Review ‘Hartstocht’ van Tila Pronk

andres-siimon-I6B4wQAhvRw-unsplash
De liefde. Er zijn talloze boeken, podcasts en documentaires over gemaakt. Soms interessant, soms leerzaam, soms confronterend. En soms allemaal tegelijk. Welke zijn de moeite waard? Wij geven je graag tips. Deze keer:

‘Hartstocht: de psychologie van de liefde.’ van wetenschapper en sociaal psycholoog Tila Pronk.

Mensen hebben een basale behoefte aan
diepgaande, liefhebbende relaties.

Waar gaat ‘Hartstocht’ over?

‘Hartstocht’ bespreekt alle stadia van de liefde: van de eerste ontmoeting, tot de eventuele duurzame relatie en mogelijke andere uitkomsten. Het is volledig gebaseerd op eerder psychologisch onderzoek en geschreven door de wetenschapster Tila Pronk. Waardoor slaat de vonk over? Waarom vinden we iemand aantrekkelijk? Hoe ziet verliefdheid eruit in de hersenen? En hoe zit het met conflicten binnen een relatie? Pronk bespreekt allerlei wetenschappelijke feiten en verrassende inzichten over de liefde.

Wat je kunt leren van het boek

In dit boek komen wetenschappelijke inzichten over de liefde aan bod. Er wordt eerlijk gesproken over verscheidene onderwerpen, er worden mythes ontkracht en de biologie achter de liefde wordt aan het licht gebracht. Antwoorden op de vele ‘waaroms’ achter de liefde.

Je kunt ervan leren waarom mensen (en jijzelf) in bepaalde situaties op de manier reageren zoals ze doen. Waarom verliefde mensen bijvoorbeeld risicovol gedrag vertonen, waarom knappe mensen vaker als aardig beschouwd worden, waarom jij je terugtrekt of juist agressief reageert bij sommige gebeurtenissen en hoe je dit in je relatie op kunt vangen.

Vergeving is de sleutel tot lange en gelukkige relaties.

Wensen en eisen zijn niet nuttig in de liefde

Iets wat in het boek uitvoerig wordt bekritiseerd is het wensen- of eisenlijstje dat veel mensen hebben voordat ze gaan daten. In de praktijk, zo stelt Pronk, is dit namelijk totaal niet nuttig. Wensen vooraf voorspellen niet met wie iemand eindigt.

Wat we denken te zoeken in een partner,
is niet hetzelfde als wat we willen
– laat staan wat we krijgen.

“Wat we denken te zoeken in een partner, is dus niet hetzelfde als wat we eigenlijk willen – laat staan wat we krijgen. Aantrekkingskracht is ook niet te meten vanuit een persoon; er moet ‘iets gebeuren’ tussen twee personen.”

De valkuil van vooroordelen

Ook worden vooroordelen in de liefde besproken. Vaak gaat dit over jouw waardeoordeel van een ander. Een gedachte-experiment: neem een eerste date. Op het eerste gezicht vindt jij je nieuwe date echt super saai. Diegene leest veel boeken, eet alleen maar gezond en wil het niet te laat maken. Wat denk je dat er vervolgens gebeurt? Juist: je gaat onbewust enkel op zoek naar dingen die dit vooroordeel bevestigen en zal daardoor alleen nog opmerken hoe saai je date is…
Dit klinkt logisch, maar dit hoeft niet altijd het geval te zijn. In dit experiment wil je date het bijvoorbeeld niet laat maken omdat diegene saai is, maar omdat diegene ieder weekend naar een festival gaat, waardoor hij/zij doordeweeks super moe is. Zo zie je maar…

Vooroordelen kunnen er ook toe leiden dat vermoedens over iemand daadwerkelijk uitkomen, aangezien je er actiever naar op zoek bent. Neem als voorbeeld het sterke gevoel dat jouw partner je zal bedriegen. Doordat jij hier constant mee bezig bent, reflecteert dit op jouw gedrag. Je doet bijvoorbeeld vaker kortaf en afstandelijk, wat invloed heeft op het gedrag van je wederhelft. Dit maakt de kans op daadwerkelijk bedrog weer groter.

Relatiegeluk is de belangrijkste voorspeller
van het algemene gevoel van geluk in het leven.

‘Hartstocht’ tips in de liefde

Een aantal wetenschappelijke inzichten voor in het dagelijks leven:

 • Openingszinnen werken vaak niet.
  Een simpele ‘hey, hoe gaat het’ gebruiken om op iemand af te stappen, is bij zowel mannen als vrouwen effectiever.
 • Voor een langdurige relatie is persoonlijkheid belangrijker dan uiterlijk.
 • We vinden iemand leuker als we iemand vaker zien.
  Wees dus niet bang om meerdere keren met iemand af te spreken.
 • Maak tijd en ruimte voor een date.
  Het is niet slim om een afspraakje met je nieuwe vlam te plannen na een vermoeiende dag. Je komt dan waarschijnlijk niet zo leuk over als je zou willen. ‘Impression management’ kost namelijk een hoop energie…

Voor wie?

Of je nu op zoek bent naar een relatie, moeilijkheden ervaart in je bestaande relatie of gelukkig getrouwd bent, van dit boek kan iedereen iets leren! ‘Hartstocht’ haalt alles van de liefde aan; van het prille begin en het elkaar leren kennen, tot een (lang en gelukkig) huwelijk, of een eventuele break-up.
Het boek bespreekt voornamelijk de fenomenen en processen achter de liefde. Meer uitleg, diepgang en verklaringen dus.

‘Hartstocht’ en PartnerSelect

De kennis van (nieuwe) wetenschappelijke inzichten en uiteenzettingen van neurologische processen komen ook goed van pas voor de matchmakers van PartnerSelect. Door op de hoogte te blijven van nieuw relatie-onderzoek en psychologische fenomenen kunnen we de beste matches blijven maken. Daarnaast adviseren, coachen en begeleiden we je tijdens het hele proces van het vinden van de liefde. En natuurlijk zullen we deze kennis ook blijven delen op onze platformen.

Zou jij ook graag die waardevolle hechte liefdesband met iemand willen opbouwen, maar lukt het niet om de juiste persoon te vinden?


Ons team van experts kan jou adviseren, coachen en begeleiden tijdens het hele proces van het vinden van de liefde.
Doe meteen de slagingskanstest om te kijken hoe groot jouw kans van slagen is als wij voor jou op zoek gaan naar een partner. Je kunt ook vrijblijvend contact met ons opnemen. We bespreken graag samen met jou de mogelijkheden.

Is het een aanrader?

‘Hartstocht’ is een leerzaam boek met interessante inzichten uit de psychologie en voorbeelden die je extra na laten denken over je eigen gedrag en het doen en laten van de mensen om je heen.

Het is een boek voor de nieuwsgierig aangelegde lezer. Het biedt herhaling en is geschreven in makkelijke taal, zodat het voor iedereen te begrijpen is. Het boek bevat humor en kan helpen om de psychologie van je relatie te begrijpen.

Een aanrader voor iedereen met een hart voor psychologie of de liefde.

Wat: Hartstocht: de psychologie van de liefde

Waar: Te koop in de boekhandel of op internet

Wat wij ervan vonden: Diepgaand, leerzaam, wetenschappelijk

De moeite waard: Ja

Ons cijfer: 9

Bronnenlijst

 • Pronk, T. (2012). Hartstocht: de psychologie van de liefde. Uitgeverij Bert Bakker.
Scroll naar boven
Cartoon verliefd jongen en meisje

Jouw slagingskans?

Benieuwd naar jouw kans om een partner te vinden? Doe de test en ontvang de uitslag gratis en vrijblijvend in je mailbox.