Verschillende soorten relaties

Een groep handen, waarvan sommige rood geverfd zijn, zijn in een cirkel gerangschikt met roodgeverfde handen die in het midden een hartvorm vormen. Het beeld symboliseert eenheid en samenwerking, tegen een donkere achtergrond – een suggestieve weergave van hoe een datingbureau duurzame relaties bevordert.

Verschillende relaties zijn er in allerlei soorten en maten. Veruit de meeste mensen kiezen tegenwoordig voor een monogame relatie. Ook bij PartnerSelect is de matchmaking uitsluitend gericht op monogame relaties. Wij geloven in een exclusieve duurzame relatie tussen twee partners. Toch wordt polyamorie steeds populairder, zo zien ook experts. Partners kiezen samen voor de relatievorm die het beste bij hen past. Hoe zat het vroeger? Welke relatievormen zijn er nu, en wat is het verschil?

Geschiedenis van verschillende relaties

Liefde is al eeuwen oud. 1300 voor Christus werden er in Egypte reeds liefdesgedichten geschreven en niet zo heel veel later werd de liefde ook in Griekse mythen besproken. Vanaf het moment dat je geboren wordt, wordt je al verteld dat het vinden van ‘ware liefde’ een onmisbaar ingrediënt is voor persoonlijk geluk. Hiervoor zijn de afgelopen decennia door de wetenschap inderdaad aanwijzingen gevonden. Het is dan ook niet gek dat we van oudsher al constant op zoek zijn naar de liefde en veel energie steken in relaties.

Net zoals het overgrote deel van de dieren was de mens lange tijd polygaam. In het dierenrijk en bij onze voorouders betekent dat over het algemeen dat één mannetje een (seksuele) relatie heeft met meerdere vrouwtjes. Hedendaagse voorbeelden van non-monogamie zijn: een open relatie hebben, vreemdgaan, scheiden en een nieuwe partner ontmoeten, en het hebben van meerdere partners op hetzelfde moment (polyamorie).

Monogamie als norm

Maar wanneer is monogamie dan de norm geworden onder mensen? Tot nu toe zijn wetenschappers hier nog niet over uit. Wel hebben zij een aantal mogelijke redenen bedacht waarom de mens overgestapt is op monogamie. Monogamie zou zijn ontstaan als bescherming voor de kinderen, die voorheen werden gedood door mannetjes zodra de moeders weer seksueel beschikbaar waren. Een andere mogelijke reden is vaderzorg. De vader schiet te hulp bij de opvoeding en draagt bij aan de zorg voor het kind. Hierdoor kon de vader het zich niet veroorloven meerdere (seksuele) relaties te hebben. Een andere reden is wellicht de spreiding van vrouwtjes. Deze waren een stuk verder uit elkaar gaan leven. Om meerdere relaties te onderhouden moest het mannetje een lange, soms gevaarlijke, tocht afleggen. Hij maakte het zichzelf makkelijk door met één vrouwtje te settelen.

De keuze om als koppels door het leven te gaan heeft ons veel opgeleverd.

Sommige wetenschappers beweren echter dat dit gevolgen zijn van monogamie en niet de oorsprong ervan. Als je het op die manier bekijkt heeft de keuze van de mens om als koppels door het leven te gaan ons heel veel opgeleverd. Het begon als een aanpassing die nodig was om te overleven, maar zorgde voor onder andere minder kindersterfte en een vermindering van het aantal mensen met seksueel overdraagbare aandoeningen (SOA’s). Ook zijn vaders hierdoor meer betrokken geraakt, wat de moeders meer rust bood. We hadden het dus misschien niet vooraf zo bedacht, maar monogamie bracht meerdere voordelen met zich mee.

Tegenwoordig

”https://www.partnerselect.net/wp-content/uploads/2022/05/Trouwen.jpg”

De meeste maatschappijen zijn georganiseerd rond het idee dat men een vaste relatie heeft met één partner in plaats van verschillende relaties. Neem als voorbeeld trouwen, dit wordt na al die jaren nog steeds veel gedaan. Het huwelijk begon als een manier om een betere positie in de maatschappij te krijgen. Je trouwde vroeger met iemand om rijker of machtiger te worden. Pas een paar honderd jaar geleden zijn we gestart met het trouwen vanwege liefde. Zonde, als je het ons vraagt… In die tijd was het nog steeds vanzelfsprekend dát je ging trouwen, of anders je bleef alleen. Maar er rustte een taboe op alles wat niet de norm was. Het werd bijvoorbeeld abnormaal gevonden als je op hetzelfde geslacht viel, of als je meerdere relaties op hetzelfde moment had. Door de jaren heen werd er steeds meer geaccepteerd en nu zijn we gelukkig op een punt beland waar bijna alles bespreekbaar is.

De reputatie van de mens is echter niet vlekkeloos als het gaat om monogamie, wat dat betreft zijn er verschillende relaties. Sommige mensen gaan vreemd en in bepaalde culturen trouwen mensen met meerdere partners. Polygamie is niet toegestaan in Nederland. In sommige landen komt het nog wel voor. Maar zelfs als het legaal is, kiest een minderheid van de mensen hiervoor. Dit komt, zoals beschreven, hoogstwaarschijnlijk door de organisatie van de meeste maatschappijen.

Verschillende monogame relaties

Vandaag de dag heeft het grootste deel van de bevolking een monogame relatie. De soort relaties waar PartnerSelect zich op richt: een exclusieve duurzame liefdesrelatie tussen twee partners. Door de jaren heen zijn er steeds meer verschillende soorten monogame relaties ontstaan.

Verschillende soorten monogame relaties

  • Vaste relatie
  • Langeafstandsrelatie
  • LAT-relatie

Ten eerste hebben we de vaste relatie , de meest bekende en meest voorkomende soort monogamie op dit moment. Binnen een vaste relatie beschouwen beide mensen in de relatie elkaar als partner. Ze besluiten op de lange termijn bij elkaar te blijven. Over het algemeen zijn de partners trouw aan elkaar. Dit houdt in: geen seks of liefdesrelatie buiten deze relatie om. Maar partners beslissen natuurlijk samen wat ze van een relatie verwachten.

verschillende relaties over de hele wereld

Daarnaast is er de langeafstandsrelatie , waaraan steeds meer mensen moeten geloven. Dit is, zoals de naam al doet vermoeden, een relatie tussen mensen die op lange afstand van elkaar wonen. Deze soort relatie kan ook een non-monogame relatie zijn (tussen meer dan 2 mensen). Door het internet is het veel makkelijker geworden om met elkaar in contact te blijven en zo liefdesconnecties te onderhouden. Ook is het tegenwoordig een stuk makkelijker om heen en weer te reizen: vluchten en treinen naar alle uithoeken van de wereld vertrekken constant. Maar deze soort relatie komt natuurlijk ook met een hoop uitdagingen en frustraties. Het is daarom niet voor iedereen weggelegd. Maar als je echt van elkaar houdt is alles mogelijk. Toch?

De laatste relatievorm die we zullen bespreken is een ‘Living Apart Together’-relatie. Dit wordt ook wel een LAT-relatie genoemd en is een van de verschillende relaties. Deze relatievorm houdt in dat het stel bewust apart blíjft of gáát wonen. Deze koppels willen bijvoorbeeld hun zelfstandigheid of privacy behouden, of financieel niet afhankelijk van elkaar zijn. Maar het komt ook voor dat ze dit doen om de kans op conflicten te verminderen, zoals ruzie over huishoudelijke taken. Het is wel duurder om apart te wonen en het is lastiger om bij elkaar te geraken als je elkaar nodig hebt, maar voor sommige stellen werkt het beter dan samenwonen.

Rol van PartnerSelect

Nu vraag je je misschien af waar je het beste terecht kunt als je open staat voor verschillende relaties of een non-monogame relatie. De matchmakers van PartnerSelect richten zich niet op polyamoreuze en open relaties. Maar we hebben een uitgebreid netwerk. Je kunt daarom altijd contact met ons opnemen voor advies, zodat we je verder kunnen helpen of eventueel door kunnen verwijzen.

Ben je wel op zoek naar een monogame relatie? Dan zit je bij ons goed. Wij koppelen singles uit heel Nederland aan elkaar. Professionele matchmakers doen er alles aan om samen met jou de liefde te vinden. Lees de succesverhalen van je voorgangers en laat de liefde niet op zich wachten. Doe alvast de slagingskanstest en bereid je voor op het ontmoeten van een (nieuwe) partner.

Bronnenlijst

  • Netflix – Explained S1 A3 ‘Monogamy’
  • https://www.maxvenus.nl/relatievormen
  • https://www.allesoverseks.be/welke-soorten-relaties-zijn-er
  • https://www.gratisdatingtips.nl/voor-nadelen-lange-afstandsrelatie/
  • https://www.bnnvara.nl/joop/artikelen/waarom-is-de-mens-monogaam-geworden
  • https://www.eoswetenschap.eu/geschiedenis/monogaam-worden-was-evolutionaire-topzet
  • https://nos.nl/op3/artikel/2190606-niet-monogaam-zijn-is-nog-steeds-een-taboe-maar-wel-steeds-minder
  • https://www.liefdedelen.nl/voordelenmonogamie-ontmaskerd-aannames-monogamie-wetenschappelijk-onderzoek/
  • https://www.bnnvara.nl/artikelen/wat-is-het-verschil-tussen-polyamorie-een-open-relatie-en-swingen?gclid=Cj0KCQjwgYSTBhDKARIsAB8KukvxC8qHjGxp_YZ6opS6G9KDdnWb31wloPowIfN3AxJd4hIo_9pZfDYaAjg-EALw_wcB
Scroll naar boven
Cartoon verliefd jongen en meisje

Jouw slagingskans?

Benieuwd naar jouw kans om een partner te vinden? Doe de test en ontvang de uitslag gratis en vrijblijvend in je mailbox.