Matchmaking bij Married At First Sight: Hoe werkt dat?

Close-up van de handen van een stel op een boeket perzikrozen en gipskruid. De hand van de vrouw, met een diamanten verlovingsring, rust er bovenop. De hand van de man, die een zilveren trouwring en polshorloge draagt, houdt de hare zachtjes vast. Beiden dragen lichtgekleurde kleding, met dank aan hun toegewijde matchmaking-service.

Een paar weken geleden is de laatste aflevering van het zevende seizoen van Married At First Sight uitgezonden. Je kunt je nu alweer aanmelden voor het nieuwe seizoen. Hoe gaan de matchmakers in het programma te werk? We leggen het hele proces aan je uit; van aanmelding tot altaar.

Ben je enthousiast over matchmaking, maar kwam je niet door de selectie? Of wil je niet direct trouwen en niet op tv? Maak je geen zorgen. Relatiebemiddeling is ook nog steeds mogelijk zónder meteen in het huwelijksbootje te stappen.

Wat is Married At First Sight?

”https://www.partnerselect.net/wp-content/uploads/2022/05/couple-260899_1920.jpg”

Married At First Sight is een razend populair televisieprogramma waarin vrijgezellen worden gematcht. Jaarlijks zijn er duizenden aanmeldingen. Deelnemers worden, op basis van wetenschappelijk onderzoek, aan elkaar gekoppeld door een team van experts. De singles hopen via deze weg de liefde te vinden. Een partner voor het leven. Wat maakt het programma zo bijzonder? De koppels zien elkaar op hun bruiloft voor het eerst. Ze geven elkaar het ja-woord zonder elkaar eerst ontmoet te hebben.

Aanmelding tot matchmaking

Bij Married At First Sight zijn er vier experts aan het werk om de beste matches tot stand te brengen. Allemaal beredeneren ze vanuit een eigen specialisme. Het team van experts bestaat uit een seksuoloog, gedragsbioloog en twee matchmakers. De slagingskans van een succesvol huwelijk wordt hierbij geprobeerd zo hoog mogelijk te maken.

Hoe gaan ze te werk? Volgens Tila Pronk, Married At First Sight-expert, bestaat de eerste fase van het proces voornamelijk uit het uitvoeren van testen bij de singles. Het is van belang om te weten wie je voor je hebt, zodat je kunt inschatten of diegene er serieus in staat. Met een pittige test worden de deelnemers uitgedaagd het achterste van hun tong te laten zien. Zo worden persoonlijkheid, stress, het dagelijks leven en politieke voorkeur uitgevraagd middels computertests. Op deze manier ontstaat er van iedere deelnemer een persoonlijkheidsprofiel en wordt meteen duidelijk wie niet geschikt is voor het programma.

Na de vele testen worden er een aantal singles uitgepikt voor een persoonlijk interview. Hiermee krijgen de experts een goed beeld van iemand. Dit seizoen hadden zij een nieuwe aanpak, waarmee zij de grootste kans van slagen probeerden te behalen. De singles hadden bijvoorbeeld meer tijd om te antwoorden, zodat zij niet alleen maar sociaal wenselijke antwoorden gaven. Na de persoonlijke interviews zijn de matchmakers aan zet om uit de selectie de beste koppels te vormen.

Werkwijze van de matchmakers

In het matchingsproces is er dit seizoen meer nadruk gelegd op het type mens (lees: de persoonlijkheid) en de hechtingsstijl van de persoon. Hier is voor gekozen, omdat het veel invloed heeft op hoe iemand reageert in verschillende situaties. Het is namelijk bewezen dat je persoonlijkheid voor een groot deel voorspelt hoe gelukkig je bent in een relatie, en niet je partner. Daarnaast heeft onderzoek uitgewezen dat het ideaalbeeld van een partner, oftewel de voorkeur, niet betekent dat je diegene ook uit de menigte pikt – ook al heb je deze misschien wel in je hoofd.

”https://www.partnerselect.net/wp-content/uploads/2022/05/wedding-2595862_1920.jpg”

Van deze principes hebben de matchmakers gebruik gemaakt: er is dit seizoen minder gekeken naar wat iemand zoekt in een partner en meer naar wat iemand nodig heeft. Een mogelijke partner werd geselecteerd op grond van hoe goed zijn of haar huidige leven bij dat van de ander past, en andersom. Heeft iemand het heel druk of juist veel vrije tijd? Legt hij/zij veel nadruk op werk of juist niet? Dit zijn aspecten die meespelen bij de keuze van de experts om singles wel of niet te koppelen. Verder werd er gekeken naar politieke voorkeur, normen en waarden. Ook werd er rekening gehouden met hoe goed de partner past bij het leven wat iemand wilt en bij de dingen die iemand in de toekomst nog wilt bereiken.

Aanmelden voor Married At First Sight

Hoe kun je je aanmelden voor Married At First Sight? Dat gaat vrij makkelijk. Je doorloopt 4 stappen op de website aanmelden.tv, waar je onder andere je persoonsgegevens invult. En dan is het afwachten…
Voor het vierde seizoen hadden 1500 mensen zich aangemeld. Dit werd vorig seizoen overtroffen met wel 2000 kandidaten.

Wie van Married At First Sight zijn nog bij elkaar?

Maar trouwen met een vreemde: kan dat wel goed gaan? Sinds de start van het programma in 2016 zijn er 36 koppels gevormd door de matchmakers. Hiervan kozen tien koppels ervoor om getrouwd te blijven. Na de opnames zijn er nog enkele stellen gescheiden, wat de uiteindelijke stand op vier geslaagde matches zet. Twee van deze koppels zijn uit de eerste twee seizoenen en zijn dus al langer bij elkaar. De andere twee geslaagde matches zijn gemaakt in het afgelopen seizoen. Over hun toekomst valt op dit moment dus nog niet zo veel te zeggen.

Maakt dit het programma een flop? Dat niet. In het programma is te zien dat de relatiebemiddeling, die gedaan wordt door relatiebemiddelingsbureau Mens & Relatie, wel degelijk zijn vruchten afwerpt. Persoonlijke relatiebemiddeling heeft een positieve invloed, zo lang je zelf ook echt wil en ervoor openstaat. Zoals Mens & Relatie het mooi omschrijft: “Het vinden van een partner begint bij jou.”

Het vinden van een partner begint bij jou.

PartnerSelect als matchexpert

Vind je het geen fijn idee om meteen te trouwen of is een televisieprogramma niks voor jou? Wij, van PartnerSelect, zijn experts op het gebied van matchmaking. Om jouw geluk te vinden, zetten wij persoonlijke relatiebemiddeling in. We beginnen met een uitgebreid intakegesprek. Met een professionele werkwijze zoeken we aan de hand van jouw criteria de beste matches. Blijkt de eerste match het toch niet helemaal te zijn? Geen probleem, dan zetten we onze zoektocht voort. Dit doen wij net zo lang totdat jij gelukkig in de liefde bent. Oh, en een ander voordeel: je hoeft niet direct met een onbekende te trouwen.

Wil je ontdekken of relatiebemiddeling iets voor jou is? Met de slagingskanstest zie je direct wat je matchingskansen zijn. En wie weet ontmoet jij net als de koppels van Married at First Sight binnenkort wel jouw toekomstige man of vrouw!

Bronnenlijst

  • https://www.rtl.nl/programma/5243971/married-first-sight
  • https://nl.wikipedia.org/wiki/Married_at_First_Sight
  • https://www.ad.nl/show/married-at-first-sight-expert-tila-de-alarmbellen-gaan-bij-ons-af-als-de-singles-de-match-niet-begrijpen~a219b03c/
Scroll naar boven
Cartoon verliefd jongen en meisje

Jouw slagingskans?

Benieuwd naar jouw kans om een partner te vinden? Doe de test en ontvang de uitslag gratis en vrijblijvend in je mailbox.