Eenzame kerst? 6 tips om als single de feestdagen door te komen

Een persoon in een lichtblauw shirt en een donkere rok zit en houdt een bundel gloeiende lichtslingers vast, die doet denken aan de hoopvolle verbindingen die via een datingbureau tot stand zijn gekomen. De achtergrond bevat enkele onduidelijke items en een zachte, warme lichtsfeer. Het gezicht van de persoon is niet zichtbaar.

Een eenzame kerst, dat wil toch niemand? Het is weer zover: de feestdagen. Eén groep slaat al dat kneuterige gedoe tijdens deze maanden het liefst over. De singles. Hier wat tips om toch de feestdagen door te komen!

Waarom we van kerst houden – of het haten

Voor sommigen kan het niet vroeg genoeg beginnen. De tijd van kerstlichtjes, -bomen, -ballen, -films en -muziek. De tijd van samen en van liefde. De mooiste tijd van het jaar. Voor anderen mag deze periode overgeslagen worden. De tijd van verplicht samen zijn en van schijngeluk. De moeilijke tijd waarin eenzaamheid wordt benadrukt.


Of we van de kerstperiode houden of niet, is niet aangeboren. Onderzoekers concluderen dat dit te maken heeft met ervaringen uit je jeugd. Gevoelens en emoties die we eerder bij deze periode hebben ervaren, worden opgeslagen in ons brein. Onbewust worden deze emoties weer opgewekt bij kerst ”triggers”.


Was het bij jou altijd ruzie aan het kerstdiner? Grote kans dat je een negatieve associatie bij kerst hebt ontwikkeld en er nog steeds een hekel aan hebt. Óók als je inmiddels met heel andere mensen aan tafel zit.

De nadruk op samenzijn

Kerst man vrouw samen

In kerstliedjes, kerstreclames en kerstfilms; overal ligt de nadruk op samenzijn en familiegevoel. Op het delen van mooie momenten met dierbaren. Dat kan moeilijk zijn als jij niemand hebt – of het gevoel hebt dat je niemand hebt.

Je kunt dit moment aangrijpen om juist nu de hulp in te roepen van onze ervaren matchmakers. Zij kunnen ervoor zorgen dat jij volgend jaar niet alleen bent met de feestdagen. Net zoals Joke, die ook moeite had met de kerstdagen nadat zij haar partner verloor. Uitgerekend op kerstavond ontmoette ze Jan. Een waargebeurd kerstsprookje.

Wil jij je nu al minder eenzaam voelen tijdens de feestmaanden? Scrol dan snel door naar de tips van PartnerSelect.

Even wat mentale steun vanuit de wetenschap: wist je dat één op de vier personen zich eenzaam voelt tijdens de feestdagen? Je bent dus niet alleen.

Één op de vier personen voelt zich eenzaam
tijdens de feestdagen.
Je bent dus niet alleen.

Tip #1: Eenzame kerst? Nodig je vrienden uit

Kerstdiner vrienden

Een geruststelling: je bent niet de enige die tijdens de feestdagen geen partner heeft. Je kent de welbekende vraag tijdens het kerstdiner vast wel: “En, waar is jouw partner?” Die wil je niet horen. Hoe ontwijk je die vraag? Door vrienden – die ook geen partner hebben – uit te nodigen. Geen zoetsappig diner waarbij je steeds wordt geconfronteerd met verliefde stelletjes in je familie. Maak er een feestje van met vrienden. Met het oog op een partner vinden: vraag of je vrienden meer (single) vrienden meenemen. Stel je voor dat er een date voortvloeit uit dit kerstdiner met vrienden. Je weet maar nooit.

Tip #2: Breng de sfeer in huis, juist als je alleen bent

Waarschijnlijk denk je: “als ik ergens geen zin in heb, is het mijn huis versieren wel”. Toch helpt het om je – uiteindelijk – minder eenzaam te voelen. De reden? De sfeer in huis bepaalt hoe jij je voelt. Niets is verplicht natuurlijk. Maar ga jij dit jaar weer in een kil huis zitten, terwijl de hele staat kerst uitstraalt? Grote kans dat jij de sfeer die in huis hangt de hele dag met je meeneemt. En dat wil je niet. Toch die kerstboom maar van zolder halen dus. Hoe beter de sfeer in huis, hoe beter jij je deze feestmaanden voelt.

Tip #3: Huil het eruit

Kerst alleen

Ja je leest het goed. Op deze avond mag je jezelf even goed zielig vinden. Sloffen aan, deken om, chocola,chips,wijn en/of bier erbij, foute kerstfilm op en voilà: dé setting om het er even uit te huilen. Laat het gaan. Gooi het liefst alles eruit. Je zult merken dat het oplucht om je verdriet even niet in te hoeven houden.
Maar let op: houd het wel bij één avond. Zie het als een reset waarna je weer met goede moed verder kunt.

Tip #4: Vlucht!

Wil je dit jaar echt even helemaal niks met kerst te maken hebben? Vertrek. Niks mis met een tripje naar een zonnig oord. Er zijn genoeg mensen die juist tijdens de feestdagen op reis gaan. Zie jij een reis naar de zon wel zitten, maar niet in je eentje? Neem een vriend of vriendin mee die ook single is. Als jij lekker in je eentje de hort op wil, hou je dan vooral niet in kijk eens naar single reizen die worden georganiseerd. Ook bij deze tip geldt: misschien vind je tijdens je reis wel de liefde van je leven. Heb je het door? Deze tips tegen een eenzame kerst leiden weer tot nieuwe liefdeskansen. Hebben we over nagedacht.

Tip #5: Ga daten om een eenzame kerst te voorkomen

Stel schaatsen

Heb jij juist geen zin om alleen op vakantie te gaan en kijk jij er écht tegenop om die feestweekenden alleen door te brengen? Dan zit er maar één ding op: daten. Hoewel je misschien denkt dat het al te laat is om een partner te vinden, zijn dit juist dé maanden om te daten. Overal lichtjes, gezellige muziek, mooi versierde straten: romantischer kan het niet. Je bent niet te laat! Download die datingapp, bezoek een datingsite en bedenk alvast een paar leuke dates. Wie weet is die eenzame kerst voor jou binnenkort verleden tijd. Hier wat date ideeën als opwarmertje:

  • Bezoek een kerstmarkt: heerlijke glühwijn en een goede sfeer gegarandeerd.
  • Wandelen tijdens een koude winteravond: met als afsluiter een warme chocomelk.
  • Schaatsen: niet voor iedereen weggelegd, maar ook hier werkt een warme chocomelk (of glühwijn) goed.

Nog meer inspiratie nodig? Lees dan onze 10 wonderlijke winterdates!

Tip #6: Wees eerlijk over je eenzame gevoel

Cliché, maar niemand mag met kerst alleen zijn (tenzij je toch voor die single reis gaat). Dit geldt natuurlijk ook voor andere feestdagen. Schaam je niet en wees eerlijk over je gevoel. Kan je tijdens de feestdagen terecht bij je familie? Vertel dan aan het begin van de avond hoe je je erover voelt. Zo voorkom je die vervelende vraag: “En, waar is jouw date?” en klaar je meteen de lucht.

Vergroot de kans om jouw match te vinden

Zit je met de handen in het haar en wil je de leegte voorgoed opvullen? PartnerSelect staat voor je klaar om de liefde van je leven te vinden. Professionele matchmakers zetten alles op alles om in samenwerking met jou een geschikte partner te vinden. Wie weet heb jij deze kerst al geen eenzame kerst meer en zit jij er warmpjes bij met je date.

Wil je meer weten? Je kunt alvast een slagingskanstest doen en ervaringen van je voorgangers lezen. Heb je vragen? Neem dan gerust contact met ons op en we informeren je over de mogelijkheden.
Kerst hartjes

Bronnen

    • https://www.menshealth.com/nl/psyche/a23700643/zo-overleef-je-de-feestdagen-wanneer-je-alleen-bent/
    • https://www.happinez.nl/mind-meditatie/eenzaam-feestdagen/
    • https://www.birmingham.ac.uk/news/2016/why-do-we-love-or-hate-christmas
Scroll naar boven
Cartoon verliefd jongen en meisje

Jouw slagingskans?

Benieuwd naar jouw kans om een partner te vinden? Doe de test en ontvang de uitslag gratis en vrijblijvend in je mailbox.