7 Tips voor een stressvrij kerstdiner met de schoonouders

Een groepje van vijf mensen zit en staat rond een woonkamer, die voor Kerstmis versierd is met een boom en cadeautjes. Ze glimlachen en houden drankjes vast en lijken te genieten van een vakantiebijeenkomst georganiseerd door een eersteklas datingbureau. De kamer is gezellig, met blauwe muren en een feestelijke sfeer.

‘Het belangrijkste van de kerstdagen is samen zijn,’ vindt 76% van de Nederlanders. Toch blijkt dat samenzijn voor ruim 20% van ons te zorgen voor de grootste stress.

Ruim 20% van de Nederlanders
vindt kerst met de schoonfamilie stressvol.

Uit onderzoek blijkt dat de verwachting van anderen een bron van stress is tijdens de feestdagen. Met name rondom de komst van schoonouders. Het gevoel dat je niet helemaal jezelf kunt zijn, niet genoeg gespreksonderwerpen hebt of verkeerde cadeaus hebt uitgezocht, zijn de grootste bronnen van spanning.

Samengevoegde families: altijd 2 verschillende “culturen”

Schoonfamilie

Het doorbrengen van de feestdagen met je schoonfamilie kan je het gevoel geven dat je op eieren loopt. Misschien hangt er een spanning over politieke onenigheid, zijn er meningsverschillen over de opvoeding van de kinderen of heb je simpelweg nog steeds het gevoel dat je je best moet doen.Volgens relatiewetenschapper John Gottman is dat niet vreemd. Elke relatie is een interculturele ervaring, zegt hij. “Ongeacht of mensen uit verschillende culturen komen of dezelfde, ze komen uit verschillende families.” De familie die zo wordt gecreëerd, is een compleet nieuwe cultuur. De feestdagen kunnen verschillende gevoelens en verwachtingen oproepen.Onthoud dat de familie van je partner een ander perspectief kan hebben dan jij en/of je partner. Het is niet gek dat het soms kan botsen. Zolang er respect en eerlijke communicatie is, hoeft dit helemaal geen probleem te zijn!

Leg jezelf minder druk op

Kerstdiner

Kerstrecepten verzamelen, cadeaus kopen, koken, alcoholconsumptie, lastige gespreksonderwerpen; deze tijd kan naast plezier ook stress veroorzaken.

Probeer de druk voor jezelf te verminderen. Niemand kan alles perfect doen, dus jij ook niet. En verwacht dat ook niet van je schoonfamilie.Veel mensen willen hun beste beentje voorzetten tijdens de feestdagen. Maar het ‘pleasen’ van mensen kan al snel leiden tot uitputting, spanning en wrok. Je hoeft de behoeften en wensen van (schoon)familie of vrienden niet boven die van jou te stellen.

Bedenk waar jíj je het prettigst bij voelt, zeg geen ‘ja’ als je ‘nee’ bedoelt en kook alleen dat uitdagende topgerecht als je dat kan en wil.

Vermijd riskante onderwerpen

Je hóeft de meningsverschillen of familieproblemen niet te bespreken als je aan het kerstdiner zit. Je hoeft ook geen ingewikkelde discussies aan te gaan. Probeer andere, neutrale, onderwerpen te bedenken of doe een leuk spel. Op die manier houd je de feestdagen vrolijk en feestelijk.

Een kans voor extra verbinding met de schoonfamilie

In plaats van er tegenop te zien, kun je het kerstdiner ook gebruiken om een sterkere verbinding te maken met je schoonfamilie. Neem jezelf voor om op nieuwe manieren te reageren of andere vragen te stellen.

Voorbereid op schoonfamilie-uitdagingen tijdens de feestdagen:
7 tips

1. Empathie en begrip

Probeer je in te leven in de positie van je schoonfamilie. Begrijp dat ze mogelijk hun eigen onzekerheden en spanningen hebben over jou als nieuw lid van de familie. Toon begrip voor hun perspectief en geef hen de kans om je te leren kennen.

2. Zoek naar eenheid

Zoek naar manieren om een gevoel van eenheid te creëren tijdens het kerstdiner. Je kunt dit doen door gezamenlijke activiteiten of tradities die iedereen kan waarderen. Bijvoorbeeld, samen koken, spelletjes spelen of verhalen delen over gedeelde ervaringen.

3. Respecteer culturele verschillen

Als er culturele verschillen zijn tussen jou en je schoonfamilie, toon dan respect voor deze diversiteit. Leer over elkaars culturen, tradities en gewoonten en waardeer de verschillen zonder te oordelen.

4. Flexibiliteit en aanpassingsvermogen

Wees flexibel en pas je aan wanneer dat nodig is. Soms kunnen tradities botsen of zijn er meningsverschillen. Ben bereid om compromissen te sluiten en flexibel te zijn.

5. Zoek steun bij je partner

Bespreek eventuele zorgen of ongemakken die je hebt met je partner. Zorg dat je partner jou altijd begrijpt en naast je staat. Hij of zij kan je helpen in lastige situaties en je geruststellen als er spanningen zijn tussen jou en zijn/haar familie.

6. Neem rust

Vergeet niet om soms ook een moment voor jezelf te nemen tijdens de drukke feestmaanden. Zoek manieren om te ontspannen en jezelf op te laden, zodat je tijdens familiebijeenkomsten uitgerust en op je best bent.

7. Een positieve houding

Probeer altijd van het positieve uit te gaan. Focus op de leuke dingen en goede aspecten van het samenzijn en probeer niet te blijven hangen in eventuele moeilijkheden.

Wil jij niet alleen deze zijn deze kerst?

Partnerselect poppetjes man vrouwVerlang jij juist naar een kerst met nieuwe schoonfamilie? Heb je er genoeg van de feestdagen alleen of met vrienden door te brengen? Zou je dolgraag (weer) een partner vinden waarmee je samen kunt genieten?

Laat ons je dan helpen! Wij selecteren matches die in de basis écht bij jou passen en, net als jij, klaar zijn voor een duurzame relatie.
Als jullie elkaar willen ontmoeten, ontvangen jullie elkaars gegevens en kunnen jullie rustig de tijd nemen om elkaar te leren kennen.

Zo krijg je de kans om op een fijne manierdie speciale persoon te vinden waarmee jij samen een toekomst kunt opbouwen.
Doe de slagingskanstest, neem contact met ons op om de mogelijkheden te bespreken of schrijf je meteen in.

Kerstdiner schoonouders

Bronnenlijst

  • Gommans, L. (2023). Onderzoek wijst uit: schoonfamilie grote oorzaak van stress tijdens de feestdagen. https://www.cosmopolitan.com/nl/entertainment/a45893042/tkmaxx-onderzoek-schoonfamilie-oorzaak-stress/
  • Higgins, L. (n.d.). Navigating the Holidays With Your In-Laws. https://www.gottman.com/blog/how-navigate-holidays-with-your-in-laws/
Scroll naar boven
Cartoon verliefd jongen en meisje

Jouw slagingskans?

Benieuwd naar jouw kans om een partner te vinden? Doe de test en ontvang de uitslag gratis en vrijblijvend in je mailbox.