Waarom je altijd op foute types valt

Foute types hart

Val jij keer op keer op “foute” types? En wordt jouw hart steeds maar weer gebroken?



Het lijkt wel alsof sommige mensen een onweerstaanbare aantrekkingskracht voelen tot ‘bad guys’. Hoe kan het dat je steeds op van die foute types valt, terwijl je eigenlijk verlangt naar een stabiele relatie?
Wij leggen het je hier uit…

Foute types: wie zijn het?

sivani bandaru bczrpU9n8f4 unsplash

Bad guys, de verkeerde mensen, foute types…
Wat bedoelen we hier nu eigenlijk mee?

Met deze groep mensen worden personen bedoeld die zich binnen een relatie op een ongewenste manier gedragen. Denk daarbij aan egoïstisch, narcistisch, impulsief, ontrouw of manipulatief gedrag.

Dit zijn dus duidelijk mensen die zich niet zo gedragen als wij verwachten van een goede partner. Toch lijken sommige mensen keer op keer te vallen voor deze ‘bad boys’ of ‘bad girls’. Waarna ze elke keer weer gekwetst uit de relatie komen.

De vonk

Om te begrijpen waarom we ons aangetrokken voelen tot foute types, moeten we eerst kijken naar het begin: de vonk… Dit is als het ware het tussenstation voor verliefdheid.

De vonk - foute types

Het gevoel kennen de meeste mensen wel: soms ontmoet je gewoon een persoon waarbij je direct voelt dat de vonk overslaat. Je voelt je nerveus, krijgt een hogere hartslag en zweterige handpalmen… Een lichamelijke ervaring. Je brein interpreteert dit lichamelijke verschijnsel als aantrekkingskracht of interesse.

De boosdoener: verliefdheid

Dan is daar de verliefdheid: dit is eigenlijk een soort obsessie die ontstaat na het overslaan van de vonk. De stofjes in ons brein zorgen voor een euforisch gevoel van geluk en opwinding. Dit maakt het voor verliefde mensen moeilijk om rationele beslissingen te nemen.

Misschien vraag je je af: wat zorgt er nou precies voor dat je verliefd wordt?


De specifieke aantrekkingskracht tussen twee mensen en hoe dit tot stand komt is nog vrij onduidelijk. Wat wel bekend is, is dat wensen- en eisenlijstjes voor een potentiële partner de uiteindelijke partnerkeuze niet voorspellen.

Wat partnerkeuze wél voorspelt: de grootte van jouw pupillen! Dat blijkt uit onderzoek van wetenschapper Tila Pronk.

Grotere pupillen bij het zien van een potentiële partner zorgen voor een grotere kans dat je die persoon accepteert als jouw partner.

marina vitale t809JJ6r9KA unsplash

Dit klinkt misschien een beetje gek, maar laat ons het uitleggen. In het onderzoek bleek een positieve samenhang te bestaan tussen pupilgrootte en partner acceptatie. Bij een grotere pupilgrootte valt er meer licht binnen, waardoor jouw hersenen het beeld wat je op dat moment ziet later beter op kunnen slaan. Dit kun je zien als een soort waarschuwing voor jouw lichaam: “Let op: wat er hier gebeurt vinden wij interessant.”

Grotere pupillen bij het zien van een potentiële partner leiden tot een grotere kans dat je met die persoon een relatie begint. Het lichaam, hier de pupil, geeft dus een onbewuste en automatische aanwijzing voor het accepteren of afwijzen van een partner!

Hoe kan het dat je telkens op foute types valt?

Maar hoe kan het dan dat je steeds voor de verkeerde mensen valt? Nou, vergrootte pupillen kunnen meerdere betekenissen hebben, niet alleen dat iemand een lekker stuk is.

Die vergroting van je pupillen kan inhouden: deze persoon is de liefde van je leven, of het kan juist zijn dat je lichaam je probeert te waarschuwen voor deze persoon: “Let op: we zijn in gevaar.” De lichamelijke reacties zijn dus identiek, terwijl de boodschap het tegenovergestelde kan zijn.

Dat gevoel in je buik kun je linken aan aantrekkingskracht, terwijl dit eigenlijk duidt op gevaar.

jonathan borba QT3LZgOP7Hc unsplash

Je reacties zouden op basis van deze twee betekenissen dan ook anders moeten zijn. Maar, ons lichaam maakt helaas ook fouten. Het kan dus zijn dat jouw hersenen het gevaarsignaal van je lichaam interpreteren als hunk-alert. “Dit is natuurlijk uiteindelijk heel slecht geregeld door de natuur,” aldus Tila Pronk. “Het liefst zou je hier een heel duidelijk signaal over krijgen.”

Als je merkt dat je steeds op van die foute types valt, kan het dus zo zijn dat jij geleerd hebt dat gevoel van opwinding en spanning te linken aan verliefdheid, terwijl dit eigenlijk duidt op gevaar.

Nog niet klaar voor een relatie

Het komt ook vaak voor dat mensen die nog niet klaar zijn voor een relatie, onbewust kiezen voor een onbetrouwbaar type. Ergens toch wel weten dat er geen duurzame relatie in zit,
is wel zo veilig.

Ergens toch wel weten dat er geen duurzame relatie in zit, is wel zo veilig.

Door slechte relatie ervaringen in het verleden, kan er bindingsangst of verlatingsangst zijn ontstaan: een diepgewortelde angst om gekwetst te worden.

Ook de band met jouw ouders of verzorgers heeft invloed op wat jij met liefde associeert. Bij het selecteren van een partner ga je op zoek naar wat vertrouwd voelt. Als jouw ouders rationeel en afstandelijk waren, dan is er een grote kans dat jij je onbewust aangetrokken voelt door types die ook afstand bewaren. Als jouw ouders altijd alles voor jou bepaalden, heb je meer kans dat jij valt voor een dominante partner die niet altijd rekening houdt met jouw wensen.
Het zijn oude vertrouwde patronen die je bewust moet doorbreken.

Onze tip tegen foute types

Bij verliefdheid hoort spanning. Daarom zorgt die ‘bad guy’ of ‘bad girl’ voor directe voldoening. Maar een duurzame relatie is alleen mogelijk met de aanwezigheid van stabiliteit en betrouwbaarheid.

De tip van ons: kijk eens kritisch naar jouw partnerkeuze tot nu toe. Doorbreek oude patronen en zoek bewust naar een in jouw ogen minder spannend persoon. Houd je eigen lijf een beetje voor gek en ga bijvoorbeeld naar een spannende film, of kies een activiteit uit je comfortzone, zoals dansen. Dit helpt om je lijf het gevoel van spanning te geven bij die betrouwbare, maar – in eerste instantie – minder avontuurlijk persoon, waardoor de vonk alsnog kans krijgt.

Ben jij op zoek naar een duurzame relatie?

hartje

Ben jij klaar met die foute types en heb je behoefte aan een betrouwbare, lieve partner? Dan ben je bij PartnerSelect aan het juiste adres! Wij maken al jarenlang duurzame matches en verbinden singles door heel Nederland met elkaar.

Lees op de site meer over onze aanpak of doe de slagingskanstest om te zien of professionele matching iets voor jou is!

Bronnenlijst

  • Fisher, H. E., Aron, A., & Brown, L. L. (2006). Romantic love: a mammalian brain system for mate choice. Philosophical Transactions of the Royal Society B: Biological Sciences, 361(1476), 2173-2186.
  • Jonason, P. K., & Fisher, T. D. (2009). The power of prestige: why young men report having more sex partners than young women. Sex Roles, 60(3-4), 151-159.
  • Podcast 486. Liefde: waarom zijn foute types aantrekkelijk?
  • Pronk, T. M., Bogaers, R., Verheijen, M. S., & Sleegers, W. W. A. (2021). Pupil size predicts partner choices in online dating. Social Cognition, 39(6), 773-786. https://doi.org/10.1521/soco.2021.39.6.773
  • Rusbult, C. E., Martz, J. M., & Agnew, C. R. (1998). The Investment Model Scale: Measuring commitment level, satisfaction level, quality of alternatives, and investment size. Personal Relationships, 5(4), 357-391.
  • Single Coaching (n.d.). Waarom val ik steeds op de verkeerde? https://singlecoaching.nl/waarom-val-ik-steeds-op-de-verkeerde/
Scroll naar boven
Cartoon verliefd jongen en meisje

Jouw slagingskans?

Benieuwd naar jouw kans om een partner te vinden? Doe de test en ontvang de uitslag gratis en vrijblijvend in je mailbox.