Verbazingwekkende liefdesfeiten

Liefdesfeiten - vrouw fluistert in oor man

Hoeveel we er ook over lezen, schrijven, horen en er onderzoek naar doen: de liefde blijft een mysterie. Dit is altijd zo geweest en zal ook altijd zo blijven.

Dat blijkt ook wel uit deze verbazingwekkende liefdesfeiten. We hebben een paar interessante, grappige of gekke feitjes over de liefde op een rij gezet. Misschien zit er een leuke anekdote bij voor tijdens een eerste afspraakje? 😉

 • Een gebroken hart doet fysiek pijn.
  Uit een MRI-studie blijken dezelfde delen van de hersenen die reageren op fysieke pijn, ook te worden geactiveerd bij iemand met liefdesverdriet. De mentale pijn afgewezen te worden is dus net zo ‘echt’ als fysieke pijn.

 • Zweet was in de oudheid lange tijd het belangrijkste ingrediënt in parfum en liefdesdrankjes.
  Parfumflesje tekeningToen al wist men dat lichaamsgeur een belangrijke rol speelt bij (onbewuste) aantrekkingskracht en verliefdheid. 


 • Mannen eten in een all-you-can-eat restaurant twee keer zoveel wanneer ze met een vrouw uit eten zijn als wanneer ze met een man gaan eten.

 • Blozen is aantrekkelijk.
  Rode wangen zijn cruciaal in het datingspel, zeggen wetenschappers. Ze ontdekten dat primaten een voorkeur hadden voor een partner met rode wangen. Ook bij mensen kan een rode gloed werken als een signaal van goede gezondheid. Dit zou kunnen verklaren waarom vrouwen blush gebruiken.

 • De Aztekenkoning Montezuma beschouwde chocola als een
  “love drug”.

  Chocolade tekeningHij dronk maar liefst 50 kopjes chocola
  voordat hij een bezoek bracht aan zijn harem
  van 600 (!) vrouwen. • Het hart van geliefden klopt synchroon.
  Onderzoekers lieten 32 heteroseksuele stellen elkaar 3 minuten lang in de ogen kijken. De hartslagen bleken zich aan elkaar aan te passen. Bij niet-romantische koppels gebeurde dit niet. Het hart van de vrouw past zich over het algemeen aan aan het ritme van de partner. Waarom dit zo is, is nog een mysterie. Het zou te maken kunnen hebben met de mate van empathie.

 • In de eerste nacht die je in een vreemd bed slaapt, blijft de helft van je brein wakker.

 • Een verlovingsring wordt officieel gedragen aan de vierde vinger van de linkerhand omdat de oude Grieken geloofden dat door deze vinger de ‘vena amoris’ (de liefdesader) liep.
  Verlovingsring tekeningDeze ader zou recht naar het hart gaan. De eerste verlovingsring werd in het oude Egypte gevonden. De vorm van een ring staat zowel symbool voor de eeuwigheid als voor de machtige goden van de zon en de maan.

 • Geliefden halen het beste in elkaar naar boven.
  Psychologen ontdekten dat partners een belangrijke stuwende kracht zijn in de ontwikkeling van elkaars persoonlijkheid. ‘Het Michelangelo-fenomeen’, noemen ze dit. Want net als een beeldhouwer een meesterwerk uit een ruw rotsblok te voorschijn hakt, kan een partner jou helpen om degene te worden die je graag wilt zijn. Iemand die van je houdt aan je zijde heeft een heel sterk effect. Het zorgt voor vertrouwen in de wereld en de wil je te ontwikkelen tot een beter persoon.

 • In 2011 was seks in Florida per ongeluk illegaal gemaakt.

 • Een verklaring waarom het hart hét symbool is van de liefde, is dat de vorm verwijst naar de vleugels van een duif.
  Liefdesfeiten - Hartjes getekendDe duif werd in de oudheid verbonden aan de liefde
  en is ook een symbool van Afrodite, de Griekse godin
  van de liefde.

Wil jij je na het lezen van deze verbazingwekkende liefdesfeiten ook laten verbazen door de liefde, maar lukt het maar niet die lieve partner te vinden?
Misschien kan PartnerSelect jou helpen! Kijk eens naar de mogelijkheden en investering of neem vrijblijvend contact op.

Liefdesfeiten - gekleurde hartjes

Bronnen

 • Ackerman, Diane. A Natural History of Love. Vancouver, WA: Vintage Books, 1995. https://www.factretriever.com/love-facts
 • Ferrer, E. & Helm, J.L. (2012) Dynamical systems modeling of physiological coregulation in dyadic interactions. International Journal of Psychophysiology. DOI: 10.1016/j.ijpsycho.2012.10.013.
 • Fisher, Helen. Why We Love: The Nature and Chemistry of Romantic Love. New York, NY: Henry Hold and Company, LLC, 2004. https://www.factretriever.com/love-facts
 • Oden, E. (2017). Je ideale zelf met dank aan je partner. https://www.psychologiemagazine.nl/artikel/ideale-zelf-dank-aan-partner/
 • Psychologische feiten over liefde – Unieke liefdesfeiten. https://nl.justinfeed.com/articles/love-couch/psychological-facts-about-love-unique-love-facts.html
 • Schulz, Christine and the editors of The Old Farmers Almanac. The Book of Love: The Old Farmer’s Almanac Reconsiders Romance, Sex, & Marriage. New York, NY: Yankee Publishing Inc, 1996. https://www.factretriever.com/love-facts
 • Tresidder, Jack. The Complete Book of Symbols. San Francisco, CA: Chronicle Books, 2005. https://www.factretriever.com/love-facts
 • Verbazingwekkende liefdesfeiten.
Scroll naar boven
Cartoon verliefd jongen en meisje

Jouw slagingskans?

Benieuwd naar jouw kans om een partner te vinden? Doe de test en ontvang de uitslag gratis en vrijblijvend in je mailbox.