Gratis date idee gezocht? Je date voor nop met deze 11 toffe gratis date ideeën

picknick

In 1964 zongen The Beatles: “Money can’t buy me love”. In de Echte Wereld lijkt het soms echter iets anders: de liefde krijg je niet gratis, want een date kan flink aan de prijs zijn. Aan iedereen die daten heel leuk vindt, maar wie het geld niet op de rug groeit: wist je dat er ook heel veel leuke gratis date ideeën zijn? We geven je hier 11 toffe gratis date tips. En, gratis en voor niets, een inkijkje in wat een date zo ongeveer kost (fasten your seatbelts, het valt niet bepaald mee!).

Daten? Superleuk! Maar…

Daten is superleuk. Het is spannend (misschien is dit ‘m wel! Wie weet is dit de vrouw waar ik altijd al naar zocht!), interessant (wat voor type zou er straks tegenover mij aan het tafeltje zitten?) en … duur. Mogen we dat zeggen?
Een onderzoek uit 2019 van datingbureau EliteSingles is het in ieder geval roerend met ons eens. In dit onderzoek wordt uitgeplozen wat een standaard date nu eigenlijk kost op verschillende plekken in de wereld. En oei, zo’n date is niet gratis!

Wat kost een date normaal?

Laten we eens een standaard date onder de loep nemen. Je gaat samen naar de film. Na de film hebben jullie een kneuterig restaurantje gereserveerd. Geen poepchique tent hoor, maar ook niet iets met tl-verlichting. Het is supergezellig, de avond vliegt voorbij, jullie bestellen een flesje wijn, het eten is heerlijk en jullie genieten met volle teugen.
Da’s een heel standaard date toch? Niks raars, niks exorbitants. Nou vooruit, na de date neem je de taxi naar huis. Je hebt niet echt een keuze: het openbaar vervoer rijdt niet meer en je hebt een paar glaasjes wijn achter je kiezen.
En dan nu: wat kost zo’n date? Volgens EliteDating kost deze date in Amsterdam zo’n 106 euro. Daarmee eindigt Amsterdam op plaats 6 van de duurste hoofdsteden ter wereld op dategebied (!). De hoofdsteden waar je nog meer betaalt voor deze date dan in ons Amsterdam (omgerekend naar euro’s):

  1. Oslo (Noorwegen): 134 euro
  2. Londen (Verenigd Koninkrijk): 120 euro
  3. Washington DC (Verenigde Staten): 114 euro
  4. Tokio (Japan): 113 euro
  5. Stockholm (Zweden): 107 euro

Dus, lang verhaal kort: ja, daten is best duur! En natuurlijk zal een date in Moddergat in Friesland best iets goedkoper uitvallen, maar toch: een beetje date met een biosbezoek en een etentje kost al snel zo’n 100 euro. Zeg dat je 2 keer per maand op date gaat, dan kost dat dus rond de 200 euro… Ter vergelijking: het Nibud stelt dat een alleenstaande ongeveer tussen de 180 en 210 euro aan boodschappen uitgeeft per maand. Dus, concreet: van dat geld waar je 2 keer een date voor doet, kun je een hele maand eten! Ai.
Wil jij wel daten, maar niet steeds dit prijskaartje voor je kiezen krijgen? Geen probleem! Je kunt namelijk ook een hele leuke tijd hebben zonder dat je daarvoor ruim 100 euro afrekent. Ziehier: 11 gratis date tips voor een geslaagde date! Dubbel gratis dus: de tips zijn gratis, en de dates die je ermee hebt ook 😉

Gratis date tips: Zo pak je hem/haar in zonder financieel uit te pakken

Gratis date idee #1: de hort op

Samen wandelen is de ideale gelegenheid om elkaar beter te leren kennen, want je kunt overal over praten en wordt niet gestoord door obers of luide restaurantgasten. Maak het spannend met wat geocaching, da’s een soort schatzoeken aan de hand van coördinaten. Leuk om te doen en het kan overal, zowel in wandelgebieden als in hartje stad!
Nog een verrassend idee: verstop van tevoren je eigen ‘schat’ en laat je date ‘m zoeken. Of tover zelf een flesje wijn achter een boom vandaan en verras je nietsvermoedende date.

Gratis date idee #2: Haal het kind in je naar boven

Speeltuinen met zo veel mogelijk glijbanen, klimtouwen en schommels: als kind zou je je de koning te rijk voelen. Maar waarom alleen als kind? Ga samen met je date naar een grote speeltuin en ravot zoals je vroeger altijd deed. Kijk wie het snelst van de glijbaan kan, het hoogst kan schommelen, het beste door de zandbak kan tijgeren zonder gebruik van z’n armen. Lol gegarandeerd!
Voor de dierenliefhebbers: op de kinderboerderij kun je je hart ophalen. Knuffelen met de konijnen en lachen om de capriolen van de jonge geitjes is óók leuk als je 35 of 53 bent, daar hoef je geen 3 of 5 voor te zijn.

Gratis date idee #3: De liefde (van de m/v) gaat door de maag

Samen eten? Dat kan ook prima thuis! En extra geslaagd wordt het als je de bereiding van de maaltijd ook samen doet. Misschien is je date wel een ster in Oost-Indische gerechten, terwijl jij vooral Oost-Indisch blind bent zodra je een kookboek onder ogen krijgt. Wat je kookskills ook zijn: samen koken is supergezellig.

samen boven een bord eten zitten is de perfecte manier om te bonden!

Voor de zoetekauwen is samen een taart bakken natuurlijk ook een heerlijke optie. En trouwens: samen boven een bord eten zitten is de perfecte manier om te bonden! Dat is wetenschappelijk bewezen, lees de feiten er maar op na in onze blog met eerste date ideeën.

Gratis date idee #4: Knus op een kleedje

(Zelfgemaakt) lekker eten kun je natuurlijk thuis aan de eettafel soldaat maken, maar het kan origineler: neem je date mee uit picknicken! Een losse picknick organiseren is trouwens ook niet veel werk, maar geeft je wel een leuke middag: koop wat lekkere hapjes en een flesje wijn (met schroefdop!), zorg voor een kleedje, servetjes, (plastic) glazen, borden en bestek en jullie dag kan niet meer stuk. Houd ook even het weer in de gaten: een flesje zonnebrandcrème is vaak geen overbodige luxe.

Gratis date idee #5: Geleend goed

Ga eens na wat voor grappige/leuke/unieke vervoermiddelen je vrienden en familieleden thuis in de schuur hebben staan. Heeft je oom een tandem of je beste vriend een kano? Heeft je zusje een paard met een wagen of je vader een oude 2CV? Perfect! Maak een leuke tour met je date. Hartstikke kneuterig en vaak ook nog grappig (want wie kan er nou in één keer goed opstappen op een tandem, niemand toch!).

Gratis date idee #6: Game on!

Een goede gratis date tip die altijd kan: speel samen een (bord)spel! Het fijne hieraan is dat je dit praktisch altijd en overal kunt doen. Je bent niet afhankelijk van het weer en zolang er niemand de boel kort en klein slaat omdat ‘ie niet tegen zijn/haar verlies kan, is het nog gezellig ook 😉monopoly

Gratis date idee #7: Wij gaan het maken

Heb je altijd al willen leren kantklossen of de polka dansen, of heb je jaren geleden al een DIY tutorial op YouTube bewaard ‘voor als je nog eens tijd hebt’? Goed nieuws: nu heb je tijd! Samen iets maken is een toffe uitdaging, je leert elkaar goed kennen en je houdt er nog een mooi resultaat aan over ook. Kies voor iets dat je allebei leuk vindt om te doen.

Gratis date idee #8: De goedkoopste bios

De bios blijft een klassieker op dategebied, maar waarom eigenlijk? Je bank thuis is toch ook hartstikke comfortabel 😉 En de popcorn uit de supermarkt kost geen 6 euro, da’s mooi meegenomen. Kaarsjes aan, gordijnen dicht en hop, jij hebt een stijlvolle thuisbioscoop gecreëerd.

Gratis date idee #9: Fototoestel? Check! Heuptasje? Check!

Hang eens de toerist uit in je eigen stad of dorp. Liefst natuurlijk compleet met fototoestel, heuptasje en op wandelsandalen, want een beetje zelfspot staat iedereen goed. Door je date rond te leiden door je stad of dorp en te vertellen over de plekken waar je vaak kwam of komt, geef je een inkijkje in je leven. En bij de volgende date draai je de rollen dan natuurlijk om. Een slimme manier om iemand in zijn of haar ‘natuurlijke habitat’ mee te maken! 🙂

Gratis date idee #10: Samen sportief

Samen wielrennen, samen hardlopen, samen paardrijden, samen fitnessen, samen yogaën: de sportievelingen onder ons hebben een ruime keuze in allerlei gratis sporten die je samen kunt beoefenen, afhankelijk van de accessoires die je in huis hebt. samen hardlopenVat het samen sporten ook in figuurlijke zin sportief op: het doel is om samen een leuke tijd te hebben, niet om een krachtmeting te doen. Hoewel een beetje speelse competitiviteit natuurlijk ook wel spannend is 🙂

Gratis date idee #11: Oh, ben je er zo eentje!

Als jij een dag vrij bent en niks hoeft, wat doe je dan het állerliefst? Grote kans dat je dat ook samen met je date kunt doen! Lees samen elkaars favoriete boek, krijg een praktijkles van je date in zijn of haar hobby of leer hem of haar de basics van het bespelen van jouw muziekinstrument. Je geeft zo een uniek inkijkje in wie jij echt bent.
En als je date zijn of haar favoriete hobby aan jou presenteert tijdens de volgende date, leer je hem of haar ook kennen zoals hij/zij echt is.

Welke date zonder kosten wordt het voor jou?

En, wordt het samen kantklossen of toch samen geocachen? Blijf je thuis of ga je samen op pad? Er is in ieder geval genoeg keuze, ook als je een date zonder kosten wilt.
Heb je nu al wel een heel precies idee van hoe jouw favoriete gratis date eruit gaat zien, maar is het enige wat ontbreekt de date zelf? Dan willen we je aanmoedigen om vandaag de stap te maken: laat de professionele relatiebemiddelaars van PartnerSelect je helpen om een date te vinden die goed bij jou past.

En, wordt het samen kantklossen of toch samen geocachen?

We hebben allerlei leuke leden die uit heel Nederland komen en verschillende leeftijden en achtergronden hebben. Ook als je 60+ bent, gescheiden bent of weduwe of weduwnaar bent, hebben we bij PartnerSelect heel veel leden die dat ook zijn en die net als jij een partner zoeken.
Doe geheel vrijblijvend de slagingskanstest en je krijgt direct inzicht in jouw kansen en de kosten om een leuke partner te vinden. Wie weet ga jij binnenkort wel op (gratis) date met een leuke man of vrouw die perfect bij jou past! We gunnen het je van harte. Neem gerust even contact met ons op als je vragen hebt over onze werkwijze, we nemen graag de tijd voor je om je vragen te beantwoorden.

Bronnen

  • https://www.bbc.com/news/business-43372694
  • https://www.elitesingles.com/mag/relationship-advice/date-night-cost
  • https://www.nmanet.nl/wat-zijn-de-gemiddelde-uitgaven-per-maand-voor-1-persoon/
Scroll naar boven
Cartoon verliefd jongen en meisje

Jouw slagingskans?

Benieuwd naar jouw kans om een partner te vinden? Doe de test en ontvang de uitslag gratis en vrijblijvend in je mailbox.