cadeautjes bij kerstboom

Eenzame kerst? 5 tips om als single de feestdagen door te komen

Een eenzame kerst, dat wil toch niemand? Het is alweer november: het begin van de feestmaanden. Eén groep slaat al dat kneuterige gedoe tijdens deze maanden het liefst over. De singles. Hier alvast wat tips om toch de feestdagen door te komen!

Dit is waarom we niet alleen willen zijn tijdens feestdagen

Als we het over de feestmaanden hebben, hebben we het over november en december. De eerste feestdag staat al voor de deur: het sinterklaasfeest. Alleen zijn tijdens het sinterklaasfeest is nog niet zo’n ramp, maar een eenzame kerst wil niemand. Waarom niet? Omdat tijdens de feestdagen de nadruk juist ligt op samenzijn en familiegevoel.

wist je dat één op de vier personen zich eenzaam voelt tijdens de feestdagen? Je bent dus niet alleen

Of je het nu wil of niet, de eerste kerstjingles hoor je binnenkort al en het duurt ook niet lang meer voordat de kerstreclames je om de oren vliegen. Ergens tóch vervelend als je er weer aan wordt herinnerd dat je een eenzame kerst tegemoet gaat. Wil jij je minder eenzaam voelen tijdens de feestmaanden? Scrol dan snel door naar de tips van PartnerSelect.

Even wat mentale steun vanuit de wetenschap: wist je dat één op de vier personen zich eenzaam voelt tijdens de feestdagen? Je bent dus niet alleen.

Tip #1: Breng de sfeer in huis, juist als je alleen bent

Waarschijnlijk denk je: “als ik ergens geen zin in heb, is het mijn huis versieren wel”. Toch helpt het om je – uiteindelijk – minder eenzaam te voelen. De reden? De sfeer in huis bepaalt hoe jij je voelt. Niets is verplicht natuurlijk. Maar ga jij dit jaar weer in een kil huis zitten, terwijl de hele staat kerst uitstraalt? Grote kans dat jij de sfeer die in huis hangt de hele dag met je meeneemt. En dat wil je niet. Toch die kerstboom maar van zolder halen dus. Hoe beter de sfeer in huis, hoe beter jij je deze feestmaanden voelt.

Tip #2: Eenzame kerst? Nodig je vrienden uit

Een geruststelling: je bent niet de enige die tijdens de feestdagen geen partner heeft. Je kent de welbekende vraag tijdens het kerstdiner vast wel: “En, waar is jouw partner?” Die wil je niet horen. Hoe ontwijk je die vraag? Door vrienden – die ook geen partner hebben – uit te nodigen. Geen zoetsappig diner waarbij je steeds wordt geconfronteerd met verliefde stelletjes in je familie. Maak er een feestje van met vrienden. Met het oog op een partner vinden: vraag of je vrienden meer (single) vrienden meenemen. Stel je voor dat er een date voortvloeit uit dit kerstdiner met vrienden. Je weet maar nooit.

Tip #3: Vlucht!

Wil je dit jaar echt even helemaal niks met kerst te maken hebben? Vertrek. Niks mis met een tripje naar een zonnig oord. Er zijn genoeg mensen die juist tijdens de feestdagen op reis gaan. Zie jij een reis naar de zon wel zitten, maar niet in je eentje? Neem een vriend of vriendin mee die ook single is. Als jij geen schaamte hebt en lekker in je eentje de hort op wil, hou je dan vooral niet in kijk eens naar single reizen die worden georganiseerd. Ook bij deze tip geldt: misschien vind je tijdens je reis wel de liefde van je leven. Heb je het door? Deze tips tegen een eenzame kerst leiden weer tot nieuwe liefdeskansen. Hebben we over nagedacht.

Tip #4: Ga daten om een eenzame kerst te voorkomen

Heb jij juist geen zin om alleen op vakantie te gaan en kijk jij er écht tegenop om die feestweekenden alleen door te brengen? Dan zit er maar één ding op: daten. Hoewel je misschien denkt dat het al te laat is om een partner te vinden, zijn dit juist dé maanden om te daten. Overal lichtjes, gezellige muziek, mooi versierde straten: romantischer kan het niet. Je bent niet te laat! Download die datingapp, bezoek een datingsite en bedenk alvast een paar leuke dates. Wie weet is die eenzame kerst voor jou binnenkort verleden tijd. Hier wat date ideeën als opwarmertje:

 • Bezoek een kerstmarkt: heerlijke glühwijn en een goede sfeer gegarandeerd.
 • Wandelen tijdens een koude winteravond: met als afsluiter een warme chocomelk.
 • Schaatsen: niet voor iedereen weggelegd, maar ook hier werkt een warme chocomelk (of glühwijn) goed.

Nog meer inspiratie nodig? Lees dan onze blog over gratis (!) date ideeën.

Tip #5: Wees eerlijk over je gevoel betreft een eenzame kerst

Romantische tafelLekker cliché, maar niemand mag met kerst alleen zijn (tenzij je toch voor die single reis gaat). Dit geldt natuurlijk ook voor andere feestdagen. Schaam je niet en wees eerlijk over je gevoel. Kan je tijdens de feestdagen terecht bij je familie? Vertel dan aan het begin van de avond hoe je je erover voelt (op een luchtige manier). Zo voorkom je die vervelende vraag: “En, waar is jouw date?” en klaar je meteen de lucht.

Vergroot de kans om jouw match te vinden

Zit je met de handen in het haar en wil je de leegte voorgoed opvullen? PartnerSelect staat voor je klaar om de liefde van je leven te vinden. Professionele relatiebemiddelaars zetten alles op alles om in samenwerking met jou een geschikte partner te vinden. Wie weet heb jij deze kerst al geen eenzame kerst meer en zit jij er warmpjes bij met je date.

Wil je meer weten? Je kunt alvast een slagingskanstest doen en ervaringen van je voorgangers lezen. Heb je vragen? Neem dan gerust contact met ons op en we informeren je over de mogelijkheden.

Bronnen

  • https://www.menshealth.com/nl/psyche/a23700643/zo-overleef-je-de-feestdagen-wanneer-je-alleen-bent/
  • https://www.happinez.nl/mind-meditatie/eenzaam-feestdagen/
  • https://www.mens-relatie.nl/blog/20-12-12-overleef-de-single-kerst

Waarom kiezen voor PartnerSelect?

 • Geen algoritmes, maar echt mensenwerk
 • Iedereen is persoonlijk gescreend
 • Groot in Nederland en jouw regio
 • Erkend door het SinglesKeurmerk
 • Sinds 1997 actief