Dit zijn de bruiloft trends van dit moment

jonathan-borba-J03oQgePJog-unsplash

Trouwen is van alle tijden. Maar de thema’s en trends voor een bruiloft wisselen per periode. Bruidsparen zijn altijd op zoek naar unieke en trendy manieren om hun grote dag onvergetelijk te maken.

Of je nou zelf gaat trouwen, een bruiloft van vrienden organiseert of gewoonweg nieuwsgierig bent in de bruilofttrends van dit moment; in deze blog vind je de hipste trouwkeuzes van nu.

Welke trouwlocaties zijn populair? Welke thema’s zijn in? Wat zijn ‘upcoming’ trouwtrends? Wij zochten het voor je uit. En als extraatje: bruidsbloemist Maartje geeft een inkijkje in haar wereld vol bloemen en bruiloften!

De stijl: meest populaire bruiloft thema’s

Bruiloft trends

Thema Natuurlijk

Bruiloften met een natuurlijk thema zijn al een paar jaar ongelooflijk populair. Denk aan buitenbruiloften op locaties met veel groene elementen, zoals tuinen, wijngaarden of het strand. Natuurlijke kleuren, zoals zachte pastels of aardetinten, en organische materialen, zoals hout en jute, worden veel gebruikt om een rustieke en natuurlijke sfeer te creëren.

Thema Boho-chic

Boho stijl bruiloftHet boho-chic thema blijft een favoriet onder bruidsparen. De Ibiza-stijl is hip! Een mix van romantische en vintage elementen met een vleugje bohemian, zorgen voor velen voor het perfecte plaatje. Bloemenkransen, macramé-details, losse vlechten en flowy jurken zijn kenmerkend voor dit thema. Kleurrijke paletten, zoals warme oranje tinten en diepe juweelkleuren, voegen een levendige touch toe aan de decoratie.

Thema Scandinavisch

Bruiloft sterretjesEen Scandinavische stijl zie je steeds vaker terugkomen. Kinfolk en Hygge, bewegingen waar het gaat om eenvoud, natuur en verbinding. Het idee is overblijven met wat goed is en waar het leven echt om gaat. Dit is natuurlijk iets heel moois om met een bruiloft te combineren. Het thema is niet alleen heel chic, maar ook nog eens simpel en tegelijkertijd romantisch.

Thema Winter

Het is een opkomend thema: langzaam kiezen steeds meer koppels voor een winterbruiloft. Want wat is romantischer dan een decor van een betoverend winterlandschap? De sprookjesachtige sfeer, gezellige lichtjes, knapperende vuurtjes en winterdecoratie maakt voor veel bruidsparen hun dag uniek.

De trend: nieuwste bruiloft keuzes

Trouw trends

Hoewel sommige mensen kiezen voor een bruiloft in het buitenland, zien we tegenwoordig ook steeds meer kleinschalige bruiloften en vaker minimalistische of duurzame alternatieven voor een groot trouwfeest. Upcoming, nieuw of populair: dit zijn de bruiloft trends van dit moment.

Trend ‘Unplugged wedding’

Unplugged trouwen is een fenomeen dat is overgewaaid vanuit de Verenigde Staten en steeds meer aandacht krijgt in Nederland. Het idee is dat de bruiloftsgasten geen telefoons of camera’s bij zich dragen tijdens de ceremonie, het diner en het feest.

Geen smartphones op de bruiloft om het intieme moment volledig met dierbaren te beleven.

Ook al zijn smartphones bijna niet meer weg te denken, veel bruidsparen willen zo’n intiem moment als een trouwerij alleen – en volledig – met hun dierbaren beleven. Iedereen is helemaal in het moment en je voorkomt hiermee ook nog eens ongemakkelijke foto’s en mobieltjes op de professionele portretten.

Trend ‘Trouwen in eigen huis’

Bruiloft tuinOok een bruiloft thuis of in eigen tuin is helemaal hip. In een vertrouwde omgeving, met alle mensen die je lief hebt. Is dat niet mooi? Een overkapping, decoratie en muziek, het is helemaal in te vullen naar eigen wensen en inzichten. Bijkomend voordeel: vaak goedkoper omdat er geen locatie kosten zijn!

Trend ‘Camping bruiloft’

Buiten bruiloft
Iets wat ook steeds meer gedaan wordt is een trouwerij op de camping. Dit geeft een vakantie- of festivalsfeer en zorgt ervoor dat alle gasten zich prima kunnen vermaken. Hangmatten, romantische lantaarns en loungehoekjes maken het plaatje compleet. Een foodtruck met lekkere hapjes en drankjes ontbreekt vaak niet. Na het feest kunnen de gasten blijven slapen, om de volgende dag met een feestelijk ontbijt af te kunnen sluiten. Leuk!

Trend ‘Gedurfde bloemstukken’

Bloemen blijven een essentieel onderdeel van trouwdecoratie. Dit jaar gaan veel bruidsparen voor groot. Denk aan grote, weelderige boeketten met exotische bloemen en onverwachte elementen zoals veren, bladgoud of zelfs fruit. Bloemenwanden als backdrops en hangende bloemeninstallaties boven de receptietafels of achter de ceremonie zijn ook trendy. Bruidsbloemist Maartje weet er alles van.

Interview met bruidsbloemist Maartje Molleman

Maartje

Bloemist Maartje is sinds 4 jaar gespecialiseerd in bruidsbloemen. Van strand tot kasteel en van kerk tot achtertuin: Maartje tovert elke locatie met haar bloemstukken om tot de meest romantische trouwlocaties. Wat zijn volgens haar de bruiloft trends van dit moment?

Wat maakt jouw vak zo bijzonder?

“Een bruiloft is één van de belangrijkste dagen in iemands leven, waar vaak veel emoties mee gepaard gaan. Mensen leven naar deze ene dag toe, en hebben vaak al een duidelijk beeld van hoe het eruit moet gaan zien. Dat ik als bruidsbloemist een bijdrage mag leveren aan deze speciale dag, voelt heel bijzonder. Om ervoor te zorgen dat het resultaat precies wordt zoals het bruidspaar het in hun hoofd heeft, is de persoonlijke band tussen hen en mij belangrijk. Samen werken we naar hun speciale dag toe. Dat blijft elke keer heel mooi.”

Kun je een voorbeeld geven van een bijzonder bruidswerk?

Bruidswerk ronde boog“Een paar weken geleden verzorgde ik de bloemen voor een bruiloft waarbij de Italiaanse sfeer duidelijk naar voren moest komen. De opdracht was om een ronde boog volledig te bekleden met uitsluitend witte bloemen. Deze ‘ronde backdrop’ had ik nog nooit zó vol gemaakt. Er komt behoorlijk wat gewicht aan te hangen dus het was een uitdaging hoe het technisch zou blijven zitten. Het lukte en het resultaat was zoals gehoopt. Heel leuk om zo’n uitdaging aan te gaan!”

Hebben mensen wel eens heel speciale wensen?

Bruidsboeketje“Jazeker. Sommige mensen hebben bedeltjes of gedenkplaatjes van dierbaren die ze aan het bruidsboeket willen hangen. Of een bloemsoort die voor een overleden familielid heel speciaal was die een prominente plaats moet krijgen in het bruidswerk. Óók als deze in een heel andere kleurstelling is. Mini bruidsboeketjes voor de bruidsmeisjes worden ook wel eens gevraagd.”

Hoe zorg je ervoor dat de bloemen passen bij de wensen en het thema van
het bruidspaar?

Kleur bloemen“Ik plan altijd eerst een uitgebreid kennismakingsgesprek met het bruidspaar. Door dit persoonlijk contact voel ik beter aan wat wel of niet bij het bruidspaar past. We bespreken (speciale) wensen, verwachtingen, sfeerbeelden en voorbeeldfoto’s. Alles wat besproken is, verwerk ik vervolgens in een moodboard. Bij het inkopen van de bloemen houd ik deze erbij. Zo zorg ik ervoor dat de kleurtinten precies overeenkomen met het beeld van het bruidspaar.”

Zijn er bloemen, locaties of stijlen die altijd populair zijn?

Bloemen rozen“Dé bloem van de liefde, is toch wel de roos. Rozen zijn altijd populair. Maar er zijn veel verschillende soorten rozen. Zogenaamde ‘VIP’ rozen worden nu steeds meer gekozen. Dit zijn speciale rozen, met dubbele blaadjes of een sterke geur. Seizoensbloemen zijn ook altijd erg gewild. Zoals bijvoorbeeld de pioenroos in april, mei en juni.
Bloemenboog
Locaties zijn heel verschillend. Sprookjeskastelen of ridderzalen zullen altijd populaire trouwlocaties zijn, omdat deze tot de verbeelding spreken. Bruidsparen die het klein willen houden, kiezen voor een locatie die overzichtelijk is en niet te opvallend. Als bruidsparen willen uitpakken, wordt gekozen voor een landgoed of kasteel.

Bloemen stijl
De stijl die bij mij het meest gevraagd wordt, is de romantische Italiaanse stijl. Door mijn persoonlijke voorkeur en werkervaring in Italië is dit dan ook mijn specialisatie. De kleuren die bij deze romantische stijl passen zijn zacht; lichte pasteltinten met af en toe een donkere of felle kleur. Hoewel de locatie ook al voor sfeer zorgt, maken de bloemen het af. Maar het moet wel in balans zijn.”

Welke bloemen en locaties worden op dit moment veel
gevraagd?

Bruiloft strand“Om specifieke bloemsoorten wordt niet vaak gevraagd. ‘Mooie seizoensbloemen en wat rozen’, hoor ik regelmatig. Ik zoek altijd naar de wat meer speciale, bijzondere bloemen. Hierdoor wordt het uniek en minder standaard. Qua locatie is de kleinere sfeervolle locatie nu populair. Een camping- of strandbruiloft is al een tijdje “in”. Ook kasteeltuinen zijn populair. Mensen houden van buiten-bruiloften. Mei, juni, augustus en september zijn dan ook nog steeds de drukste trouwmaanden.”

 

Droom jij al van jouw bruiloft, maar heb je nog geen partner?

Ben jij op zoek naar een duurzame liefdesrelatie? Verlang jij naar een leuke partner? Vergroot je kansen door de persoonlijke matching van datingbureau PartnerSelect. Lees meer over onze professionele matching of start direct de slagingskanstest. Je kunt ook altijd vrijblijvend contact opnemen om jouw persoonlijke wensen en mogelijkheden te bespreken. Onze matchmakers staan voor jou klaar!

Bronnenlijst

  • https://trouwen.wizardevents.nl/trouwen-in-eigen-tuin/
  • https://www.weddingdeco.nl/blog/ontdek-alle-bruiloft-trends-2023-inspiratie/
  • https://www.theperfectwedding.nl/artikelen/3347/unplugged-wedding
  • https://www.elskerlivet.nl/blog/destination-wedding-in-scandinavie/
  • http://www.weddingwire.com/
  • http://www.vogue.com/weddings
Scroll naar boven
Cartoon verliefd jongen en meisje

Jouw slagingskans?

Benieuwd naar jouw kans om een partner te vinden? Doe de test en ontvang de uitslag gratis en vrijblijvend in je mailbox.