is groot dat jij dan minder tijd kwijt bent aan dit soort taken, en meer tijd hebt voor je leuke partner. Plus, je hoeft niet heen en weer te reizen om je partner weer eens te zien. Tot diep in de nacht samen dineren, of tegen elkaar aan in slaap vallen op de bank bij een romantische film; geen probleem!

  • Voordeel 4: Ontwikkeling

Samenwonen is tevens een leerproces waarbij je leert om compromissen te sluiten, communicatievaardigheden te ontwikkelen en conflicten op te lossen. Dit kan de relatie versterken en partners helpen om volwassen te groeien in hun relatie. Dit alles kan zorgen voor meer stabiliteit in je relatie.

Door samenwonen versterk je communicatievaardigheden zoals compromissen sluiten en conflicten oplossen.

Samenwonen; de uitdagingen

  • Uitdaging 1: Minder privacy

Als je met iemand samenwoont, heb je minder privacy dan wanneer je alleen woont. Dit kan voor spanningen zorgen als je niet gewend bent om samen te leven. Minder privacy en “alleen tijd” zijn dan ook uitdagingen die je in je achterhoofd moet houden.

  • Uitdaging 2: Verschillende leefgewoonten

becca tapert O7sK3d3TPWQ unsplash scaled e1682342288785

Een andere uitdaging als je gaat samenwonen met je partner kan het verschil in leefgewoonten zijn. Mensen hebben verschillende manieren van leven en het kan soms lastig zijn om hier een balans in te vinden, bijvoorbeeld als de één heel netjes is en de ander juist slordig.

  • Uitdaging 3: Meer verantwoordelijkheden en meer overleg

Wanneer je samenwoont, heb je meer verantwoordelijkheden dan wanneer je het huis voor jezelf hebt. Je moet bijvoorbeeld samen beslissen over de inrichting van het huis en wie welke taken op zich neemt. Samenwonen houdt in dat je je leven én woonruimte deelt met iemand anders, en dat kan bijvoorbeeld betekenen dat je het vetorecht over de afstandsbediening verliest ;-). Sommige mensen ervaren dit als een beperking van hun persoonlijke vrijheid.

  • Uitdaging 4: Mogelijke spanningen

Het is mogelijk dat er bij het samenwonen spanningen ontstaan door kleine irritaties of meningsverschillen. Samenwonen kan ook leiden tot een versnelling van de relatie, waarbij partners sneller bepaalde mijlpalen bereiken, zoals trouwen of kinderen krijgen. Dit kan stress en druk veroorzaken als partners niet in dezelfde fase zitten wat betreft de toekomst van de relatie.

Tips voor een succesvolle samenwoonperiode

    Tip 1: Communiceer open en eerlijk

Het is belangrijk om open en eerlijk te communiceren over jullie verwachtingen en wensen. Praat over zaken als huishoudelijke taken, privacy en vrije tijd. Communicatie is altijd goed, maar het is al helemaal van belang als je samen gaat wonen. “Communicatie is key.”

    Tip 2: Maak afspraken
    priscilla du preez F9DFuJoS9EU unsplash

Maak afspraken over wie welke taken op zich neemt en hoe jullie de kosten verdelen. Dit voorkomt onnodige spanningen en zorgt ervoor dat het samenwonen soepel zal verlopen.

    Tip 3: Geef elkaar ruimte

Zorg ervoor dat jullie allebei voldoende tijd en ruimte hebben voor je eigen activiteiten en interesses. Vindt jouw partner het bijvoorbeeld leuk om te vissen, te lezen, of om creatief bezig te zijn? Geef diegene dan de ruimte om deze dingen te doen, dit hoeft niet altijd met elkaar te zijn.

    Tip 4: Respecteer elkaars leefgewoonten

Probeer begrip te hebben voor elkaars leefgewoonten en zoek samen naar een balans die voor jullie allebei werkt. Is je partner bijvoorbeeld een nachtuil, maar houd jij juist van vroeg opstaan? Zoek hierin dan samen naar een oplossing, zodat jullie samen optimaal kunnen genieten van het samenwonen.

Voor beide partners is het belangrijk om zich bewust te zijn van de uitdagingen en voordelen van samenwonen, en om open communicatie te onderhouden om misverstanden en conflicten te beperken. Het stellen van duidelijke verwachtingen, het bespreken van plannen voor de toekomst en het tonen van betrokkenheid bij de relatie, kunnen helpen om mogelijke uitdagingen van samenwonen te overwinnen.

Beslis samen wat voor jullie relatie werkt

Wat voor de een werkt, werkt niet automatisch ook voor de ander. Elk koppel en elke relatie is uniek. Wat in de ene relatie een positief effect heeft, kan in een andere relatie juist als negatief worden ervaren. Beslis daarom ten alle tijde samen wat het beste is voor jullie relatie, of vraag advies aan onze ervaren matchmakers.

Op zoek naar een partner (om mee samen te wonen ;-))?

op naar een partner

Ben jij op zoek naar een leuke partner voor een duurzame relatie? Vergroot je kansen door de persoonlijke matching van datingbureau PartnerSelect. Lees meer over onze professionele matching of start direct de slagingskanstest.

Bronnenlijst

  • Kiecolt, K. J., & Hughes, M. (2019). Cohabitation, Marriage, and Divorce in a Changing Society. Cham, Switzerland: Springer.
  • Brown, S. L., & Manning, W. D. (2018). Family Boundary Ambiguity and the Rise of Living Apart Together Relationships. Journal of Marriage and Family, 80(3), 641-657.
  • Stanley, S. M., Rhoades, G. K., & Markman, H. J. (2006). Sliding versus Deciding: Inertia and the Premarital Cohabitation Effect. Family Relations, 55(4), 499-509.
  • Dush, C. M., Cohan, C. L., & Amato, P. R. (2003). The Relationship between Cohabitation and Marital Quality and Stability: Change across Cohorts? Journal of Marriage and Family, 65(3), 539-549.
  • “The Pros and Cons of Cohabitation,” Psychology Today, 20 oktober 2014
  • “Is Living Together Before Marriage a Good Idea?,” American Psychological Association, oktober 2018
  • “10 Tips for Cohabitation,” The Gottman Institute, 22 juni 2015
Scroll naar boven
Cartoon verliefd jongen en meisje

Jouw slagingskans?

Benieuwd naar jouw kans om een partner te vinden? Doe de test en ontvang de uitslag gratis en vrijblijvend in je mailbox.